Last news in Fakti

8 Март, 2023 22:40 2 526 21

Скандал! Съдят швейцарски банкери за неадекватен контрол върху сметки на приятели на Путин

  • русия-
  • швейцария-
  • банки-
  • владимир путин

Години наред Швейцария се опитва да изчисти репутацията си на тайно убежище на милиарди неправомерно придобити или изпрани пари, включително чрез законодателство, което изисква от банкерите да проверяват внимателно произхода на средствата

Скандал! Съдят швейцарски банкери за неадекватен контрол върху сметки на приятели на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Четирима бивши банкери от вече затворения швейцарски филиал на голяма руска банка бяха изправени пред съда по обвинения, че не са проверявали правилно сметки, открити на името на руски челист с дългогодишни връзки с президента Владимир Путин, съобщава АП.

Процесът в окръжния съд в Цюрих в сряда произтича от информация за тайни финансови потоци, разкрит от Panama Papers през 2016 г., в която е замесен музикантът и приятел от детството на Путин Сергей Ролдугин. Отне години на прокурорите да разплетат мрежата от пари и да отнесат случая в съда.

Процесът отваря рядък прозорец към обвиненията от Панамските документи, че член от приятелския кръг на Путин е помогнал за прехвърлянето на милиони в чужбина и че финансовите служители може да са си затваряли очите за подобни притоци. Путин отхвърли обвиненията.

Както преди, така и откакто Путин заповяда нахлуване в Украйна, западните държави наложиха санкции срещу олигарси и други, които имат близки връзки с неговото правителство, включително Ролдугин. Министерството на финансите на САЩ описва Ролдугин като "част от система, която управлява офшорното богатство на президента Путин".

Бившите служители на Газпромбанк - трима родени в Русия и един роден в Швейцария, чието име не може да бъде назовано според швейцарското законодателство - са обвинени в това, че не са проверили адекватно дали Ролдугин, който е бил клиент на банката от 2014 до 2016 г., действително притежава активите в сметки.

Документите, подадени при отварянето на сметките, изброяват очаквани транзакции от 11,5 милиона швейцарски франка (12,2 милиона долара). Обвинителният акт не посочва колко от това може да е пристигнало в банката.

"Обществено известно е, че руският президент Путин официално има доход от малко над 100 000 швейцарски франка и не е богат, но всъщност има огромни активи, управлявани от хора, близки до него", според обвинителния акт.

В документа се казва, че Газпромбанк е поддържала сметките въпреки "обилните" медийни съобщения за връзката на Ролдугин с Путин, включително че той е кръстник на една от дъщерите на Путин.

Документите на банката посочват приходите на Ролдугин като 1 милион швейцарски франка годишно, активите му - 10 милиона франка и професията му като музикант, което показва, че паричните потоци "по никакъв начин не са правдоподобни като собствено богатство на Ролдугин" и че начинът, по който са били структуриран сметките сочи, че е бил използван като "човек за сламка", показва обвинителният акт.

Цитирана е и статия от New York Times, публикувана през 2014 г., в която се цитира Ролдугин, че не е имал милиони. Той е регистриран като действителен собственик в сметките на две компании, едната базирана в Панама и една в Кипър.

През 2016 г., когато докладите посочиха Ролдугин като собственик на 2 милиарда долара в офшорни активи, Путин отрече да има каквито и да било връзки с офшорни сметки и описа изтичането на информация от Panama Papers като част от усилията на Запада да отслаби Русия.

Путин отбеляза, че въпреки че името му не фигурира в нито един от документите, изтекли от панамска адвокатска кантора, западните медии твърдят за участието му в офшорен бизнес.

Путин каза, че Ролдугин не е направил нищо лошо и подчерта, че се гордее с музиканта, който харчи личните си пари за развитие на културни проекти в Русия.

В сряда Кремъл не коментира процеса срещу четиримата бивши банкери.

Прокуратурата иска подсъдимите да получат седем месеца лишаване от свобода условно.

Години наред Швейцария се опитва да изчисти репутацията си на тайно убежище на милиарди неправомерно придобити или изпрани пари, включително чрез законодателство, което изисква от банкерите да проверяват внимателно произхода на средствата, свързани с "политически експонирани лица".

В един нашумял случай швейцарските прокурори помогнаха за разбиването на милиарди, свързани с бившия министър-председател на Малайзия Наджиб Разак, в така наречения скандал 1MDB.

Швейцарският филиал на Газпромбанк обяви през октомври, че прекратява дейността си след консултации с швейцарския регулатор на финансовия пазар FINMA.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гепард

    25 5 Отговор
    Банкерите Са Слуги На Дявола

    Коментиран от #17

  • 2 А Копейката

    15 17 Отговор
    Спестява в евро..Иска си лева.По принцип.

    Коментиран от #21

  • 3 хахах

    12 11 Отговор
    Тоя путин колко пари изкара към запада. Никой не му и търси сметка в Русия. А на запад пък неблагодарни
  • 4 мдаааа

    10 2 Отговор
    Капка по капка - вир ... Денги нет .. а
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хммм

    19 5 Отговор
    Каква репутация да чисти Швейцария, като и децата знаят, че парите на глобалната олигархия са там.. Чисти, мръсни и всякакви.. Те (парите) не миришат.
    А злите езици говорят, че банките в Швейцария ги държат стари кагебейци..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хохо Бохо

    3 10 Отговор
    Там има правосъдие... Виждате ли?
  • 9 Соваж бейби

    17 2 Отговор
    Няколко осъдени всички не могат да вкарат в затвор или да закриват банки?!На Зелински трябва да му е ясно че всяка система има друга която прецаква първата и никой няма да пита украйна какво иска!Вчера и тука даваха от Швейцария се прави превод в банки в Монако и от си теглят и плащат.Монако е държава в държавата там на Зелински мнението не е важно!Има начини много.Нека наивните си мислят че руснаците са зле !
  • 10 Абсолютно фалшива новина е това

    12 0 Отговор
    Газпромбанк и сега има стотици сметки в Швейцария и нито една не е блокирана. Законите на Швейцария го забраняват. .....
  • 11 Алооо факти

    8 1 Отговор
    Защо не цензурирате коментар номер 5.Това не е ли подстрекателство, към саморазправа, и не противоречи ли на много европейски закони и принципи?
  • 12 Чичак

    7 2 Отговор
    председателят на борда на Gazprombank Иван Дун каза че се изтеглят и минават към външни банкови партньори......тази новина не е толкова важна......по интересно е 8. 03.2023......  „Нашите 21 индикатора за системен риск на Lehman, които разглеждат капитала и кредита, сочат към една от най-високите вероятности за срив на фондовия пазар след 60 дни“ ("Our 21 Lehman systemic risk indicators that look at equity and credit point to one of the highest probabilities of a crash in the stock market looking out 60 days,")
  • 13 ханс

    11 0 Отговор
    Аман от тъпа пропаганда
  • 14 Чичак

    7 1 Отговор
    Gazprombank беше активна основно в търговията и експортното финансиране, включително подпомагане на швейцарски индустриални групи да финансират износа за Източна Европа вкл. България .....
    също така финансира добива, транспорта и преработката на суровини от Русия до Западна Европа за търговците на суровини.......
  • 15 Никой никого не съди

    5 5 Отговор
    Пълни глупости..... Руската Газпромбанк реши да прекрати дейността си в Швейцария след „стратегически преглед на различни варианти“, се казва в понеделник.
  • 16 Рошав таралеж

    5 0 Отговор
    Тюх, срамота 😂😂😂
  • 17 Леопард 2

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гепард":

    Защо ли , ребятата им вярват ?! На Швайцарските банкери ...🤭
  • 18 Гошко

    7 1 Отговор
    Швейцария- лицемерна пералня на престъпността от създаването си до днес
  • 19 Срам

    2 0 Отговор
    И срамото
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Само напомням

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "А Копейката":


    Той сигурно и долари има - да минем на долар?
    😀😁😀






Новини по държави: