Отидете към основна версия

3 036 61

"Никога няма да узнаем колко руснаци са загинали в Украйна"

  • украйна-
  • русия-
  • руска армия-
  • жертви-
  • война-
  • владимир путин-
  • вагнер-
  • руски войници-
  • алексей ракша-
  • демография

Още по-лошото е, че дори няма да разберем колко души са избягали от Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Алексей Ракша е независим демограф и бивш съветник в Руската статистическа служба. През 2020 година той е уволнен от ведомството, след като изразява съмненията си в официално публикуваните статистики на Руската федерация за смъртността от Ковид-19.

ДВ: Влияе ли войната на раждаемостта в Русия?

Алексей Ракша: Началото на войната в Украйна не свари мнозинството от руснаците неподготвени и те не реагираха на това. Но очакваме да видим данните за юни-юли тази година - тогава ще се навършат 38 седмици (средната продължителност на една бременност, бел.ред.) от обявяването на мобилизацията на 21 септември. Тогава започна масовият отлив на мъже от Русия - повече от 4% от мъжете на възраст между 20 и 40 години бяха или мобилизирани, или напуснаха страната.

Това би трябвало да намали раждаемостта за периода, за който говоря, поне със същия процент. Като цяло тазгодишният абсолютен брой раждания в Русия вероятно ще бъде най-ниският от времето на Наполеоновите войни досега. Но това съвсем не е уникална ситуация.

ДВ: Как оценявате загубите на Русия от миграцията?

А.Р.: Вече дадох оценка на броя на хората, които са напуснали Русия заради войната. Според демографката Юлия Флоренская, която считам за авторитет, 150 000 души са напуснали страната в първата вълна и, както тя изчислява, малко под половин милион (а аз вярвам, че са малко над половин милион) във втората вълна. Общият брой е между 600 000 и 700 000 души.

От друга страна никой не знае колко украински бежанци сега са в Русия. Данните от руските гранични пунктове не ни казват много. Например, от 60 000 украински бежанци, заселени в Естония, повечето са преминали през Русия. Мисля, че около един милион украински бежанци са останали в Русия. Юлия Флоренская смята, че са около 500 000. Във всеки случай този поток изглежда е приблизително равен на потока на онези, които са напуснали Русия от февруари 2022 г. насам. И по този начин излиза, че Русия не е загубила население в резултат от миграцията, причинена от войната.

ДВ: Излиза, че самата война, мобилизацията и напускането на страната от голям брой хора не са повлияли сериозно на демографската ситуация в Русия?

А.Р.: Досега всичко е наред, прав сте. Затова пък напускането на голям брой хора се отрази много тежко на икономиката. Въпреки че броят на на влезлите и напусналите страната е почти еднакъв, в демографско отношение става дума за напълно различни слоеве от населението. Напуснаха предимно млади, образовани мъже в активна възраст, а пристигнаха възрастни хора, жени и деца - бежанци. Така че става дума за напълно различен контингент. Затова миграцията в резултат от войната оказва силно отрицателно въздействие върху икономиката.

ДВ: Ако досега не се виждат преки последствия от войната върху демографията, то може ли да се говори за косвени последствия?

А.Р.: Получихме тревожна информация, че през последната година за първи път от много години насам в Русия се е увеличила законната консумация на водка. Това напълно противоречи на тенденциите от последните 20 години, когато бирата измести водката, поради което смъртността намаля. Ако това продължи, можем да забравим за бързото нарастване на продължителността на живота, което наблюдаваме вече почти 15 години.

ДВ: Променила ли се е продължителността на живота?

А.Р.: Ако пандемията от Ковид-19 намали продължителността на живота с 4 години, то войната я намали с още 0,4. Тъй като става въпрос само за мъже, това реално означава 0,8 години, защото мъжете, грубо казано, съставляват половината от населението, а жените не са били засегнати по никакъв начин от войната. Това не е малко. Но дали тези загуби ще бъдат отразени в статистиката... Имам силни подозрения, че няма да бъдат или ще бъдат занижени. Имам приблизителна представа за броя на загиналите, ще го сравня.

ДВ: Можете ли да назовете това число?

А.Р.: Не, не искам да вляза в затвора, благодаря. Работя с данните на Би Би Си и Медиазона (Според техните данни досега в Украйна са убити най-малко 15 136 руски военни), умножавам това число по 2 или повече и мисля, че така съм близо до реалността - с другите методи също се получават подобни числа.

ДВ: Освен загиналите има и изчезнали. И аз не искам да попаднете в затвора, така че въпросът ми не е за точния брой, а за методологията - могат ли тази хора да влязат в някаква статистика?

А.Р.: Могат да влязат в статистики след най-малко шест месеца, когато съдът трябва официално да ги обяви за мъртви. Но това не става автоматично. Случва се по различно време, а може и никога да не се случи, ако никой не си е направил труда да го направи - ако лицето, да речем, няма роднини. В идеалния случай рано или късно почти всички безследно изчезнали ще трябва да бъдат обявени за мъртви. Но това може да отнеме и повече от година.

ДВ: Тоест може и никога да не научим реалния брой на безследно изчезналите?

А.Р.: Изобщо никога няма да узнаем колко са загинали, колко са изчезнали безследно, а още по-лошото е, че дори няма да разберем колко души са избягали от Русия.

Автор: Сергей Дик

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания