Отидете към основна версия

3 082 75

Русия е помилвала 5000 престъпници

  • вагнер-
  • престъпници-
  • затворници-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • евгений пригожин-
  • помилване

Пригожин излезе от сенките и вербува хиляди затворници, предлагайки им шанс да извоюват свободата си

Снимка: Пресс-служба Пригожина

Повече от 5000 бивши престъпници са били помилвани, след като са изпълнили договорите си да се сражават срещу Украйна в руската наемническа групировка "Вагнер", предаде Ройтерс, като се позова на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, съобщи БТА.

Първоначално във "Вагнер" служеха калени в битките ветерани от руските въоръжени сили и групата пое значително по-важна роля във Войната в Украйна, след като миналата година на руската армия бяха нанесени поредица унизителни поражения. Пригожин излезе от сенките и вербува хиляди затворници, като им предложи шанс да извоюват свободата си в замяна на това да се сражават в някои от най-опасните битки в Украйна.

"В настоящия момент повече от 5000 души бяха освободени с помилване след приключване на договорите им с "Вагнер", заяви Пригожин в аудиосъобщение в "Телеграм". По думите му само 0,31% от помилваните след служба във "Вагнер" отново са извършили престъпление, което според него е 10-20 пъти по-малко от стандартните показатели.

Пригожин, който понякога е наричан "Готвачът на Путин" заради множеството му фирми за кетъринг, е най-влиятелният от съюзниците на Путин, които сега контролират на практика частни армии, вербуващи висши военни офицери, бивши шпиони и затворници, посочва Ройтерс. САЩ смятат Пригожин за олигарх и са наложили санкции срещу него заради опити да се намесва в американските избори и за разпространяване на руска дезинформация по света. Пригожин, който е лежал в затвора девет години по съветско време по обвинения в обир и други престъпления, а през 90-те години на миналия век започва своя бизнес, призна, че се намесвал в изборите в САЩ.

"Вагнер", бойци на която са се сражавали в Либия, Сирия, Централноафриканската република и Мали, се представя като най-калената в битки наемническа група в света. Тя отхвърля критиките от страна на Запада, който твърди, че методите и дисциплината ѝ са понякога сурови и посочва, че САЩ и съюзниците им също използват наемници по целия свят.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания