Отидете към основна версия

2 573 23

"Велика стоманена стена": ето каква армия иска Си Дзинпин

  • си дзинпин-
  • китай-
  • тайван-
  • китайска армия-
  • сащ

За целта са нужни значително по-високи разходи за отбрана

Снимка: БГНЕС/ EPA

Китайският лидер Си Дзинпин обяви, че ще превърне армията на страната във "велика стоманена стена". Модернизацията на Народноосвободителната армия трябва да бъде придвижена напред, "за да се защитят ефективно националният суверенитет, сигурността и интересите на развитието", заяви той в края на годишното заседание на Народния конгрес. Преди това делегатите одобриха сериозно увеличение на разходите за отбрана със 7,2 процента.

В речта си Си Дзинпин се застъпи и за иновациите и научната и технологична самостоятелност. "Трябва да се стремим ефективно да подобрим качеството на икономиката и да постигнем разумен количествен растеж", заяви той, цитиран от АРД.

Призиви и за "обединение" с Тайван

Въпреки нарастването на напрежението около Тайван, президентът бе сравнително сдържан в коментарите си по въпроса, посочва АРД. Той не повтори предишни свои изявления, че Пекин не изключва военна сила за решаване на проблема. Китайското ръководство смята острова за част от страната, въпреки че Тайван никога не се е намирал под контрола на Китайската комунистическа партия (ККП).

Си все пак възобнови призивите за присъединяването му към Народната република. Според думите му отношенията трябва да се развиват "мирно", но "външната намеса" и "разединителните дейности" трябва да бъдат категорично отхвърлени. Процесът на обединение следва да бъде "неотклонно" продължен, посочи още той в речта си. Народният конгрес утвърди Си Дзинпин в петък за трети мандат като държавен глава. Още през 2018 г. той нареди промяна в конституцията, за да може да остане начело на държавата и партията. За 69-годишния президент не важи и възрастовото ограничение, каквото имаше преди това.

По-умерен нов министър-председател

Новият премиер на страната Ли Цян също звучеше умерено на първата си пресконференция, на която се обяви за разширяване на сътрудничеството със САЩ. Той посочи, че двете най-големи икономики са тясно свързани, от което полза имат и Китай, и САЩ. "Китай и САЩ могат и трябва да работят заедно", призова Ли. Той беше умерен и по въпроса за икономическото развитие на страната. За Китай няма да е лесно да постигне планирания 5-процентов растеж, коментира Ли. Според него са необходими допълнителни усилия, а перспективите пред световната икономика не са оптимистични. "Стабилизирането на икономическия растеж е трудна задача не само за Китай, но и за всички страни в света", заяви още той.

Защита на политиката за коронавируса

Ли защити и действията на Пекин срещу пандемията. Въпреки многото смъртни случаи и хаоса през декември, новият премиер говореше за победа над вируса и за плавен преход. Той е отчасти лично отговорен за суровия локдаун, който беше наложен в Шанхай миналата година. На повече от 25 милиона жители тогава им бе забранено да напускат домовете си в продължение на два месеца. Някои разполагаха с твърде малко храна и нямаха питейна вода. Наблюдателите интерпретират издигането му за министър-председател като знак, че в Китайската комунистическа партия в момента едно нещо има повече значение от всичко друго за напредък в кариерата - лоялността към Си, коментира АРД.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания