Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Април, 2023 06:00 5 179 32

Блогърът, открил гробище на "Вагнер", който избяга от Русия

  • вагнер-
  • гроб-
  • гробище-
  • наемници-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • блогър-
  • виталий вотановски-
  • владимир путин-
  • краснодар

През декември миналата година той откри край Краснодар гробище на войници от частната армия "Вагнер"

Блогърът, открил гробище на "Вагнер", който избяга от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Виталий Вотановски, граждански активист и пенсиониран военен, поддържа свой канал в социалната мрежа Телеграм, където публикува и личните данни на т.нар. "силоваци", участвали в провокации и преследвания срещу политически активисти. През декември миналата година той откри край Краснодар гробище на войници от частната армия "Вагнер" и качи снимките в блога си. От самото начало на войната Вотановски помага на близките на загинали войници да открият гробовете им. След като започнал да получава телефонни заплахи и подготовка за наказателно преследване, активистът решил да напусне Русия.

ДВ: Защо взехте това решение, Виталий?

Още новини от Украйна

Виталий Вотановски: Защото повече не можеше така, рано или късно щяха да ме арестуват. На 29 март получих задграничния си паспорт и на 5 април потеглих. Последния тласък ми даде следната случка. Отивах да дам месечната издръжка на детето си и пътят ми минаваше край полицията. А там някакъв гражданин ме пита: "Нали Вие давате коментари във видеото за войната?" Казах му: "Да." А той: "Е, ще дочакате и Вие…" Ето, в този момент аз – така да се каже – схванах, че трябва да бягам.

ДВ: Пишете в Телеграм, че или Ви готвят или вече водят наказателни дела срещу Вас. Какво точно знаете?

Вотановски: Вече вървят административни производства за "дискредитиране на армията" чрез плаката "Не на войната". Върви и друго административно дело - за "сътрудничество с нежелателна организация", тоест за това, че съм публикувал данни на "Белингкат". А на 15 февруари вечерта ме разпитваха в рамките на бъдещо наказателно дело, именно за сътрудничеството с нежелателна организация.

ДВ: Вие открихте и документирахте гробище на войници от "Вагнер". Защо се занимавате с това?

Вотановски: След като започна войната, юридическите ограничения в Руската федерация вече не позволяваха да коментираш, да даваш собствени оценки или съждения. Можеше да се работи само на принципа на огледалото: отразяваш, без да коментираш. Например - просто снимка на гробище и указание къде се намира. Трябва да оставиш хората самостоятелно да си правят изводите. Закарай кравата при сеното, пък остави на нея изяждането на самото сено.

ДВ: Когато напуснахте Русия, колко имена имаше в списъка Ви със загинали?

Вотановски: 1401, но сега вече са повече, защото не съм добавил тези от гробището. И то само в Краснодарския край, и само онова, което е открито и известно.

ДВ: Имало ли е заплахи срещу Вас, откакто започнахте да правите тези фотографии и да съставяте списъците?

Вотановски: Заплахи получавах постоянно, в коментарите в моя канал в Телеграм. Дори днес под новината, че заминавам, пак можете да откриете много интересни и живописни коментари със заплахи.

ДВ: Не Ви ли беше страх да публикувате снимки от гробището, където са погребани бивши затворници, а после наемници във "Вагнер"?

Вотановски: Само един разгневен човек ми се обади, от наказателна колония в Амурска област. В началото на разговора беше много агресивен, накрая стана съвсем нормален.

ДВ: Какво искаше?

Вотановски: Затворник в колонията, изобщо не се криеше, видях телефонния номер, той си каза бащиното и фамилното име и ми обясни, че е недоволен от мен. Защо съм бил публикувал тези фотографии? В крайна сметка постигнахме консенсус, че на семействата тези публикации са им нужни, че по моите снимки те намират своите близки.

ДВ: Срещали сте се с много хора по време на обиколките си. Какво мислят те за тези гробове?

Вотановски: До един момент хората не знаеха, че в техните населени места има загинали и не говореха за това. При последната ми обиколка из Краснодарския край обаче установих, че всеки човек, когото разпитвахме с журналистите, знае. Имат роднини или познати, които са мобилизирани, чували са и за загинали. Според моите лични впечатления днес ситуацията с Украйна вече е известна на всички жители на Краснодарския край. У хората обаче все още няма ясна причинно-следствена връзка. Дори понякога обвиняват мен, макар че аз какво съм виновен за смъртта на техните близки? Ако тези хора бяха малко по-активни, ако например се абонираха за моя канал в Телеграм, те щяха да знаят повече за случващото се. По телевизора не говорят за тези загуби, поради което хората са малко изолирани, те си мислят, че войната е някъде далеч. В началото исках да обясня на хората, че войната не е някъде там, че тя е тук, зад ъгъла, че и загиналите са зад ъгъла. Но те някак се обиждат, че съм публикувал снимки от гробища. И не питат за причината, а питат за следствието: защо точно техният човек се е оказал в този гроб.

ДВ: Имате ли намерение в обозримо бъдеще да се върнете в Русия?

Вотановски: Да, имам и искам да се върна в Русия, след като се промени политическата ситуация. Защото не се съмнявам, че тя ще се измени. За мен е очевидно и още нещо: това ще се случи през следващите две години.

Автор: Сергей Дик


Поставете оценка:
Оценка 3 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зелено човече с бело носле

    71 30 Отговор
    8 класното му образование , завършен търтей , лентяй. е този
  • 2 Фкрлроое

    61 10 Отговор
    Село Блатец се намира на 15км. от Сливен. Край него се сее слънчоглед, 10% от сеидбооборота. В селото има маслобойна. Земеделците там получават субсидии на декар и има канал за напояване с вода от Тунджа.
    Колко е цената на олиото в селския магазин? Цената е колкото в Сливен, колкото в Шумен, колкото в Монтана, колкото в Пазарджик.

    Олиото от Украйна идва на половин цена!
    Страната е във война, На 1500км. Без субсидии. Там до фронта карат тракторите с каски и бронежилетки.

    От тази конкуренция ли да пазим нашето земеделие?!

    Засрамете се и си отивайте по нивята да сеете и торите!

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Най-добре

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Фкрлроое":

    торим навсякъде
  • 4 бесарабски фронт

    62 17 Отговор
    Дойчовциии,така пропаган/а не се прави!Трябва интелект и образование!Авторът на тази статия има ли савършен трети клас!Заглавието е сгрешено,не звучи добре на български!Думата който е излишна,изхвърлете я,излагаме се!После си оправете снимката!Този пъпчив тийнейджър изобщо не прилича на пенсиониран военен!Или ще кажете,човекът се крие и не иска да се снима!Прави ссте-когато човек се крие не дава интервюта пред дойчии зелии или свободна европа!Няма смисъл да чета статията

    Коментиран от #21, #26, #27, #28

  • 5 Теле

    46 19 Отговор
    Тоз жендър и майка си не може да намери та гробище

    Коментиран от #11

  • 6 Механик

    53 14 Отговор
    Кой се интересува от някакъв си нищоправец? Същия "инфлуенсър" като тротинетката, чеченеца и куката.
    За крехката си възраст успял да се ожени, да направи дете и да се разведе. Е това са му всичките постижения.
    И си оправете словореда в заглавието! На какъв език е написано?
  • 7 кълвач

    14 14 Отговор

    До коментар #2 от "Фкрлроое":

    Глупости, на 50 км. от фронта, орат вече с бтр-ите. Много ми е интересно, замисляте ли се изобщо когато пишете щуротии или просто подхващате песента, чута от някъде другаде. Ти другарю, колко ниви нася и натори?! Много лесно да съдим другите. А това, че даден регион произвежда повече от определена продукция не означава задължително спад на цената, на конкретния продукт, в същия регион. И по-важния въпрос, след като едни определени лица изкупиха масово земята на бащите ни, къде да сеем и жънем после???

    Коментиран от #20, #22, #32

  • 8 човек от народа

    14 8 Отговор
    всеки коментар води до гулаг......особено този на база неверни твърдения....
  • 9 Обективен

    34 7 Отговор
    Какво се очаква ? Да няма убити при военен конфликт ли ? А колко са гробищата на украински войници ? А колко случаи има на запалени и с отрязани крайници украински войници , за да не могат да ги разпознаят ...После ги водят безследно изчезнали . Напишете и за изтеклата информация от Щатите за загиналите официално от украинска страна ..над 150000 . Фон две Кайен същото каза още есента и бързо изтриха записа . Така че......

    Коментиран от #17

  • 10 Човек

    23 30 Отговор
    Всички хора, обичащи истината и свободата, бягат от руския кенеф.

    Коментиран от #18

  • 11 ВАЖНОТО

    14 10 Отговор

    До коментар #5 от "Теле":

    Е ТИ ДА ЗНАЕШ ТВОЯТА
    ДРЕБНА МОСКОВСКА МОНЕТА...😁
  • 12 Христина

    23 4 Отговор
    А бе дойчовците , какъв е тоя пенсионер на 20 години на снимката бе ?
  • 13 йхнкхйких

    7 11 Отговор
    Този скоро ще бъде посетен от агент на фсб !
  • 14 Смерш

    8 5 Отговор
    Този е агент на КГБ. В всичко се контролира от КГБ. Там никой не може да мисли без разрешение и инструкция как да мисли от КГБ. Всички се изпращат с задачи извън русия. Саботажи терористични актове поръчкови убийства.

    Коментиран от #15

  • 15 папуас БГ

    15 8 Отговор

    До коментар #14 от "Смерш":

    То па у нас и да мислиш и да не мислиш , каквото ти кажат от брюксел - това правиш. Дже на изборите гласуват вместо нас .
  • 16 бравос

    14 2 Отговор
    водят му дела, аха, аха да го приберат, ама получава паспорт и заминава! вервам, вервам!
  • 17 По обективен

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Обективен":

    Няма никва война в Украйна яко диско купони водка хората си живеят мирно .. просто гледат да вкарат паника да ни замажат очите с нещо а всички тия милиарди го пребира Урсула и Ко
  • 18 Цецо

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "Човек":

    Теб никой не те спира, заминавай в онзи кенеф зад океана. Там всичко е постлано с цветя и рози. Но има едно голямо "Но". Хората искат да се работи. С висене денонощно пред компютъра нестава.
  • 19 Госあ

    8 6 Отговор
    “ юридическите ограничения в Руската федерация вече не позволяваха да коментираш, да даваш собствени оценки или съждения. Можеше да се работи само на принципа на огледалото: отразяваш, без да коментираш. Например - просто снимка на гробище и указание къде се намира. Трябва да оставиш хората самостоятелно да си правят изводите. ” така трябва да бъде навсякъде, за да се ограничат сорошките подлоги !
  • 20 данчето

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "кълвач":

    Изкупили са щото си ги продал, умник такъв.
  • 21 Офф

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "бесарабски фронт":

    Какво да четеш? Ти не можеш да пишеш. Неграмотна копейка.
  • 22 койчо от койнаре

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "кълвач":

    A бе шматарок що не дадеш обяснение на въпроса как така в Украйна се получава по евтино с 50 % олио . Както каза човека там дори няма субсидии . Приемете я тая държава в Ес и съвсем ще си се разкатае селското стопанство а ако влезе и Турция вдигайте белите байраци .
  • 23 Намерил си повод да избяга

    2 6 Отговор
    както милиони ватници!
  • 24 Абе

    7 6 Отговор
    Преврат ще има, добре ще е ако се разминат и без гражданска война, след това разпад на федерацията. Браво владимир лилипутевич дори ЦРУ не може да се справи по добре.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Таратанци

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "бесарабски фронт":

    Явно имаш проблеми с четенето и може би със зрението….Под снимката много ясно пише кой е виновника за нея,така че това са подобни на тебе ГАHЪOBЦИ!
  • 29 Бездарна Швабска Пропаганда

    8 2 Отговор
    Свинете квичат. Това е добър знак.
  • 30 Васил

    4 4 Отговор
    Че то има ли по голямо гробище за рашисти в Украйна!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 А защо

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "кълвач":

    Си продадохте нивите ,някой насила ли ви ги купи ,или да си купите апартамент в грАдо,с лесните парички