Отидете към основна версия

6 222 119

ЮАР: Наясно сме с правните си задължения по повод предстоящо посещение на Владимир Путин

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • сирил рамапоса-
  • брикс

Очакваше се руският президент да посети Южна Африка през август, за да участва в срещата на върха на БРИКС

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Южна Африка е наясно с правните си задължения, заяви говорител на президента Сирил Рамапоса, визирайки предполагаемо посещение на Владимир Путин, след като международен съд издаде заповед за арест на руския лидер, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Очакваше се руският президент Путин да посети Южна Африка през август, за да участва в срещата на върха на БРИКС.

"Ние, като правителство, сме наясно с нашите правни задължения. Въпреки това от сега до срещата на върха ще продължим да се консултираме с различни заинтересовани страни", заяви говорителят Винсент Магвеня.

Въпреки че няма официално потвърждение за посещението на Путин, се очакваше той да присъства на 15-ата среща на върха на БРИКС, както направи през 2013 г. Но подобно посещение би поставило правителството на Рамафоса, което не осъди руското нашествие в Украйна, в неудобно положение, след като в петък Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския лидер.

"Осведомени сме за заповедта за арест, която МНС издаде", потвърди Магвеня. "Остава ангажиментът и много силното желание на Южна Африка конфликтът в Украйна да бъде разрешен по мирен път чрез преговори."

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.

Свързани новини