Отидете към основна версия

2 019 3

Путин: Удар по Сирия ще предизвика нова вълна тероризъм в света

  • сирия-
  • химическо оръжие-
  • владимир путин-
  • сащ-
  • военна намеса

Преговорите между руския външен министър Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери вероятно ще продължат с дни

След двудневни консултации Сенатът на САЩ реши да предложи на президента Барак Обама да отложи с 45 дни нанасянето на военен удар по Сирия, за да дадат възможност за евентуална реализация на инициативата на Москва за предаване на сирийското химическо оръжие под международен контрол. В същото време Конгресът трябва да гласува резолюция, даваща на държавния глава правото да приложи военна сила без допълнителни консултации със законодателите. Ако до това време Дамаск не предприеме никакви стъпки за разоръжаване, Обама може да разпореди нанасянето на ракетно-бомбени удари по Сирия.

Въпреки че ситуацията около арабската държава може да се промени, за момента анализаторите отчитат, че руският президент Путин е постигнал собствените си цели, при това – за сметка на Вашингтон, пише „Ню Йорк Таймс“. С предложението си Русия връчи своеобразен спасителен пояс на отдавнашния си съюзник – президента Башар Асад, за чиято оставка американската администрация отдавна настоява.

Москва стана инициатор на важни мерки за ограничаване на конфликта в Сирия, чиято ескалация може да доведе до мащабни трусове в целия ислямски свят, и с готовността си да обсъди със САЩ решението на сирийския проблем слага край на поредното охлаждане между двете държави, доказвайки, че вместо това те могат да бъдат партньори, коментират експерти.

Според Ян Бремер от Eurasia Group – консултантска компания, оценяваща политическите рискове, с предложението си за Сирия Путин е направил най-силния си политически ход за цялото си управление досега.
Ако дипломатическите усилия се увенчаят с успех, бюджетът на САЩ ще бъде спасен от огромни разходи. Шефът на Пентагона Чък Хейгъл е изчислил, че война в Сирия би коствала десетки милиони долара, но други говорят дори за 200 милиона само за евентуалните въздушни удари.

Руският лидер влезе в задочна полемика с американския си колега Обама чрез своя статия в „Ню Йорк Таймс“, в която казва, че военен удар без изрично решение на Съвета за сигурност към ООН би довел до огромен брой невинни жертви, до разпространяване на конфликта извън пределите на Сирия и до ескалация на насилието, което ще доведе до нова вълна тероризъм.

Според него, военна намеса на САЩ ще подрони всички усилия за регулирането на иранските ядрени проблеми, на израелско-палестинския конфликт и ще предизвика по-нататъшна дестабилизация на обстановката в региона. „Тревожно е, че военната намеса във вътрешни конфликти на чужди държави стана обичайно явление за САЩ“, коментира Путин. 

Днес в Женева започват преговори между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джим Кери в опит да се съгласува проекторезолюция на Съвета за сигурност към ООН за процеса на реализиране на руската инициатива в няколко етапа. Според запознати източници, руската страна е предала на американската своите планове по темата.

Все още не е решено кой ще се заеме с ликвидацията на сирийското химическо оръжие на последния етап, но не е изключено това да направят Русия и САЩ съвместно.
Преговорите между Лавров и Кери могат да отнемат няколко дни и да продължат плътно до събота, 14 септември.

Междувременно стана ясно, че военната опасност все пак не е окончателно избегната, тъй като САЩ са започнали да доставят на сирийските бунтовници оръжия, закупени от ЦРУ, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на свой високопоставен източник в администрацията. Според "Вашингтон пост" Държавният департамент оказва подкрепа на опозиционните сили, воюващи с армията на Башар Асад, предоставяйки им автомобили, оборудване, средства за комуникация, лекарства и медицинска екипировка.

Командирът на един от американските бойни кораби, разполагащи с ракети "Томахоук", е получил заповед от министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл да остане в района, въпреки че корабът вече е трябвало да си е у дома. Депутат от руската Дума пък направи предложение да бъдат подготвени доставки с оръжие за Иран при евентуална военна операция срещу режима на Асад в Сирия, съобщи  РИА "Новости".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания