Last news in Fakti

29 Декември, 2023 03:13 4 154 23

29 декември 1949 г. Тито се опълчва на Сталин

  • тито-
  • сталин-
  • югославия-
  • ссср

Нова ситуация на Балканите

29 декември 1949 г. Тито се опълчва на Сталин - 1
Снимка: Shutterstock

На 29 декември 1949 г. ръководителят на Югославия Йосип Броз Тито заявява, че страната ще следва свой комунистически път и скъсва отношенията си със Сталин.

След конфронтацията с Кремъл пропагандата в СССР и неговите съюзници обявява Тито за “троцкист" и “предател".

Под негово ръководство югославските комунисти развиват теорията за т. нар. “самоуправляващо се социалистическо общество" като особен тип “народна демокрация", но на практика управлението на Тито е тоталитарна диктатура от комунистически тип.

И на историците никак не им е лесно с Тито.

В повечето случаи оценките им са противоречиви. Сред заслугите му всички посочват прекратяването на отношенията със Сталин през 1948, ангажиментът му за Движението на необвързаните страни и за Третия свят, както и относителната либералност на режима му. От другата страна на везните попадат масовите убийства след края на Втората световна война и концлагерът на остров Голи оток, където в началото изпращат верните на СССР Титови противници, а после всевъзможни политически дисиденти, обобщи "Дойче веле".

Оценката за Тито се натъква на един главен проблем: от неговото дело не остана нищо. Той не се погрижи за наследството си, а разпадането на Югославия започна веднага след смъртта му.

Противоречива на първо място обаче е самата личност на Тито. Той произхожда от обикновено семейство, става партизанин и народен герой, обожава разкоша, строи дворци, гледа коне, пуши скъпи пури, носи пръстен с голям диамант и се облича в бял маршалски мундир със златни везби. Тито е човекът, който не се побоява да се противопостави на Сталин, да изгради „пазарен социализъм“ и да предостави на работниците и трудовите колективи много повече права, отколкото те имаха дори при залеза на Съветския съюз. Той става лидер на „необвързаните държави“ и югославски диктатор, който с всички средства помпа култа към своята личност и безмилостно се разправя с политическите си противници.

Йосип Броз пристига в Москва през февруари 1935 година.

Той пътува по заобиколни пътища и с фалшиви документи, след като е лежал в югославски затвор заради членството си в забранената комунистическа партия и за притежаване на огнестрелно оръжие. Моментът на появата му в съветската столица е, меко казано, не особено подходящ. В Москва и в Ленинград се е надигнала вълна от арести и безкрайни събрания, на които биват изобличавани „троцкистите“, включително и членове на задгранични компартии. Московските другари настаняват Тито в малка стаичка в хотел "Люкс", където живеят изолираните от външния свят дейци на Коминтерна и делегати на чуждестранни комунистически партии. Самият Тито също е коминтерновски деец и в това си качество носи псевдонима „Фридрих Валтер“.

Германските комунисти, подслонени в хотел „Люкс“, често се оплакват от условията: стаите са тесни и без никакви удобства, тоалетната се намира в коридора, кухнята е обща, мръсотията и плъховете са всекидневие, баня има веднъж в седмицата. Тито обаче е отраснал при много по-сурови условия в родната си Югославия и животът в хотел „Люкс“ му изглежда направо разкошен: централно отопление, телефон, топла вода, печки на газ в общата кухня, трапезария, хлебарница, дори бръснарница.

Не е съвсем ясно какво точно прави Йосип Броз Тито в Москва. За няколко месеца от престоя му не е известно почти нищо: Тито сякаш се е изпарил. Смята се, че в това време най-вероятно посещава специални, секретни курсове на Коминтерна, където се подготвят разузнавачи и бойци. Тази подготовка определено ще му свърши работа по-късно, когато участва в партизанската борба срещу нацистите в горите и планините на Югославия през Втората световна война.

В Москва той се среща със свои съратници от Коминтерна

и обсъжда с тях ситуацията в Югославия и в югославската компартия, пише и „характеристики“ на свои съмишленици. Такива „характеристики“ са длъжни да пишат всички комунисти, но авторката Мари-Жанин Калич твърди, че за разлика от разпространената практика документите, подписани от Тито, нямат характера на политически доноси. Когато все пак отбелязва някакви отрицателни качества на отделни партийни дейци, Тито го прави в чисто човешки план: този навсякъде се вре и гледа да придърпа завивката към себе си, а онзи пък изневерява на жена си.

При това самият Тито изобщо не е светец в собствения си личен живот. В Москва той се развежда със съпругата си Пелагея Белоусова, с която не се е виждал от 1929 година, когато тя емигрира в СССР. Тито ѝ е много ядосан, защото тя практически изоставя сина им Жарко, с когото пристига в Съветския съюз. Докато Тито лежи в югославския затвор, Пелагея дава детето в приют. Жарко е трудно дете, така че скоро се налага да го настанят в изправителен дом, а майка му дори не знае къде. Тито с доста усилия успява да открие сина си и да го вземе при себе си. Но и той не може да се оправи с опърничавия Жарко, който се включва в разни хулигански компании и се замесва в кражби.

Но за развода на Тито има и друга причина.

В хотел „Люкс“ той се запознава с младата германка Люси Бауер, чието истинско име е Йохане Елза Кьониг. Люси/Йохане е родом от Кемниц, произхожда от работническо семейство, членува в организацията на младите германски комунисти и на 19-годишна възраст ражда дъщеричка. Година по-късно комунистическата партия я изпраща в Москва, за да бъде подготвена за нелегална дейност, като детето остава при родителите ѝ в Германия. Малко след това Люси попада в полезрението на Гестапо и вече не може и дума да става за връщане в Германия. Тя става политическа емигрантка, завършва курс по чертожничество и започва работа в радиозавода в Москва. Руски все още говори съвсем слабо, така че с „другаря Валтер“ си общуват на немски. В един момент Люси се премества в стаята на Тито, където вече живее и Жарко. Младежът неочаквано се сприятелява с младата си „мащеха“ и дори започва да се вслушва в съветите ѝ.

Но любовта между 44-годишния Тито и 22-годишната Люси не продължава дълго. Двамата сключват брак на 13 октомври 1936 година, а три дни по-късно Тито е принуден да напусне Москва. Тогавашният генерален секретар на Коминтерна, българският комунист Георги Димитров, му нарежда да замине за Югославия, за да въведе ред в раздираната от фракционни борби тамошна компартия. Димитров обещава на Тито, че Люси и Жарко ще го последват в първия удобен момент, но това така и никога не се случва.

В крайна сметка Люси Бауер е арестувана от съветската тайна полиция НКВД редом с други над 4000 германски емигранти, които са обявени за „пета колона“, за шпиони, саботьори и агенти на Гестапо. На Люси е предявено обвинение по печално известния член 58. Осъдена е на смърт, въпреки че отхвърля обвинението в шпионаж. На 29 декември 1937 я разстрелват в Бутово.

Тито още дълго прави опити да научи каква е съдбата на съпругата му, но хората, които могат да му дадат някаква полезна информация, също започват да изчезват един по един. Не се знае кога Тито научава какво се е случило с младата му жена. По-късно той самият никога не говори за нея. Но когато през 1948 година се разразява конфликтът му със Сталин, съдбата на Люси навярно изиграва важна роля. Зад поразителната храброст и неотстъпчивост на Тито в сблъсъка му с могъщия диктатор, който очевидно е готов на всичко, за да го унищожи, прозира не само желанието на националния лидер да опази независимостта на Югославия, но и силна лична неприязън. А тя навярно се дължи именно на трагичната съдба на младата съпруга на Тито.

Тито беше символ на националното самочувствие на Югославия,

което след смъртта му се стопи. Още по време на Втората световна война той беше жива легенда - бунтовник, чийто лик и истинско име никой не знаеше, предтеча на Че Гевара. Хората от всички югославски националности се гордееха с Вожда, който кръстосваше световните океани със собствената си яхта, другаруваше си с Вили Бранд, с Неру, Насър и Сукарно, свиреше на пиано пред английската кралица Елизабет Втора, а на погребението му се стекоха лидерите на целия свят. След Тито Югославия тръгна надолу. Добрите времена от 60-те и 70-те години на ХХ век никога повече не се повториха.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    12 5 Отговор
    браво
  • 2 Така Така

    11 28 Отговор
    Тито е като Тошо за България ВЕЛИК!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    30 5 Отговор

    До коментар #2 от "Така Така":

    Боклук смешен, ако не бяха се скарали, Благоевградско заминаваше за македония, продажна тор.
  • 4 Ред Нек

    21 12 Отговор

    До коментар #2 от "Така Така":

    Какъв Тошо бре , какъв е тоя Селянин
    Тошо .

    Тоя Тошо ,трябваше като Чаушеску , виж сега как е в Румъния, и как в България

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Българин

    12 2 Отговор
    2019: тита се опълчва на криско
  • 6 Соловьов

    9 7 Отговор
    Истината е че се карат заради др0гарката Люси, която е била първо в леглото на др0гара Сталин! Комунистически тъпо тии, заради една у рва много народи мизерстват!

    Коментиран от #21

  • 7 Понеже ти липсва

    30 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ред Нек":

    нещо между ушите ти обяснявам:
    Допреди 15 години бяхме на едно положение, независимо от бай Тошо или Чаушеску.
    Дори не искахме да ни слагат в един кюп с Румъния когато кандидатствахме за ЕС.
    Това което те направиха е да започнат да вкарват политици в затвора, нещо което ние не направихме.
    Затова са малко по-напред от нас.
  • 8 Я пак

    20 14 Отговор

    До коментар #4 от "Ред Нек":

    Абе вече 35 години го няма Бай Тошо на власт-ама неудачниците все с него се оправдавате.Тошо ли е виновен,че опропастихте държава която беше на 27 място по благополучие според ООН през 1987 г...? Тошо все ви е виновен...

    Коментиран от #13

  • 9 00001

    8 3 Отговор
    Добри времена в Сърбия през 60 те и 70 те години е зависимост с кого е сравнено. Сравнено с България и Румъния през тези години, Сърбите са имали много добри времена. Но от много богатствоот Комунистическа Югославия, 2 милиона югославяни напускат страната в търсене на по-добър живот при нациститю и капиталисти в Германия. 3. 2 Милиона Югославяни емигрират след 1990г В България е бедност, бедност е и сега.Но нито Сърбия нито България са бедни страни при добро управление, страните могат да бъдат проспериращи, за период окило 10 години могат да бъдат напълно различни от това кеото се среша и вижда сега в тези страни.Но още на времето Хердот казwa че Тракийците са най-многобройния народ след Индийците.И ако се обединят ще станат най-мощната държава по-това време.Но политически тези многобройни племена са все скарани и живеят в племенни групи които воюват едни с други и се ограбват. Най-долния занаят за един трак е да работи на полето, през деня пие алкохол а през ноща ходи да краде съседите си, или ограбва пътници. И много не се е променило от тогава. Работата е в основата на Благосъстоянието на една страна, не кражбата.
  • 10 Гориил

    9 9 Отговор
    Единственото творение на Тито беше богата и просперираща Югославия. Къде е сега тази Югославия?Тълпи от опозицията бунтуват по улиците на Белград, заплашвайки да свалят законния президент.

    Коментиран от #20

  • 11 Брейндед

    4 12 Отговор
    Да Тито е Троцкист и съответно предател не е пропаганда а истина смотани атлантици

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Гориил

    12 4 Отговор

    До коментар #11 от "Брейндед":

    Тито никога не е бил искрен марксист. Затова той прекарва дните и нощите си в евтин московски хотел. Добрите марксисти живееха в скъпи хотели или удобни апартаменти с прислуга.
  • 13 пак

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Я пак":

    да те пратим при правешкия джуровец?

    Коментиран от #18

  • 14 сакаш

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Брейндед":

    да си брейндеад
  • 15 Българин

    19 2 Отговор
    Ако не беше този разрив България щеше да остане без Пиринска Македония, която българските комунисти по заповед на Сталин гласяха да подарят на Югославия.

    Коментиран от #19

  • 16 За протокола

    14 3 Отговор
    Проблемът на диктатурите е, че са напълно зависими от качествата на диктаторите, докато при демократичните управления личните качества на отделен човек не са решаващи.
    Изключителни личности се раждат рядко и затова диктаторският модел не може да се прилага универсално. В по-широк аспект това важи за всички форми на еднолично управление.
  • 17 Сила

    9 3 Отговор
    Никой не знае кой е бил Тито, дори брат му казва, че не познава този човек........ вероятно е бил английски агент от полски произход взел чужда самоличност, но със сигурност не бил този човек за когото се е представял

    Коментиран от #22

  • 18 Паляк

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "пак":

    малка ти е пращалката...
  • 19 УЙКО КАЛЕКО

    17 1 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Това е вярно.Тито беше най хитрият ръководител от соц лагера,ЦИЦАШЕ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ .ОТ СССР И ЗАПАДА.ПО НЕГОВО ВРЕМЕ в ЗАПАДНА ЕВРОПА работеха над 2,5 милиона югославяни.Като в приказката,,ЧЕ ХИТРО АГНЕ ОТ ДВЕ МАЙКИ ЦИЦА,,.НО НАИАСТИНА РАЗРИВЪТ МЕЖДУ ТИТО И СТАЛИН СПАСЯВА НАШАТА ЧАСТ ОТ МАКЕДОНИЯ,ИНАЧЕ ЩЕШЕ ДА ОЛЕКНЕМ С ОЩЕ 8 000 КВ КМ. ТЕРИТОРИЯ БЛАГОДАРЕНИЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯТ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗЪМ..
  • 20 УЙКО КАЛЕКО

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гориил":

    ПРОСПЕРИРАЩАТА ЮГОСЛАВИЯ ОСТАНА В ХЪРВАТСКА И СЛОВЕНИЯ ,ЗАЩОТО СА КАТОЛИЦИ.СЪРБИЯ,ХЪРВАТСКА СЛОВЕНИЯ ,МАКЕДОНИЯ,БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, КОСОВО СА БИЛИ В ЕДНА ДЪРЖАВА ОКОЛО 75 ГОДИНИ,НО РАЗВИЕТО ИКОНОМИЧЕСКО И СОЦИАЛНО НА ХЪРВАТСКА И СЛОВЕНИЯ Е ДОСТА ПО ДОБРО ОТ ТОВА НА ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ.
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Соловьов":

    "...И все пак за Сталин било немислимо изпращането на Димитров на подсъдимата скамейка като ”титовистки заговорник и империалистически агент”. Героят от процеса за подпалването на Райстага през 1933 година, опълчил се срещу Гьоринг пред нацисткия съд и от този момент тачен от всички антифашисти, уважаван от българската партия като митологичен полубог. За да се избавят от Димитров, руснаците избрали „по-елегантен” начин. През януари 1949 г. той изчезва от София. Според някои слухове той заминал за летището, за да посрещне заместник-председателя на Съвета на министрите на СССР Андрей Вишински, който направил междинно кацане в София. Той се намирал в самолета, когато вратата зад него внезапно се затворила. Дълго време за Димитров не се знаело нищо, докато през април в пресата не се появило кратко известие, че той е болен и е в Съветския съюз. Димитров умира на 2 юли 1949 г. в московска болница. Тялото му е балсамирано от същите специалисти, които са мумифицирали и Ленин. Така и не става ясно от какво е умрял..."
    Докато не се разсекретят убийствата от "братушките" на мин. пр. на България, Георги Димитров и зам. мин. пр. Трайчо Костов, БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СМЕ РАЗЕДИНЕНИ ...
  • 22 Хихихи

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Сила":

    Английски агент от полски произход...живеещ в село Люлин,че и ултрасче ,което обича да бие бабички😁
  • 23 Позна

    2 0 Отговор
    Малко преди да пукне Тито баща ми ходи на екскурзия в Югославия/някъде 1978/79г./.Като се върна каза,че тия умре ли Тито ще се изколят. Позна.
Новини по държави: