Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Март, 2023 13:50 5 572 87

Съглашателство с руснаците: украинците, помагали на агресора

  • русия-
  • съглашателство-
  • руснаци-
  • украйна-
  • война-
  • украинци-
  • предателство-
  • александър кобилев

Това е едно от многото лица на престъпното съглашателство с руските окупатори

Съглашателство с руснаците: украинците, помагали на агресора - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Дотук са заведени повече от 600 дела за колаборационизъм. Всеки ден се съобщава за нови и нови арести на местни хора, заподозрени в колаборационизъм с в врага. Сред тях са хора от местната администрация, училищата, предприятията. Заместник-началникът на областната полиция Александър Кобилев разкрива подробности пред ДВ:

Хората от кои сфери са били най-склонни да сътрудничат с окупационните сили според вашите наблюдения?

Александър Кобилев: Хората от местната администрация и тези от сферата на образованието.

Какви са критериите за завеждане на дело при колаборационизъм в сферата на образованието?

А.К.: Най-важният критерий е свързан с промяната от страната окупатор на образователния процес на украинска територия. В училищата, в които руските окупатори, с помощта на местни колаборационисти, са внесли учебници от страната агресор, а персоналът е бил преквалифициран да работи по руските образователни стандарти. Там ръководителите са провеждали събрания на родителите на учениците, по време на които са популяризирали окупацията и са приемали документи за образователни институции, създадени от окупационните власти.

А кой точно от работещите в образователната сфера може да бъде заподозрян за колаборационизъм?

А.К.: Директорите, защото те са длъжностните лица. Когато пристигат окупаторите, те искат да вкарат в училищата своята образователна програма. Някои директори се съгласяват с тях и вкарват в сила новата програма. Така започва да се учи по руската програма. Учителите са уволнени от украинските училища и са взети на работа в нов орган, създаден от окупационните власти. Когато учител е насърчавал окупационните власти, също може да има елементи на престъпление по член за сътрудничество с врага.

А ако учителят не е пропагандирал руските тези, а само е работил според тяхната учебна програма?

А.К.: Ще се направи правна оценка на действията на всеки учител. Въпросът за учителите, които са били привлечени на страната на окупаторите, ще се разглежда само при извършване на пропаганда в уроците. Как може това да се установи със сигурност? Ще трябва да се работи с децата, които са посещавали уроците след 1 септември.

Ами преподаването на руски език, което окупационните власти превръщат в задължителен предмет, вместо свободно избираемия чужд език?

А.К.: Руският език навсякъде си е руски език. В същото време внедряването на нова, пренаписана история обаче ще се приема за колаборационистка дейност.

Приема ли се за колаборационизъм, ако учителите са посещавали курсове за преквалификация в Русия?

А.К.: Това е важна част от внедряването на образователните стандарти на Руската федерация тук. Така че - да.

А ако са били принудени?

А.К.: Защо не са напуснали? Всички, които са заемали длъжности в държавната администрация, органите на реда, училищата - те са правили всичко доброволно. Все още не съм срещал някой, който принудително да е бил назначен.

А има ли подозрения към лекари?

А.К.: Не. Лекарите са защитени според международното хуманитарно право. Това е тяхно задължение - да помагат на хората. Дори по време на окупация те са длъжни да спасяват животи. Нямаме и информация за призиви за сътрудничество с врага от лекари.

Счита ли се за колаборационизъм получаването на руски заплати от работниците в комуналните услуги?

А.К.: Самият факт, че са получавали заплащане, не се счита за акт на сътрудничество. Но трябва да се вземе предвид каква точно работа е вършило лицето.

Смятат ли се за колаборационисти държавните чиновници? Например такива, които просто са продължили да ходят на работа в градската управа?

А.К.: Трябва да се проверява всеки случай. По принцип може в действията на човека да се открият престъпления. Но нанесли ли са тези действия сериозни вреди? Имало ли е опасни последствия за обществото? Не всеки трябва да носи наказателна отговорност за това. Така бихме стигнали до абсурда всеки, който е останал тук по време на окупацията, да се счита за колаборационист. Ако е ходил в магазина, купувал си е бонбони - финансирал е окупаторите ли?

А в кои случаи действията на обикновените жители могат да се приемат за сътрудничество с окупаторите?

А.К.: Има случаи, когато са издавани на руснаците къде живеят украинците, които помагат на въоръжените ни сили. Руснаците ги арестували и разпитвали. Колаборационист ли е онзи, който е издал местонахождението на сътрудника на украинските военни? Да. И моето семейство попадна в тази ситуация. Окупаторите бяха получили информация, че мой роднина, който има 5 деца, сътрудничи на украинските власти. Руските войници го отведоха, държаха го в плен и го разпитваха.

Автори: Анна Соколова | Матиас Бьолингер


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛИТ АНАЛИЗ

    34 132 Отговор
    много хора изгубиха много в тази война ама на руснаците загубите са над 650,000 ранени или убити и хиляди машини и това е заради един болен мозък и подчинените му

    Коментиран от #3, #9, #12, #70, #87

  • 2 Делю Хайдутин

    136 23 Отговор
    Фашистите в Украйна избиват собствения си народ.
  • 3 Кокорчо 🌈🌈🌈

    80 16 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЛИТ АНАЛИЗ":

    Щом жалиш руснаците значи си колаборационист.Ще те дам на Зеленото Гестапо.
  • 4 УКРАЙНА🇺🇦

    12 82 Отговор
    Е вече няма да помагат на рашистите

    Коментиран от #20, #31

  • 5 путерлизис

    17 65 Отговор
    После да минат и през комунистическия свинарник, че тук се е навъдила една гмеж да трови с лъжи и манипулации.

    Коментиран от #6, #30

  • 6 Последния Софиянец

    36 6 Отговор

    До коментар #5 от "путерлизис":

    Да заповядат!
  • 7 Малийййй,

    73 4 Отговор
    че демокрация, децата ще съобщават, какво са им преподавали учителите, и ако няма добра оценка учителя става враг. Умен, умен и накрая укро.
  • 8 Българин

    10 85 Отговор
    В Украйна също има голяма руска пета колона, за която украинците казват:
    "Само украинските гниди могат да бъдат по-лоши от московските въшки". Това заключение важи в пълна сила и за България, за която българските проруски гниди са много по вредни отколкото руснаците!

    Коментиран от #16, #17

  • 9 Байдрен

    32 2 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЛИТ АНАЛИЗ":

    Няма как да си толкова точен до хилядната... 650 лежат в неизвестност или пък си неграмотен.
  • 10 Българин

    83 5 Отговор
    Значи всеки, който отказва да бъде пушечно месо бил колаборационист. А знаете ли, че вече в България запасняци започнаха да получават повиквателни? Ако не отидат и те ли ще са колаборационисти?
    Сума си украинци имат съпрузи от Русия, някои са от смесен произход, довчера бяха братски народи. Не всички мразят истерично Русия както зове пропагандата.
    Не мразя Русия, не мразя и Украйна, не подкрепям и проклетата война, в която всеки ден гинат хора заради фанатизирани политици. Не подкрепям и нашите партии на войната. Сега на втори април коалицията на войната се гласи да въвлече и нас в това безумие. Не стойте пасивни и гласувайте за тези, които са против войната. Иначе вас и синовете ви ги чакат повиквателните.

    Коментиран от #23, #35, #41

  • 11 БСП за България и Радев

    57 6 Отговор
    Долни нацисти. Такива безобразия не е извършвал и техния кумир - Фюрерчето. Давайте Искандери, летете Кинжали към Киев! Спасете човечеството
  • 12 Ай стига бе,

    40 6 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЛИТ АНАЛИЗ":

    Защо защитаваш руснаците, нарочно ли даваш толкова малко загинали руснаци? Какво е това 650 000, поне 6 500 000 са. Ха,ха,ха!

    Коментиран от #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анти-ЦРУ Козяк

    60 5 Отговор
    Като изгоним американските НПО, много неща ще се нормализират и ще намалее политическата корупция. Също и медийният фашизъм!

    Коментиран от #25

  • 15 Све

    16 5 Отговор
    Резултатите ги видяхме в Буча
  • 16 Ехехе хе

    63 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    А американските гниди в България от НПО, които според американския закон за НПО са чужди агенти... Те не са вредни за България, като чужди агенти.. Така ли?
    Колкото до Украйна.. Там народа е с Русия, само режима в Киев поставен от САЩ не са...
  • 17 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    66 6 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    В България най-опасни са евро атлантиците, марионетките и подлогите на западните изверги и на САЩ!
    Кпиталистите робовладелци, чорбаджиите и НПО-тата. България или ще се изчисти някога от тях, или те ще унищожат България!
  • 18 Цеко сифоня

    42 4 Отговор
    Това не е колаборационизъм, а патриотизъм.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Яяяяяя

    7 38 Отговор
    "Братята" раши пак с нова пропаганда! Царе са на измислиците! Яли сме им попарата - и още я ядем! Все още възпитаните от тях шестаци ни управляват!
  • 23 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    32 5 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Не се притеснявай за тия къде ще получат повиквателни и да заминават на фронта. Това са евро атлантиците децата и внуците им, само те могат наистина да бъдат пратени в Украйна на предна линия и да защитават евроатлантическите ценности и интересите на Джо и наркомана Хънтър. Кога ще имаме по-добра възможност да се отървем толкова лесно от тая пасмина?

    Коментиран от #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    35 7 Отговор
    уракйна ще загуби тая война

    слава на велика русия
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Трябва и у нас така да стане!

    9 32 Отговор
    Руските петоколоници да понесат законово предателството си !
  • 29 Българин

    33 6 Отговор

    До коментар #23 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Мислиш, че някой ще ни дели преди да ни пусне в месомелачката ли? Все едно някой пита украинците за кого са. Ловят наред и те пращат курбан...

    Коментиран от #33

  • 30 Ще има възмездие

    24 9 Отговор

    До коментар #5 от "путерлизис":

    И за укрите нацита,и за същите и у нас!Скоро!Белене ще отвори врати отново!
  • 31 Украйна е фашистка диктатура

    32 13 Отговор

    До коментар #4 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Укрия е в реанимацията - военните свършват, икономика няма, адмистрацията свръхкорумпирана, обезлюдена... Няма и кой да връща кредите!

    Z
  • 32 Веднага Копейкин и сие

    12 25 Отговор
    На съд за колаборация с путинова Русия.
    Докога ще го търпим ???????? !!!
  • 33 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    25 11 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    При нас е друго, като нямаш нищо общо с НАТО и ако си служил навремето и си давал клетва на друга армия в друго време, няма как сега да те накарат да се биеш за чужди интереси или за интересите и богатствата на марионетките и подлогите в България. Сега има достатъчно евро атлантици, капиталисти, робовладелци и чорбаджии които ще воюват за евро ценностите си и за това къде са грабили и трупали през годините.

    Коментиран от #34, #36, #85

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Баро

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    И кои са против войната?

    Коментиран от #37

  • 36 Българин

    12 16 Отговор

    До коментар #33 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Точно тези хора получиха първите повиквателни тези дни. Тези дето са служили и са резервисти. И аз съм сред тях. Другите не се водят на военен отчет... засега.

    Коментиран от #40

  • 37 Българин

    10 15 Отговор

    До коментар #35 от "Баро":

    Ами попитай ги - прати им по един мейл на сайтовете. Нека ти кажат становището си за войната, дали трябва да пращаме оръжие и жива сила. В зависимост от получения отговор гласувай за когото желаеш. Не те агитирам за тоя или оня. Гласувай по съвест.

    Коментиран от #45

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Баро

    17 8 Отговор
    Абе хора ептен изтрещехте кви повиквателни кви фронтове
    Верно ли се паникьосвате
  • 40 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    18 13 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    Ако си служил в натовската армия си резервист, тогава имаш основание за притеснение. Аз, не се притеснявам от повиквателна понеже съм служил в другата истинската БА. Като почнат да ви раздават оръжието го обръщаш към началството и ще се отървеш от изпращане на фронта!

    Коментиран от #42, #44

  • 41 стоян георгиев

    14 7 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Що пишеш лъжи?

    Коментиран от #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Иван

    14 13 Отговор
    Много трябва да се внимавате....защото ако в горния текст сменим имената на Украйна с РС Македония,на руските окупатори с български "фашисти" , на колаборационисти украинци/от руски произход/ с македонски българи ....няма да сме много съгласни с текста....та за едните е едно, а за нас е друго...
  • 44 Българин

    6 24 Отговор

    До коментар #40 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Да, служил съм на Република България, още не беше в НАТО. Изказването ти е много наивно. Все едно първо ще ти дадат заредено оръжие и после ще те мобилизират. Ще ти го дадат едва тогава, когато ще можеш да го насочиш само към някой като теб...

    Коментиран от #52

  • 45 Баро

    17 4 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    До сега съм чул всички предизборни речи на всички несе сещам за нещо изпълнено така че за какво даги питам като знам че ще излъжат ти спомняш ли си нещо обещано и изпълнено кажи може да съм пропуснал нещо
  • 46 Българин

    18 16 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Кое е лъжа? Мой познат вече получи повиквателна. И не е само той. Защо се викат резервистите точно сега? Никой не ни търси 20 години.

    Коментиран от #54

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    10 17 Отговор

    До коментар #42 от "стоян георгиев":

    Откак разпродадоха и унищожиха държавната икономика, през по-голямата част от това време съм безработен!
    Това е положението при това диво капиталистическо време.

    Коментиран от #55

  • 49 АНТИФАШИСТ

    17 15 Отговор
    Окраинските фашисти се разправят с опозицията която е срещу интересите на, ФАЩ в Окрайна
  • 50 Окраин4е

    10 17 Отговор
    Пропагандата на Гьобелс оправдава политически гонения във Фалшска Окрайна
  • 51 Българин

    20 16 Отговор
    Колабороционистите в България които работят за Козяк искат да замешат българите в конфликта. Получили са пари ППДБ и ГЕРБ за това!
  • 52 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    7 20 Отговор

    До коментар #44 от "Българин":

    Еми като още не е било НАТО, какви са ти страховете? Сега ако желаеш може и доброволец да отидеш на фронта, това си е твое пожелание, но щом не си бил в натовската армия няма кой да те праща на фронта сега.

    Коментиран от #57

  • 53 стоян георгиев

    13 7 Отговор
    Така и предполагах.ти си истински болшевик.а кво ядеш като не работиш?деца жена как ги издържаш?

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    15 17 Отговор

    До коментар #53 от "стоян георгиев":

    Явно никога не си бил безработен и ти е интересно как може да не работиш и да ядеш? Преди 33 години за всички имаше работа, работеше се само на държавна работа, заплатите стигаха и се внасяха влогове от излишъка, на обяд във всяко предприятие, завод, цех и фабрика имаше столова за един лев се ядеше първо,второ и тето, дплащаще се само лимонадата или бирата. Сега държавната работа е за много малък процент от хората 99% икономиката е частна и се работи на часткика капиталист, на робовладелците и чорбаджиите, които не ги интересува с какво пътуваш и какви са ти разходите да отидеш да му работиш, дава ти толкова колко да си жив утре пак да може да ходиш да му изкарваш печалбата и да те експлоатира до последно.

    Коментиран от #62, #66

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Сократ

    17 15 Отговор
    Украинците са много наплашени от нацистките отряди, които ги тероризират. Там само имай късмет да кажеш и думичка против властта и изчезваш. Та цялото бръщолевене, как Русия е окупатор, са приказки на клоуна и кликата около него.
  • 59 Баро

    13 2 Отговор

    До коментар #57 от "Иван":

    Ма не виждаш ли че човекот не е добре два милиона и половина са си намерили работа у софия той не може
  • 60 ами

    3 9 Отговор
    на това му се викаше народен съд в България

    Коментиран от #64

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Баро

    5 1 Отговор

    До коментар #60 от "ами":

    На кое
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 стоян георгиев

    9 6 Отговор

    До коментар #56 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Разбрах нямаш семейство и си на гърба на старите ти родители.наистина трагедия,но тва дето си го писал е пълна щуротия и причина да си на то хал.не давай акъл,не си в позиция да го правиш.

    Коментиран от #79

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 стоян георгиев

    11 5 Отговор

    До коментар #62 от "Баро":

    Няма лекар дето може да му помогне.за съжаление.лошото е че комунизма ги създаде много подобни.

    Коментиран от #80, #82

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Коко

    9 6 Отговор

    До коментар #73 от "Прати":

    Пощенският ми гълъб не понася смъдливи ватенки !

    Коментиран от #76

  • 76 Отделих

    4 6 Отговор

    До коментар #75 от "Коко":

    Ти много повече време, отколкото заслужаваш. Трябва да си горд и да спиш като къпан. Нямам намерение да оставам повече на нивото ти(дъното).

    Коментиран от #77, #78

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Коко

    5 4 Отговор

    До коментар #76 от "Отделих":

    Никой не те е питал, за да казваш каквото и да било !
    Понимайш по pyccкий ?
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Червенски

    6 0 Отговор
    Излиза че цяла Украйна е с Русия и само фашиското им управление е против украинци и руснаци.

    Коментиран от #83

  • 82 Баро

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "стоян георгиев":

    Не е само комунизма има много други фактори главния фактор е новоизлюпените управници на прехода които си бяха бившите комунисти излъгаха отново народа
  • 83 Баро

    1 2 Отговор

    До коментар #81 от "Червенски":

    Ейиии тоя руски тълковен речник не го оставяте на мира
  • 84 123455

    2 0 Отговор
    мали мали, тия сами ще си докарат обратен майдан
  • 85 чичо стамат шумков

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    33 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★
    1810ОТГОВОР
    До коментар 29 от "Българин":

    При нас е друго, като нямаш нищо общо с НАТО и ако си служил навремето и си давал клетва на друга армия в друго време, няма как сега да те накарат да се биеш за чужди интереси или за интересите и............. .........................................................................................................................................................................................Наистина май ти трябва специалист.психологАко си се клел на ,,ДРУГАТА АРМИЯ,,досещам се само за БНА ,не ставаш за войник и можеш да бъдеш спокоен,че никой няма да те потърси и да те мобилизира по ради възраст.Не знам само защо делиш армията ни на натовска и оная другата мисля ,че и двете са на една държава.СЛУЖИЛ СЪМ ВОЙНИК И КЛЕТВАТА СЕ ДАВА НЕ НА АРМИЯТА, А НА РОДИНАТА,А ТЯ ЗА ВСЕКИ ЧОВЕК Е ЕДНА.
  • 86 факти

    1 0 Отговор
    ха ха ха ха ха ха ха хга
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: