Отидете към основна версия

784 4

Гърция е сред страните с най-ниски показатели за равенството между половете в Европа

  • гърция-
  • жени-
  • равенство-
  • полове

Особено в сферата на властта

Източник: Shutterstock

От 2013 г. насам Гърция е на последно място в индекс, сравняващ различните страни в Европа в много области, засягащи равенството между половете, по данни на Европейския институт за равенство между половете (EIGE), предаде АНА-МПА. Най-значимо разминаване между броя на жените и мъжете в Гърция има в сферата на политическата власт.

Негативните показатели в Гърция не са свързани с тенденция към постепенно повишаване на неравенството мъже-жени, а с бавен напредък в сравнение с други държави. По-специално, според Европейския институт за равенство между половете (EIGE), който понастоящем публикува статистика ежегодно (преди издаваше на всеки 2 години), по отношение на заетостта, икономиката, образованието и здравеопазването Гърция не се различава особено от средноевропейското равнище. Най-големи разлики има в областта на властта, където Гърция има почти два пъти по-нисък резултат от средния за ЕС.

Въпреки че жените съставляват малко повече от половината от населението на Гърция, тяхното представителство и власт на политическата арена са очевидно по-малки от тези на мъжете. Броят на жените в гръцкия парламент се е увеличил в сравнение с предишни години, но въпреки това все още е далеч от постигането на средните стойности на равенство между двата пола в Западна Европа. Само няколко жени са заемали министерски постове в Гърция.

Според Арети Йоргили, съоснователка на гръцката организация с нестопанска цел Лийн ин Хелас (Lean In Hellas), причината за този проблем се крие в патриархалните нагласи, които са останали в обществото и възпират жените да навлязат в политическия живот. „В Гърция броят на жените, които се кандидатират за политически постове, е много малък (…) Самите те не се кандидатират спонтанно за поста, а ако го направят, не биха се кандидатирали без наличието на квота“, поясни Йоргили. „Те се страхуват. Пречат им стереотипите, които ги задържат у дома. Възприели са, че не могат да се реализират в политиката, че това е мъжко занимание. А също така липсва достъп до мъжки мрежи и познание“, добави тя.

В областта на висшето образование Гърция не се различава от международните тенденции, а именно наличието на повече жени, отколкото мъже.

В този контекст все още съществува силен стереотип, че жените трябва да следват хуманитарни науки, а мъжете - природни науки и технологии. Според статистиката 40 процента от гръцките жени са завършили наука, технологии, инженерство и математика (STEM, Science – Technology – Engineering – Mathematics). „Да, в другите науки имаме повече жени, което повишава общия индекс, но в технологиите (…) все още сме много назад“, каза Йоргили.

По отношение на стартиращите компании, в Гърция няма много жени, които са основали собствена компания или са в управителни съвети на стартиращи компании, осведоми тя.

Въпреки очевидно негативната картина в страната, отразена от Европейския институт за равенство между половете (EIGE), в защита на цялостната оценка на показателите за равенство в Гърция Йоргили поясни, че някои данни не се измерват по един и същи начин във всички страни, а други са твърде неактуални (от 2015 г.).

В проучване на Лийн ин Хелас (Lean In Hellas), проведено преди две години, процентът на жените в управителните съвети в Гърция е бил едва 7 процента. Оттогава насам някои компании вече са задължени да имат определена квота в бордовете си, така че се очаква този процент да се увеличи през следващите години. Въпреки това разликата в заплащането е доста висока (14-15 процента), което е в съответствие с проучвания и на други организации.

Според същото проучване, всяка четвърта жена в Гърция обмисля да напусне работата си след пандемията – въпрос, който засяга световната общност според ООН.

По отношение на времето на заетост (включително задължения като родителски грижи) председателката на Лийн ин Хелас (Lean In Hellas) поясни, че тяхното проучване е показало, че жените в Гърция работят с 20 часа повече на седмица от мъжете.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: