Last news in Fakti

31 Март, 2023 18:18 2 415 72

Говори Минск! Лукашенко е готов да приеме на територията на Беларус и руски стратегически ядрени оръжия

  • беларус-
  • русия-
  • александър лукашенко-
  • ядрено оръжие

Няма да отстъпим пред нищо, защитавайки нашите страни, нашите държави и нашите народи, добави държавният глава

Говори Минск! Лукашенко е готов да приеме на територията на Беларус и руски стратегически ядрени оръжия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви в обръщение към нацията днес, което той произнесе пред стотици официални представители и гости, събрали се в Минск, че Украйна няма шанс за победа срещу ядрена сила като Русия. Той също така отправи призив към украинците да започнат преговори без предварителни условия, предадоха световните агенции, информира БТА.

В годишното си послание към нацията беларуският президент освен това изрази готовност да приеме на територията на страната руски стратегически ядрени оръжия в допълнение с тактическите ядрени оръжия, които Москва се готви да изпрати на своя съюзник, отбелязва Франс прес.

"Трябва Владимир Путин и аз да решим и да внесем тук, ако е необходимо, стратегически ядрени оръжия. И те трябва да разберат това, тези мръсници, там, в чужбина, които днес се опитват да ни взривят отвътре и отвън", предупреди Лукашенко, известен с цветистия си изказ.

"Няма да отстъпим пред нищо, защитавайки нашите страни, нашите държави и нашите народи", добави той, аплодиран от аудиторията, състояща се от политически представители и от представители на онази част от гражданското общество, подкрепящо действията на беларуските власти.

Стратегическите ядрени оръжия са по-мощни и имат по-голям обсег, отколкото така наречените тактически ядрени оръжия. Според Ройтерс Лукашенко е визирал междуконтинентални балистични ракети, които могат да разрушат цели градове, отстоящи на хиляди километри разстояние.

Относно конвенционалните оръжия Лукашенко заяви, че неговата страна има достатъчно такива, за да се противопостави на заплахите. "Но ако видим, че зад тези заплахи, стои разрушението на нашата страна, ние ще използваме всичко, което ние имаме на разположение", предупреди той, цитиран от Ройтерс.

"Имайте думата ми, никога не съм ви разочаровал в тази насока. Те се подготвят да нахлуят в Беларус, да разрушат нашата страна", подчерта още Лукашенко.

Той не предостави доказателства за подобни заплахи, идващи от Запада или за твърденията си, че имало планове за нахлуване на Беларус от съседна Полша, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин обяви миналия уикенд, че Москва ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, като породи безпокойство в Украйна и на Запад. Руски представители на няколко пъти отправиха едва завоалирани заплахи да си послужат с ядрено оръжие в Украйна в случай на значителна ескалация на конфликта, припомня Франс прес. Според Путин десет самолета вече са оборудвани в Беларус за използване на тактически ядрени оръжия и до 1 юли ще бъде завършено изграждането на специално депо, припомня още агенцията.

Днес Лукашенко съобщи, че преди седмица е издал разпореждане до военните незабавно да възстановят площадките, на които Русия в случай на необходимост може да разположи стратегическите балистични ракети "Топол". Лукашенко каза, че се е разпоредил да бъдат запазени повечето такива площадки, на които са били разположени стратегическите ракети, през 90-те години, когато ядреното оръжие е било преместено от беларуска територия в Русия. "Запазих тези площадки", подчерта той, предаде ТАСС.

Президентът на Беларус каза също, че цялата инфраструктура относно тактическото ядрено оръжие е създадена и готова. "Да носят ядрени бойни глави, ядрен боен заряд могат и преоборудваните ни самолети. Чували сте от президента на Русия (Владимир Путин - бел. ред.) за съвместните планове за създаване на съответната инфраструктура на територията на Беларус. Само искам да уточня - цялата инфраструктура е създадена и готова", каза Лукашенко, цитиран от ТАСС.

Ще запазим и осигурим своя суверенитет и независимост с всичко, включително и с ядрения арсенал, каза беларуският президент. "Това е наше оръжие, което ще способства за суверенитета и независимостта", допълни Лукашенко, като същевременно подчерта, че Беларус е миролюбива страна, която не планира да напада никого и не иска да воюва с когото и да било.

Разполагането на ядрено оръжие в Беларус не е заплаха и не е шантаж, а възможност да се защити държавата и да се гарантира мир на беларуския народ, подчерта в обръщението си президентът на страната. Лукашенко каза, че не се страхува от възможността за нови западни санкции срещу страната му във връзка с разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, предаде Ройтерс.

Относно Украйна беларуският лидер каза по повод на съобщенията за предстояща пролетна контраофанзива на украинските сили, че това ще е "най-лошото, което може да се случи" и заяви, че тази контраофанзива би могла да унищожи каквито и да било шансове за мирно разрешаване на кървавия конфликт, предаде ТАСС.

Беларус не участват директно в конфликта в Украйна, но Москва използва с нейната територия, за да извърши офанзивата си срещу Киев миналата година или да нанася удари, според украински представители, припомня Франс прес.

Лукашенко каза, че сраженията в Украйна трябва да бъдат прекратени незабавно. Беларуският лидер се обърна към войските да останат на сегашните си позиции и отправи призив към Запада да спре доставките на оръжия за Украйна. Според него незабавното прекратяване на огъня дава последен шанс да се избегне предстояща ескалация. Беларуският лидер окачестви поставените от Киев условия за преговори, включително изтеглянето на руските войски от окупираните територии на Украйна, като "абсурдни".

Лукашенко отбеляза, че руската отбранителна индустрия набира скорост и каза, че Украйна ще бъде унищожена, когато оръжейната промишленост се задейства на пълни обороти.

Забележките му напомнят за неотдавнашните заплахи, направени от Москва, отбелязва ДПА. Агенцията допълва, че Лукашенко се разглежда като силно зависим от Кремъл по отношение на политическата подкрепа, икономическата и военната помощ. Беларус е позволявал на Русия да използва военни бази в страната за извършването на нападения срещу Украйна.

На хоризонта се задава Трета световна с ядрени пожари, това може да се избегне само по пътя на преговорите, каза в обръщението си към нацията президентът на Беларус, предаде агенция БелТА.

"С усилията на САЩ и техните сателити в най-близката ни страна се разгръща пълномащабна война "до последния украинец" (цитирам), в резултат на която само в продължение на година загинаха или бяха осакатени около половин милион души и от двете страни. Милиони са бежанци. На хоризонта в резултат на това се задава Трета световна с ядрени пожари", подчерта Лукашенко.

Според президента на Беларус горещите конфликти през последните десетилетия са започнали с неудържимото желание на Запада да подчини на себе си целия свят. "И даже не на Запада - а на една страна", каза Лукашенко, цитиран от ТАСС.

По думите му Европа не е искала да снабдява с въоръжения Украйна, но прави това по команда от Вашингтон.

"Въпросът е един: какво да правим. Пътят е един - преговори. Преговори без предварителни условия", каза беларуският президент. "Възползвам се от шансовете си да предложа прекратяване на бойните действия. Обявяване на примирие без право на разселване, прегрупиране на войски и от двете страни, без право на пренасочване на оръжия и боеприпаси, на жива сила и техника", каза Лукашенко.

По думите на беларуския президент преговорите за урегулиране на конфликта в Украйна трябва да започнат "сега, а не утре". "Трябва да се спре сега, докато не е започнала ескалация", каза Лукашенко.

Беларуският президент добави, че "ако Западът за пореден път се опитва да използва затишието за укрепване на своите позиции чрез измама, то Русия трябва да задейства цялата мощ на военно-промишления си комплекс и армията за предотвратяване на ескалацията на конфликта - и фосфорни боеприпаси, и боеприпаси с обеднен уран, както и боеприпаси с обогатен уран".

В речта си Лукашенко съобщи и, че Минск е разположил и контингент от специални части на южната граница на страната с Украйна, "за да предотврати провокации".

Говорейки за другите страни по света, Лукашенко засегна темата за кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО. "Вие тласнахте в тази посока тези страни, които спокойно живееха, съществуваха и си сътрудничеха с Русия", каза Лукашенко.

Президентът на Беларус спомена и сътрудничеството с Иран и Китай и каза, че двете страни готовност да разположат в неговата страна свое фармакологично производство. По думите му никакви санкции не могат и не са длъжни да повлияят на равнището на медицинското обслужване в Беларус.

Споменавайки за Китай, Лукашенко каза, че тази страна би могла да стане посредник за урегулиране на кризата в Украйна, каза Лукашенко.

Не на последно място Лукашенко засегна и темата за беларуската култура. Той каза, че е необходимо Беларус активно да прокарва свои традиции, свои символи, свои артисти, художници и други, като е време да се откаже от културни тенденции, противоречащи на собствените ѝ традиции и морал.

Коментирайки приетата в Беларус директива за въвеждане в действие на система за регулиране на цените и осигуряване на контрол върху ценовата дисциплина, Лукашенко припомни първоначалните страхове на беларусите, че няма да има с какво да се хранят. "Кой е отслабнал. Погледнете мен и ще видите", пошегува се Лукашенко и след започналите аплодисменти в залата обеща да се заеме с това да отслабне.

Накрая беларуският лидер увери също така, че децата му няма да станат президенти. "Трябва да се прекратят всички приказки за приемственост, за унаследяване на поста, моите деца няма да бъдат президенти", каза накрая Лукашенко в обръщението си към народа на Беларус.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    36 24 Отговор
    Лукашенко е лидер на света

    Коментиран от #16, #30

  • 2 Асан

    33 25 Отговор
    Союз Российской Федерации и Республики Беларуси противовес США И НАТО
  • 3 Олег

    40 18 Отговор
    Ще има скара за джендърите

    Коментиран от #5, #31

  • 4 Стар партизан

    23 10 Отговор
    " Никой не ни търсеше , но ние се криехме " ..
  • 5 ха ха хааа

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Олег":

    Тебе ще те пропусне , а ..🤭
  • 6 мдаааа

    18 13 Отговор
    Говори Москва ... Говори Минск .. Извънземните ми говорят

    Коментиран от #28

  • 7 Путин

    27 19 Отговор
    Както обясни президентът Путин, причината за тази стъпка е изявлението на Обединеното кралство за доставка на боеприпаси с обеднен уран за Украйна. Той добави, че Москва прави това, което САЩ правят от десетилетия. Според него строителството на хранилище за тактическо ядрено оръжие в Беларус ще приключи на 1 юли.
    Във вторник британският заместник-министър на отбраната Анабел Голди заяви, че Лондон, в допълнение към танковете Challenger 2, ще прехвърли на въоръжените сили на Украйна боеприпаси, включително бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран.
    При използване на снаряди с обеднен уран на земята се утаява радиоактивен прах, той е изключително токсичен и не подлежи на обеззаразяване. Използването на такива боеприпаси може да доведе до огнища на рак. Американските войски са използвали обеднен уран по време на операция "Пустинна буря" през 1991 г., по време на бомбардировките на Югославия през 1999 г. и след нахлуването в Ирак през 2003
    Владимир Путин предупреди, че Русия ще отговори на подобни доставки по съответния начин.

    Коментиран от #23

  • 8 руZофилията V шOк!

    19 12 Отговор
    Това трябва да ни уплаши ли? СВО продължава, до постигане на целта. Унищожаване на ZараZното Zло!
  • 9 Хххххххх

    19 12 Отговор
    Да видим дали Запада има смелостта да вдигне залозите...

    Коментиран от #10

  • 10 да питам

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хххххххх":

    На теб явно игра ти се струва , м ?!

    Коментиран от #12

  • 11 реру

    17 10 Отговор
    "... "Трябва Владимир Путин и аз да решим и да внесем тук, ако е необходимо, стратегически ядрени оръжия. И те трябва да разберат това, тези мръсници, там, в чужбина, които днес се опитват да ни взривят отвътре и отвън"..."

    До това води мешавицата между националсоциалъзъм и болшевизъм...
    Еднолични решения... с "помощ" отвън...

  • 12 Хххххххх

    16 14 Отговор

    До коментар #10 от "да питам":

    Игра, която Запада започна, но вече няма сили да я изиграе докрай, така че да - игра е.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Руснаков

    17 20 Отговор
    Сега е ред на НАТО да му каже на този пудел..,че става мишена на ядрените ракети на САЩ и НАТО...да е спокоен....

    Коментиран от #51

  • 15 Наблюдател

    11 19 Отговор
    Картофеният фюрер си осигури място на първия ред на подсъдимата скамейка в Хага.

    Коментиран от #67

  • 16 Гост

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Асане...сложна е за теб...гледай си Айшето...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Руският пудел

    9 16 Отговор
    Джафка като уплашено куче.
  • 19 ХА ХА

    9 15 Отговор
    Тоя май ше замине преди жужака с токчетата.
  • 20 на козяк 16 свършиха памперсите

    10 5 Отговор
    той вече ги прие бе хaптaли
  • 21 Гочо

    5 10 Отговор
    Да не дава Господ да стане патаклама...и Путин няма да му помогне на този мустакат дявол...
  • 22 Едуард Петров

    18 9 Отговор
    Добре и правилно говори Лукашенко! Бог да Го благослови, Него и Беларуския народ! Амин! Господ да пази България! Амин!

    Коментиран от #27, #46

  • 23 Едуард Петров

    11 8 Отговор

    До коментар #7 от "Путин":

    Добре казано!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Изумен

    10 11 Отговор
    Кой го пита пък този и какво значение има неговото мнение?!
    Щом се отдал на Путин, ще трябва да поеме някои неща!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Истината

    10 11 Отговор
    Беларус вече не съществува като самостоятелна държава.

    Коментиран от #38, #54

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ХА ХА

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "Олег":

    А върху скарата ше има печени русоробове.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бълг

    8 5 Отговор
    За руските педали, се полага само едно-пълно унищожаване на тяхната отрова!!!

    Коментиран от #37, #48

  • 36 Говорит Минск

    2 8 Отговор
    абе правите опит да придадете авторитет на режима на путин,но не става.МОЛЯ!!!!Гледайте цялото изказване на Лукашенко и тогава пишете тези тъпотии.Или сте глупаци,или не разбирате руски...и двете са характерни за вас.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 След не дълго

    6 7 Отговор

    До коментар #29 от "Истината":

    и росиа няма да я има,ще живее в главите на българските болшевики.
  • 39 Другарят Чен–Ун Ким

    7 5 Отговор
    Другарят Александър Лукашенко е вторият велик лидер на совя народ! Първият съм аз. Заедно ще ударим с атом в сърцата на сатанинския западен империализъм - Вашингтон, Лондон и Йерусалим!!!
  • 40 Ти от кучето си ли се учиш

    6 4 Отговор

    До коментар #33 от "Едуард Петров":

    на вярност към болшевизма!?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тия хора

    3 5 Отговор
    за вечни ли се смятат, единия на 70г., другият на 69г. Като умрат/свалят от власт или ги починат какво става с тези оръжия? Те ли ще ги възкресяват. Петър първи(починал на 53г.), Иван Грозни(53), Хитлер(56), Александър Македонски(33), Наполеон(52) са били млади когато са ставали диктатори, тия сега почват.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Пешо

    10 9 Отговор
    Да живее Велика Русия и Беларус!
    ФАЩ си отива!
    Както и този жълт сайт!

    Коментиран от #49, #57

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ХА ХА

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "Едуард Петров":

    Стой да гледаш беларуския народ кво ше напрай на чуковенко, това неса ватниците.
  • 47 Лаврентий Берия

    6 2 Отговор
    Ще разполагат иначе хие ните дебнат и ще се опитат да ги "демократизират".Особено след изявлението на Полша отпреди няколко дни за възстановяване на Полсколитовскато съобщество включващо Украйна и Беларус.Ким,що никой не го закача,само плашат,ама никой не смее,па и да посмее,последствията ще са ужасни на фона на евентуалните ползи.
  • 48 Баро

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Бълг":

    За теб един 6ут в кафява та точка.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Лаврентий Берия

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Руснаков":

    Ами,че така или иначе са симтрън в окото на империалистите.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 дедо Тошо

    8 5 Отговор

    До коментар #29 от "Истината":

    то пък България е много самостоятелна,кенефа на запада и сащисаните ни крадат ресурсите и парите,дадохме милиарди за самолети които ги няма още и на чертежи...
  • 55 Смях

    8 1 Отговор
    Жалки човечета с по една шепа лакеи вкопчени във властта си и диктуващи световната политика. Няма значение дали е Изток или Запад - всичките са еднакви боклуци, а хората им вярват и им се кланят. Просто не е сериозно това да се случва в 2023 лето.
  • 56 Мишел

    6 5 Отговор
    Шансовете в Беларус да има руски стратегически ракети са минимални. Първо, защото това не дава никакви военни предимства на Русия и второ, защото американските ПРО са разработени да прехващат ракети в стартовия етап, когато още набират скорост и височина.
    Руските стратегически ракети са с достатъчно голям обсег и са разположени във вътрешността на Русия, извън зоната на чуждите ПРО.

    Коментиран от #63

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Вече

    6 4 Отговор
    ... де факто не съществува независима държава Беларус. Така "родолюбеца" Лукашенко се "погрижи" за белоруските граждани. Направи ги да изчезнат под руския ботуш. Отново.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Водолей

    4 4 Отговор
    Толко издупен президент като лукашенко няма. Нашият е на второ място.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Орка

    3 4 Отговор
    ПРАВИЛНО САМО ЯДРЕН ПИСТОЛЕТ ОПРЯН В ГЛАВАТА НА ВАРШАВА И СЪС СВАЛЕН ПРЕДПАЗИТЕЛ МОЖЕ ДА НАЧУКА МАЛКО МОЗЪК В МЕЧТАЕЩИТЕ ЗА РЕВАНШ ПОЛСКИ КРАТУНИ И ДА ПРЕДПАЗИ СВЕТА ОТ ТРЕТА СВЕТОВНА

    Коментиран от #65

  • 63 хммм

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Мишел":

    Вие май не разбирате плана, а той е очевиден.
  • 64 Още една цел за мишените

    1 4 Отговор
    Почнат ли диктаторите да квичат имаме атом имаме атом значи им е спукана работата, ония дребосък Ким дебелия плаши така Южна Корея и Япония от миналия век

    Коментиран от #66

  • 65 Учудващо

    2 2 Отговор

    До коментар #62 от "Орка":

    Защо само мурзитата от тролетарията говорите за трета световна, джаф джаф джаф ? Последно вие искате ли трета световна или не ? Или заради Киев, Харков Херсон и Бахмут ще е трета световна военна операция буахаха хахахахахахаха
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Сух

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Наблюдател":

    До колкото се разбра, ще имат пушкала да изпарят Хага, хаххахахахх, ква Хага кви пет леа
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Петър

    0 0 Отговор
    Лудия е готов да приеме още луди...
  • 70 Иван

    0 0 Отговор
    Лукашенко излезе много прост човек !
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: