19 Март, 2023 10:00 1 720 36

Европейската мечта* на Грузия

  • грузия-
  • грузинска мечта-
  • майдан

Управляващите от "Грузинска мечта", които лансираха спорния закон, са същите, които преди 1 година подадоха молба за членство на Грузия в ЕС

Европейската мечта* на Грузия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналата седмица Грузия получи своите "15 минути слава" - масовите протести в Тбилиси срещу т. нар. Закон за чуждестранните агенти прикова вниманието на света. Заговори се дори за "грузински Майдан", по подобие на украинския от края на 2013 година, независимо че приликите са доста семпли, повърхностни и даже изкуствено преекспонирани.

През ноември 2013 година Киев въстана, защото президентът Янукович тръгна да спира европейската интеграция на Украйна. "Евромайданът" продължи 3 месеца, добивайки измеренията на гражданска война, с над 100 убити и много повече ранени. Освен, че се сблъскваха със специалното подразделение "Беркут", участниците в Майдана в един момент бяха подложени и на снайперистки огън. Събитията се превърнаха в исторически не само защото Украйна решително заяви европейските си предпочитания, а и защото за първи път в историята хора воюваха и загиваха, развявайки знамето на ЕС.

През март 2023 година грузинското правителство се опита да наложи закон, който да официализира външните влияния в медиите и неправителствения сектор. Тъй като подобен закон е приет и в Русия през 2012 година, противниците му в Грузия го нарекоха "руския закон". И започнаха обвинения, че с този закон се бламира европейската перспектива на страната. Това доведе първо до едно сбиване между депутати от мнозинството и от опозицията в грузинския парламент, а после и до протести на няколко десетки хиляди души в центъра на столицата. Протестите обаче протекоха по обичайния начин - малко сблъсъци с полицията, няколко десетки арестувани и в крайна сметка затишие след оттеглянето на закона.

Е, колко да е общото между двете събития?

Относно самия закон от управляващата партия "Грузинска мечта" твърдят, че той няма нищо общо с Русия, а е заимстван от американски закон, приет през 1938 година и действащ към момента. От Вашингтон обаче отхвърлиха аналогиите, а грузинската опозиция настоява, че законът е "руски". В действителност никоя отделна държава не може да има монопол върху борбата с чуждите влияния в своето общество и в медиите, а също и сред политическата класа. Даже това е нормалното състояние - да се стремиш да не допускаш някой отвън да ти се меси в държавата. Макар че Брюксел явно е на друго мнение - законът бе разкритикуван и от върховния представител на ЕС по външна политика и сигурност Жозеп Борел.

Стигаме до въпроса щеше ли този закон да препъне Грузия по нейния европейски път (ако не беше оттеглен)?

Сам по себе си, едва ли. Приемането на една държава в ЕС е широкообхватен процес, включващ множество детайли (обобщени в 31 преговорни глави) и надали един-единствен закон, стига той да не се конфронтира тотално с фундаментите на Обединена Европа, може да стопира процеса. Но този закон можеше да бъде използван като инструмент, с който Брюксел да изнудва Тбилиси по други, доста по-важни въпроси.

Днешното грузинско общество е твърде бяло, твърде хетероориентирано (да си спомним какво се случи покрай гей парада в Тбилиси през 2021 година) и прекалено християнско за брюкселския вкус. Всичко това със сигурност докарва европейските институции до истерия, но не върви да бъде казано в прав текст. За да се отвори вратата на ЕС за Грузия, трябва първо Грузия да се "отвори" за основните брюкселски гадости - Зелената сделка, ЛГБТ-пропагандата, безконтролната имиграция... А Законът за чуждестранните агенти би бил пречка за това. Не само защото ограничава инструментите на външния диктат, а и защото е фокусиран върху медиите и НПО-сектора - там, откъдето най-безпроблемно се прокарва брюкселския дневен ред, заобикаляйки електоралните нагласи.

Управляващите от "Грузинска мечта", които лансираха спорния закон, са същите, които преди 1 година подадоха молба за членство на Грузия в ЕС. Несериозно е да се твърди, че това е партия, която спира европейския път на страната и я насочва към руската орбита. Но има логика да се твърди, че инатът на еврочиновниците прави този европейски път по-трънлив.

"Генералната европейска линия" далеч не навсякъде се прокарва гладко. В рамките на сегашния ЕС има сериозно несъгласие с Брюксел, та какво остава за кандидатите от периферията. И тук следва да се каже високо и ясно какво би се случило, ако държави като Грузия, Украйна, Молдова, бъдат "набързо" приети в Евросъюза.

Със сигурност това би предизвикало турбуленции заради чисто техническата неподготвеност на тези страни да застанат "на европейски релси". Хармонизирането на законодателството и подготовката на администрацията няма как да бъдат форсирани. Но по-интересното е какъв облик биха придали такива страни на Европейския съюз.

Тези държави са "от нашата черга" в много отношения. Остатъчно традиционалистки общества, силно скептични към зеленистките безумия, резервирани спрямо джендър-идеологията, нежелаещи масова външна за Европа миграция, и най-важното: помнещи комунизма и нежелаещи да го преживеят отново, ако и да е със "западна" опаковка. Грузия, Украйна и Молдова биха били естествен съюзник на Вишеград и Балканите в отпора им срещу модерните безумия, заплашващи да съсипят континента. Също биха засилили позициите на бившия Източен блок спрямо френско-германската доминация в Евросъюза.

Близко до ума, че България трябва да е с две ръце "за" незабавния им прием. Близко до ума е, че "стара Европа" ще ги мотае колкото се може по-дълго.

А когато се говори за "подготовка на една страна за членство в ЕС", нерядко се има предвид не само техническа, а и обработка на обществото да възприеме "европейските ценности" - такива, каквито ги разбират Европейската комисия и мнозинството на "либералния консенсус" в Европейския парламент.

Така че, Законът за чуждестранните агенти не барикадираше европейския път на Грузия. Просто този европейски път си е изначално миниран - не че членството е невъзможно, а че не представлява това, за което мнозинството грузинци мечтаят.

*Има партия, която се нарича "Грузинска мечта"


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 урсул фон крупционен

    30 2 Отговор
    догодина и киргизстан в ес

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Последния Софиянец

    48 6 Отговор
    Мечтата на всеки Соросоид е да лежи по паветата и да взима грантове.Ако посегнете на мечтата му озверяват.
  • 3 Урсула

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "урсул фон крупционен":

    ЕС от Ванкувър до Владивосток.
  • 4 Майна

    29 3 Отговор
    ,,България с две ръце за незабавния им прием..,,,това от статията..
    Коя България?
    Тази на ,,назначените правителствени персони,,?
    Те правят каквото им нареди ,,шефа,,..
    Другата, на българите тепърва ще има думата..
    България е създала Европа
    И до днес арабите наричат Европа Буржания/Бурджания , а българите- бурджани...
    Укриваната ни история, повтарянето на всички ,,анализатори,, в да ви накарат да се почувствате малки, нищожни...
    Търсете ,българи...ИСТИНАТА

    Коментиран от #11, #14

  • 5 Коментар

    39 3 Отговор
    Тези толкова се бяха надрусали на протеста,че вместо руското знаме изгориха сръбското хахаха.То е същото като руското,но наобратно.А хамериканците ги поздравиха за отмяната на закон,който самите те имат от 1938 г.Да се чуди човек на акъла им...
  • 6 Вън България от нато и ес

    30 3 Отговор
    🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬

    Коментиран от #20

  • 7 милиционер

    23 3 Отговор
    надежди говежди....
  • 8 ГЛАСУВАЙТЕ УМНО 🇧🇬

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "урсул фон крупционен":



    Всичко си е по ПЛАН (твърде много "случайности" станаха и твърде много "конспирации" се сбъднаха):

    1. ЛАБОРАТОРЕН ВИРУС и строшаване на световната икономика (и приучаване на населението към загуба на свободи, играничения и дигитално сертифициране);
    2. ИЗКУСТВЕНА ВОЙНА и самоубийствени санкции;
    3. ФАЛИТИ на ТЪРГОВСКИ банки и концентрация на власт в ЦЕНТРАЛНИТЕ банки.
    4. Въвеждане на CBDCs (дигитални програмируеми валути на централните банки) с дигитални ID (приучено население със "зелените" сертификати от точка 1.) и лични въглеродни допуски.


    ПС: Храните, които (уж) са с най-висок ВЪГЛЕРОДЕН ОТПЕЧАТЪК и които ще са КОНТРОЛИРАНИ на ДАЖБИ, са месо, кафе, какао (шоколад), бобови култури. Към тези храни могат да се добавят още много стоки, услуги и ЕНЕРГИЯ. Сами си преценете дали и колко са ви нужни.


    ГЛАСУВАЙТЕ УМНО!







    Коментиран от #17, #33

  • 9 Чебурашка

    26 4 Отговор
    Това е 15 минутната слава на фекалийте на Сорос. За Грузия не е слава а тъга, също като за България. Когато същия закон работи още от 1934г. но в митрополията е образец за демокрация, но когато се прави опит да се въведе във военно окупирана от 2 натовски бази и 3 биолаборатории, подмандатна територия е опит за диктатура и руска хибридна войва. Смърт на фашизма и свобода на народа на USA разбира се....
  • 10 Този

    11 13 Отговор
    Тези са по зле от нас.И при тях е пълно с р агенти и и простотия,но са и на границата с русия.Просто са обречени на мизерия и терор.Дано се спаси БГ.
  • 11 77777777

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Това за арабските думи за България и Европа не е вярно. Бил съм 6 години по бежанските лагери в Германистан по 12 часа на ден. Арабско-говорящи хора съм срещнал около милион. С много от тях съм комуникирал така, че съм сигурен какво казвам.
  • 12 Окраин4е

    8 3 Отговор
    Грузия е колония която никога няма да влезе в ЕС и НАТО запомнете го!
  • 13 Запознат

    18 4 Отговор
    Разширяването на ЕС на изток приключи свиквайте и спрете да мечтаете слуги на глобалистите империалисти
  • 14 Струва ми се пак се надцени.

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Дай по-скромно.Арабите беха тръгнали на север от Пиренеите и беха изклани,както всъщност и в покрайнините на Тракия,но после пак плъзнаха мюсюлмани и даже на унгарска земя стъпиха стотина години.Европа си е Европа с Великите държави-четири на брой,а с обединението на Германия вече пет.Че Русия малко поизоставаме,нейният цар-Освободител премахва робството 40,или 20-30 години по-късно(поправи ме в числата) и това отваря пътя на руснаците към по-свободно развитие.Руската периферия-Азербайджан,Грузия почва да се развива и добива сегашен вид с развитие на петролната индустрия от Нобел и Детерлинг.Иначе те си остават доста по-назад и дали стават за ЕС?

    Коментиран от #15

  • 15 Майна

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Струва ми се пак се надцени.":

    Скромността няма нищо общо с исторически документи
    Това не са мои ,,интерпретации,,

    Коментиран от #29

  • 16 Заминавам си

    12 2 Отговор
    Пак за Русия да си пийвам хубав самагон и да си хапвам вкусен шишлък а ЕС да си адът бръмбарите
  • 17 Гъбар антиглобалист

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "ГЛАСУВАЙТЕ УМНО 🇧🇬":

    С всичко съм съгласен, освен с гласуването. Да легитимираш подставени престъпници с участие в предварително нагласени избори е висша форма на тъпотия.

    Коментиран от #31

  • 18 Грогу

    13 2 Отговор
    Освен краварските организатори на “майдан“, на другите . които протестират , не им пука за държавата им Единственото , което искат е да отидат да живеят в държавите в Зап. Европа , което сега не могат да направят . след
    След като те се устроят вна запад , останалите в държавата грузинци не са тяхна грижа , да се оправят както си искат . Както българите в чужбина , на които трябва да бъде забранено да гласуват.
  • 19 Ватник

    5 11 Отговор
    Ватниците бомбардираха Грузия 2008 г.! Откраднаха им Абхазия и Осетия! А сега бягат в Грузия!
    Някаква руска шизофрения!
  • 20 На избрите ще има

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Вън България от нато и ес":

    коалиция "Вън България от ЕС и НАТО" и сериозно мисля да дам глас за тях, но не само заради името им.
  • 21 123456

    7 1 Отговор
    отворете една стара карта и вижте на кой континент е Грузия , па после да си говорим
  • 22 и тези искат промивка

    8 2 Отговор
    То па един съюз)@. Било е някога добра идея, но okei в ръцете на тези е
    по скоро щвестърска фаши дрежинка от сатанисти.
    С 200 км и по далеко!
  • 23 Тайният агент

    13 3 Отговор
    Докато се изредиха една камара европейци да обясняват, колко неевропейски закон приемали в Грузия, в същият момент в ЕС тече подготовка за приемане на дословно същият закон!
    На това май му се викаше ЛИЦЕМЕРИЕ......или бъркам!?!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 пппп

    10 3 Отговор
    Къде е Грузия, къде е Европа !! Те по тая логика може и Северна Корея да вкарат в ЕС
  • 26 Афганистан

    11 0 Отговор
    Да се готви за влизане в европейския съюз след него индия и китай евентуално може и япония
  • 27 Асад

    7 1 Отговор
    Чии са нпо-тата и кого представляват?
  • 28 Общото

    7 1 Отговор
    Между майдана в украйна и този в грузия е всичко с едно изключение в грузия не успя
  • 29 Именно по исторически документи

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Майна":

    Испанците изгонили маврите,а много преди това в една гора в Пиренеите им спрели придвижването към Европа,изклали ги(германци),както и по краищата на Тракия(българи).Но после други мюсулмани влезли по техния път,стигнали до Унгария за стотина години,а даже и до Виена(където пак били изклани,тоя път от полска армия на Йохан Собиецки),но останали на Балканите(където сме ние)500 години.С други думи по-слабо развитие,по-турски вид на градовете(даже и сега)Охрид,Пловдив и др.А за Грузия?Там са още по-изостанали и по не стават за ЕС.
  • 30 Премини на Дегазин

    8 1 Отговор
    Законът е американски и напълно демократичен, но само в Америка. Извън Америка е диктаторски, защото... Работи против Америка. Брутално просто и лицемерно е
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Даааа

    6 0 Отговор
     Грузия назрява вътрешнополитически конфликт заради официалната позиция на ръководството на страната по конфликта в Украйна . Премиерът Иракли Гарибашвили открито упрекна Киев , че иска да въвлече Грузия във военни действия. И Иракли Кобахидзе, председател на парламента и ръководител на управляващата партия "Грузинска мечта", се обадиопозиционни политици като поддръжници на „глобална война“ и ги обвини в намерение да отворят втори фронт в Грузия. Част от политическия елит наистина е заинтересована от по-тясно сътрудничество с Украйна, но след началото на специална военна операция Грузия все повече се дистанцира от Украйна. Властите последователно подкрепят украинската страна в официални изявления, но отказват да предадат оръжие на Киев и да наложат санкции срещу Русия . За това защо Грузия не смее да подкрепи партньора си в постсъветското пространство, какво се крие зад охлаждането на грузинско-украинските отношения и как това ще се отрази на позициите на Русия в региона 
  • 33 Джуджака с двата крака

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "ГЛАСУВАЙТЕ УМНО 🇧🇬":

    Стига с тия конспирации. Лабораторен вирус-откъде си сигурен че е лабораторен, нищо не е доказано. Преди 100 години испанският грип и той ли бил лабораторен?!? Чумата през средновековието и тя може би?!? Майката природа си е една естествена лаборатория.
  • 34 Дааааааа, за тва иде реч!

    7 0 Отговор
    „Общо Украйна загуби 20 процента от територията на страната. Това е резултат от процесите, които радикалите искат в Грузия, подкрепяни от Виола фон Крамон. Ние ще действаме не според дневния ред на радикалите или дневния ред на Виола фон Крамон, а в съответствие с интересите на грузинското общество. Разбира се, няма да допуснем нова революция на шпионите. Помним какво донесе на държавата през 2004-2012 г. Ние загубихме 20 процента в резултат на това, което направи Михаил Саакашвили. Хората бяха измъчвани, всички медии бяха иззети. Разбира се, грузинското общество не трябва да допуска това. Ние сме държава, ние сме опитно общество и няма да позволим на шпионите да се върнат на власт“, ​​каза Кобахидзе.
  • 35 Дааааааа, за тва иде реч!

    5 1 Отговор
    Грузинецът Янукович е в затвора и се казва Михаил Саакашвили. Какво даде Майдан на Украйна? – Те загубиха Крим и голяма част от Луганск и Донецк, чието продължение е войната, която се води днес в Украйна, – каза пред журналисти Иракли Кобахидзе, председателят на партията „Грузинска мечта“....... Той продължи да твърди, че всичко това е резултат от процесите, подкрепяни от Виола фон Крамон в Грузия.

    „Що се отнася до сравнението с Майдана, първо ще ви кажа, че грузинецът Янукович е в затвора и се казва Михаил Саакашвили. Що се отнася до Майдана като цяло, какво даде Майданът на Украйна? – През следващата година Украйна имаше война, по време на която загубиха Крим и голяма част от Луганск и Донецк, като продължението на всичко това е войната, която се случва в Украйна днес.
  • 36 Млади олигофрени

    6 0 Отговор
    Врякат и държавата си рушат. .......дааа