Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Март, 2023 17:01 3 050 2

Анкара: Исканията на Кремъл във връзка с продължаване на зърнената сделка все още не са изпълнени

  • русия-
  • турция-
  • зърнена сделка-
  • пшеница-
  • царевица-
  • украйна

Руското външно министерство заяви миналата седмица, че Москва ще подкрепи удължаване на черноморската зърнена сделка само ако интересите на собствените ѝ земеделски производители бъдат отчетени

Анкара: Исканията на Кремъл във връзка с продължаване на зърнената сделка все още не са изпълнени - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Исканията на Русия във връзка с удължаване на сделката, която позволява износ на украинско зърно през Черно море, все още не са изпълнени, каза днес турски дипломатически източник, като добави, че Анкара "работи много усилено" за продължаване на сделката, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Черноморската зърнена инициатива, осъществена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, дава възможност за износ на зърно от три украински пристанища. Тя беше удължена през ноември и е в сила до 18 март, освен ако не бъде договорено ново удължаване. Русия намекна, че пречките пред износа на нейните селскостопански продукти трябва да бъдат премахнати преди да разреши износът на украинско зърно през Черно море да продължи.

Още новини от Украйна

„Турция работи много усилено за удължаването на черноморската зърнена сделка, преговорите все още продължават“, каза турски дипломатически източник.

„Притесненията на Русия или по-скоро трудностите, пред които тя е изправена, все още не са преодолени. Но Турция си върши работата за постигане на споразумение между всички страни“, добави източникът.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза миналата седмица, че Анкара работи усилено за удължаване на инициативата. Чавушоглу обсъди въпроса с руския си колега Сергей Лавров в кулоарите на срещата на Г-20 в Делхи миналата седмица и с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Доха през уикенда.

Руският селскостопански износ не е определен специално като обект на западните санкции, но Москва заявява, че ограниченията, наложени при разплащанията, логистиката и застраховането, са "пречка" пред експорта на руски селскостопански продукти и торове.

Руското външно министерство заяви миналата седмица, че Москва ще подкрепи удължаване на черноморската зърнена сделка само ако интересите на собствените ѝ земеделски производители бъдат отчетени.

Украйна и Русия са големи световни доставчици на зърно и торове.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Воин

    30 7 Отговор
    Щом за едни може за други не може,няма сделка.Сделка само на равни начала.
  • 2 Американска демокраци = смърт

    28 10 Отговор
    Америка и Европа са днешния нео-фашистко нацистки дневен ред и военна машина. Да, но ще бъдат спряни.

    Всички поклонници на сатанизма отивайте в Окрайна да се биете, а не вийте по форумите
Новини по държави: