Отидете към основна версия

5 970 263

Говори Москва! Русия публикува нова концепция за външната си политика

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Москва смята сегашния курс на САЩ за основен източник на рискове не само за Русия, но и за целия свят и възнамерява да премахне рудиментите на господство на Вашингтон

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия е самобитна държава цивилизация, крепост на Руския свят и един от суверенните центрове на световното развитие, следва от новата Концепция за външна политика на Руската федерация, одобрена в петък от президента Владимир Путин, предава ТАСС.

Москва смята сегашния курс на САЩ за основен източник на рискове не само за Русия, но и за целия свят и възнамерява да премахне "рудиментите на господство" на Вашингтон. В документа се подчертава, че Русия ще изгражда отношенията си с другите държави в зависимост от тяхната политика спрямо самата нея и е готова да използва въоръжените си сили както за отблъскване, така и за предотвратяване на агресия срещу нея или нейните съюзници.

За ролята на Русия в света

Русия е самобитна държава-цивилизация, огромна евразийска и евро-тихоокеанска сила, крепост на руския свят. Тя играе уникална роля в поддържането на глобалния баланс на силите и осигуряването на мирното развитие на човечеството.

Отношението на Руската федерация към другите държави ще се определя от характера на тяхната политика - конструктивна, неутрална или неприятелска.

Относно сигурността

Русия може да използва своята армия, за да защитава или предотвратява нападение срещу себе си или своите съюзници.

Москва се стреми да осигури еднакво сигурност за всички държави, но само на принципа на реципрочност.

За международните отношения като цяло

Русия се стреми към система на международни отношения, която ще защити идентичността и равни условия за развитие на всички държави и разширяване на участието на развиващите се страни в световната икономика.

Москва подкрепя международните усилия за защита на универсалните и традиционни духовни и морални ценности.

Развитието на международното право трябва да отчита реалностите на един многополюсен свят.

Русия смята противодействието на русофобията, защитата на руския език, култура, спорт, Руската православна църква и борбата за историческата истина за приоритет на своята хуманитарна политика.

За отношенията със Запада

Русия не се смята за враг на Запада и няма да се изолира от него - тя разчита на това, че западните страни ще осъзнаят безсмислието на конфликта с Москва и ще приемат многополярността.

В същото време приоритет за Русия ще бъде премахването на "рудиментите на господство" на САЩ и други неприятелски държави в световните дела, намаляването на способността им да злоупотребяват с положението си в икономиката и създаването на условия за изоставяне на неоколониалните и хегемонистични амбиции на която и да е страна.

Москва смята курса на Вашингтон за основен източник на рискове за собствената и международната сигурност, за мира и справедливото развитие на човечеството като цяло.

Москва смята, че отказът от антируската политика и получаването на независимост от САЩ би имало положително въздействие върху сигурността и благосъстоянието на Европа.

За отношенията с целия свят

Евразия трябва да се превърне в пространство на мир, стабилност, доверие и просперитет - това е водещият проект на Русия през 21 век.

Основната цел на Русия в близката чужбина е превръщането на региона в зона на мир, добросъседство и просперитет.

Русия смята за особено важно задълбочаването на връзките с приятелски глобални центрове на сила - Индия и Китай. Москва също така ще допринесе за изявата на Африка като влиятелен център на световното развитие и ще засили сътрудничеството с Латинска Америка.

Руската федерация ще засили всестранното взаимноизгодно сътрудничество с "приятелската ислямска цивилизация".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 113 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания