Отидете към основна версия

2 828 46

Турската опозиция заседава в американски хотел

  • турция-
  • избори-
  • опозиция-
  • заседание

Става дума за хотел разположен срещу американското посолство в Анкара

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Срещите на турския опозиционен блок се провеждат в "глухите стаи" на хотел, собственост на американското разузнаване, разположен срещу посолството на САЩ в Анкара, пише вестник Yeni Şafak.

Срещата между лидерите на опозиционната Републиканска народна партия и Добрата партия Кемал Кълъчдароглу и Мерал Акшенер, която имаше за цел да изглади различията, се проведе в хотел, разположен на 30 метра от посолството на САЩ в Анкара, писа по-рано вестник Takvim. Кълъчдароглу, кандидат за президент на Турция от седем опозиционни партии, се срещна с посланика на САЩ Джефри Флейк по инициатива на посланика, каза Унал Чевикьоз, външнополитически съветник на кандидата.

„Виждаме и усилията на Флейк в мобилността след спора около „масата на шестимата“ (както се наричат ​​срещите на опозиционния блок). Хотелът срещу посолството на САЩ в Анкара се превърна в домакин на „масата“. Не знаем кой с кого се е срещнал в хотела и какво са си казали, защото има много сериозни обвинения, че в хотела има „глухи стаи“, принадлежащи на американското разузнаване“, пише колумнистът Хюсеин Ликоглу.

Изданието отбелязва, че „Флейк дойде в Турция като човек на Байдън“.

„Байдън, по време на номинацията си за президент на САЩ, каза: „Мисля, че трябва да възприемем много различен подход към Ердоган. Трябва ясно да покажем, че подкрепяме лидерите на опозицията. Той дойде в Турция като човек на Байдън. И всъщност, ако погледнете неговите контакти, той наистина открито посещава опозиционни лидери“, подчертава колумнистът.

Президентските и парламентарните избори в Турция са насрочени за 14 май. Основният опонент на действащия президент Тайип Ердоган - единният кандидат от "Републиканския алианс", е единният кандидат от опозиционния "Народен алианс" Кемал Кълъчдароглу. В изборите участват още лидерът на партията Мемлекет Мухарем Индже и кандидатът на алианса Ата Синан Оган.

Резултатите от предизборните проучвания все още не разкриват фаворита на предстоящите избори между Ердоган и Кълъчдароглу, но експертите отбелязват, че настоящият изборен процес ще бъде най-трудният за управляващата партия поради опустошителните земетресения, отнели живота от над 50 000 души, както и тежката икономическа ситуация.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: