Отидете към основна версия

5 753 70

Украйна ще загуби ресурси за контранастъпление, ако продължи да защитава Бахмут

  • бахмут-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • олег жданов-
  • володимир зеленски

Зеленски каза, че бъдещето на страната му зависи от Бахмут

Снимка: БГНЕС/ EPA

Военен експерт предупреждава, че Украйна може да загуби ресурси за контранастъплението си, ако продължи да защитава източния град Бахмут, предаде Sky News.

Окопната война отнема огромен брой животи в Бахмут, като и двете страни съобщават за стотици убити вражески войници. Но както Русия, така и Украйна отказва да отстъпи в битката за източния град, който е фокусът на руските окупатори.

Украинският президент Володимир Зеленски каза във видеообръщение късно вечерта, че бъдещето на страната му зависи от изхода от битките на изток - включително в и около Бахмут. „Много е трудно на изток – много болезнено“, каза той. „Трябва да унищожим военната мощ на врага. И ние ще го унищожим“, добави той.

Киев твърди, че изтощаването на руската армия сега ще помогне за контранастъплението по-късно. Не всички обаче са съгласни, че продължаването на защитата на Бахмут е най-добрият вариант за Украйна. Украинската армия търпи загуби сред резервите, които възнамеряваше да използва за по-късен натиск срещу руските сили, каза в интервю украинският военен анализатор Олег Жданов. „Можем да загубим тук всичко, което искахме да използваме за тези контраофанзиви“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: