Отидете към основна версия

1 621 116

Глас народен! Грузинският парламент оттегли спорния закон

  • грузия-
  • тбилиси-
  • саломе зурабишвили

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили нарече проекта на закон нещо, продиктувано от Москва във видео обръщение

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парламентът на Грузия се отказа в петък от плановете за законопроект за "чуждестранните агенти", който предизвика голяма вътрешна политическа криза и заплаши да провали стремежа на кавказката нация за по-тесни връзки с Европа, предава Ройтерс.

Депутатите гласуваха против закона на второ четене в петък, след като управляващата партия "Грузинска мечта" оттегли подкрепата си за законопроекта, според уебсайта на грузинския парламент.

Десетки хиляди грузинци излязоха по улиците в столицата Тбилиси за три поредни нощи на протест срещу инициативата, заявявайки, че правителството се опитва да поведе страната във все по-авторитарна посока.

Законопроектът щеше да изисква неправителствените организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират в Министерството на правосъдието на страната като чуждестранен агент.

Противниците му казаха, че това напомня на руски закон от 2012 г., който Кремъл е използвал широко за репресии срещу гражданското общество и независимите медии. Плановете, прокарвани от управляващата партия "Грузинска мечта", задълбочиха вътрешните критики към правителството като твърде близко до Москва, противопоставящо се на грузинското обществено мнение, което е яростно антируско.

Оттеглянето на законопроекта е удар за Путин, който отдавна гледа на бившата съветска република Грузия, както част от сферата на влияние на Русия.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили, която беше в САЩ за официално посещение, когато протестите за първи път избухнаха във вторник, нарече проекта на закон "нещо, продиктувано от Москва" във видео обръщение.

"Виждаме, че приетият проект на закон е причинил различия в обществото", се казва в изявлението от четвъртък, в което партията "Грузинска мечта" обяви, че ще се откаже от предложения закон "безусловно".

Но партията, заедно със своите управляващи коалиционни партньори, добави, че "машина на лъжите е в състояние да представи законопроекта в отрицателна светлина и да подведе определена част от обществеността".

Изявлението продължава: "Тъй като емоционалният фон отшумява, ще обясним по-добре на обществеността за какво е бил законопроектът и защо е важно да се гарантира прозрачността на чуждото влияние у нас. За да направим това, ще започнем срещи с населението и ще уведомим широката общественост за истината за всеки детайл от въпроса. "

В публикация в "Туитър" делегацията на ЕС в Грузия приветства съобщението, като добави: "Насърчаваме всички политически лидери в Грузия да възобновят проевропейските реформи, по приобщаващ и конструктивен начин и в съответствие с 12-те приоритета за Грузия за постигане на статут на кандидат-член."

Грузия кандидатства за членство в ЕС миналия март, но не получи статут на кандидат и ще трябва първо да приложи някои реформи - включително засилване на независимостта на своята съдебна система.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 29 гласа.

Свързани новини