Отидете към основна версия

10 520 179

Дългоочакваната украинска контраофанзива ще започне „много скоро“

  • украйна-
  • олександър сирски-
  • русия-
  • офанзива-
  • бахмут

Руснаците скоро ще бъдат изгонени и от Бахмут

Снимка: БГНЕС/ EPA

От няколко месеца Украйна се готви за мащабна контраофанзива, с която цели да си върне териториите, окупирани от Русия. В украинските медии и канали в Телеграм съобщават, че офанзивата ще започне съвсем скоро, но все още няма яснота в кое направление и дали ЗСУ готвят изненада.

Главният командир на сухопътните сили на Украйна сега каза в загадъчно съобщение, че офанзивата наближава. Генерал-полковник Олександър Сирски каза, че руските сили "губят значителна сила и се изчерпват" в битката за Бахмут.

„Много скоро ще се възползваме от тази възможност, както направихме в миналото край Киев, Харков, Балаклия и Купянск“, каза той, изброявайки украинските контраофанзиви миналата година, които се оказаха повратни моменти във войната.

Сирски беше един от висшите командири зад стратегията на Украйна миналата година, която отблъсна руската атака срещу Киев. Украински официални лица и западни анализатори казаха, че руската офанзива около Бахмут изглежда спира. Руските сили са хвърлили голямо количество оръжия и жива сила за превземането на района, но не успяват да го направят след месеци битки.

Украинският президент Володимир Зеленски междувременно посети южната Херсонска област, запозна се със състоянието на местната инфраструктура и обеща "да възстанови всичко" след руската инвазия. Украинската контраофанзива миналата година принуди руските войски да се изтеглят от областната столица Херсон след месеци окупация. Работниците в района сега работят по възстановяването на електроснабдяването и водоснабдяването.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 149 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: