Отидете към основна версия

5 147 137

Тайна операция в Каспийско море! Иран е предал на Русия милиони куршуми и стотици хиляди снаряди

  • иран-
  • русия-
  • украйна-
  • каспийско море-
  • оръжие

Техеран е изпратил два товарни кораба в зоната на бойните действия, превозвайки около 200 нови транспортни контейнера, които са съдържали боеприпаси за руските военни действия в Украйна

Снимка: Shutterstock

Иран вероятно е предал милиони куршуми и стотици хиляди снаряди на руската армия след тайна сделка, показва разследване на Sky News. Посоча се, че в средата на януари два руски кораба са били забелязани в ирански пристанища.

Става дума за пратка от 200 транспортни контейнера с куршуми, снаряди и боеприпаси за ракетни системи за залпов огън като подкрепа за руската агресия срещу Украйна.

По-рано беше съобщено също, че Москва увеличава своя флот от танкери „в сянка“.

Според източник от службите за сигурност, цитиран от Sky News, пратката с боеприпаси е предадена в иранско пристанище в средата на януари – тогава в акваторията на Каспийско под руски флаг са плавали два кораба, които е имало най-малко 100 милиона куршуми и около 300 хиляди снаряда – различни видове. Отбелязва се, Русия е платила за боеприпасите в брой.

"Русия плаща в брой за боеприпасите и така заобикаля западните санкции срещу самата нея и игнорира санкциите против Иран", коментира източникът.

По думите му, най-вероятно става дума за товарните кораби "Musa Jalil" и "Begey". Първият е отплавал от Иран около 10 януари, а вторият около 12 януари.

По-късно Sky News намира частично потвърждение на информацията чрез механизма за проследяване MarineTraffic. Установено е, че двата кораба наистина са се намирали в иранското пристанище Амирабад в Каспийско море на 9 януари. Спътникови снимки от 10 януари също свидетелстват, че в 10:00 ч. сутринта корабът "Musa Jalil" е отплавал от пристанището, а "Begey" е навлязъл в акваторията същия ден.

На 12 януари двата кораба са спрели временно при бреговете на Туркменистан. Те са останали там в продължение на няколко дни по неизвестна причина. На 27 януари двата плавателни съда са пристигнали в руското пристанище Астрахан. Според данните от проследяването, те са останали в пристанището няколко дни и отново са излезли в морето на 3 февруари.

Източникът не потвърждава маршрута на корабите, но посочва, че те са плавали към Русия през Каспийско море.

"Иран е изпратил два товарни кораба в зоната на бойните действия в Украйна, превозвайки около 200 нови транспортни контейнера, които са съдържали боеприпаси за руските военни действия в Украйна", уточнява той.

Според неговата информация в рамките на оръжейните доставки Иран най-вероятно е предал на Русия около 100 милиона куршуми с размери 5,56 мм, 7,62 мм, 9 мм, 12,7 мм и 14,5 мм, както и 300 хиляди снаряда (например, 40-милиметгрови гранати за гранатомети), 107-милиметрови противотанкови ракетни, както и минометни снаряди с различни размери - 60 мм, 81 мм и 120 мм, също артилерийски ракетни (130 мм, 122 мм и 152 мм) и бронирани снаряди (115 мм и 125 мм). Корабите са превозвали и около 10 хиляди бронирани жилетки и каски.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 50 гласа.

Свързани новини