Отидете към основна версия

5 706 120

Украйна може да преговаря с Русия за Крим

  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • андрий сибиха-
  • донбас-
  • мир-
  • преговори

Украйна се подготвя за контраофанзива в Донбас и се очаква тя да започне скоро

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна ще бъде готова за преговори за бъдещето на временно окупирания Крим с Русия, ако украинските въоръжени сили проведат успешна контраофанзива и достигнат административната граница на полуострова с Херсонска област. Това каза в интервю за Financial Times заместник-ръководителят на офиса на украинския президент Андрий Сибиха, предаде "Свободна Европа".

Украйна се подготвя за контраофанзива в Донбас и се очаква тя да започне скоро. Подготвят се 40 000 военнослужещи в осем бригади, които ще се сражават заедно с редовните армейски части. Те ще бъдат подсилени от нови западни бойни танкове и хиляди войници, обучени от съюзниците на Украйна на тяхна територия.

"Ако успеем да постигнем стратегическите си цели на бойното поле и когато сме на административната граница с Крим, сме готови да отворим дипломатическа страница за обсъждане на този въпрос... Това не означава, че изключваме пътя за освобождаване (на полуострова - бел. ред.) от нашата армия", каза Сибиха пред Financial Times.

Той уточни, че вариант за преговори се обсъжда единствено за територията на окупирания Крим. Financial Times отбелязва, че думите на Сибиха са "най-ясната заявка за интерес към преговори с Русия" от април 2022 г. насам.

Британското издание пише още, че думите на Сибиха могат да успокоят някои официални лица от Запада, които са скептично настроени към способността на Украйна да си върне полуострова. Те се опасяват, че всеки опит да се направи това по военен път може да подтикне руския президент Владимир Путин да ескалира войната и да използва ядрени оръжия.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: