Отидете към основна версия

2 329 25

Как германците отопляват къщите си трябва да е въпрос на националната сигурност

  • газ-
  • германия-
  • аналена бербок-
  • отопление

Екологичната Зелена партия, оглавяване от Бербок, подкрепя нови строги правила, които на практика ще забранят инсталирането на конвенционални отоплителни уреди на петрол и газ от следващата година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Начинът и енергоносителите, с които гермаците отопляват своите домове, трябва да се счита за въпрос на националната сигурност, заяви днес външният министър на Германия Аналена Бербок, противопоставяйки се на други членове на правителството, които се колебаят в това да препоръчат по бърз преход от изкопаеми горива, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Да накараме собствениците на жилища в Германия да заменят остарелите нафтови и газови печки с електрически термопомпи се превърна в един от няколкото въпроса, които разделят трипартийното коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц, припомня Ройтерс.

Екологичната Зелена партия, оглавяване от Бербок подкрепя нови строги правила, които на практика ще забранят инсталирането на конвенционални отоплителни уреди на петрол и газ от следващата година, с аргумента, че те не спомагат за намаляване на последиците от изменението на климата и укрепват зависимостта на Германия от вноса на чужда енергия.

Свободната демократическа партия и социалдемократите на Шолц (другите две партии в коалицията бел. ред.) се опасяват, че подобна промяна би разгневила гермаците, тъй като инсталирането на термопомпи изисква много по-голяма първоначална инвестиция, въпреки че оперативните разходи са по-ниски.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: