Last news in Fakti

7 Април, 2023 21:00 3 459 21

Полско-украинското приятелство прикрива кървава и мъчителна история

  • украйна-
  • полша-
  • оръжия-
  • история-
  • война-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • анджей дуда-
  • бандера-
  • втора световна война-
  • ссср-
  • степан бандера-
  • матеуш маровецки

Историци казват, че над 100 000 поляци, включително жени и малки деца, са били убити от своите украински съседи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полша се очертава като един от най-ревностните поддръжници на Украйна по време на инвазията на Русия въпреки натрупаните в исторически план горчивина и поводи за недоволство между съседните държави, които пораждат лоши чувства до ден днешен, пише БТА.

Напреженията между намиращата се във война страна и нейния твърд съюзник бяха признати вчера, когато украинският президент Володимир Зеленски пристигна на държавно посещение в Полша, където беше посрещнат с почести. Президентът Анджей Дуда обеща, че Полша ще продължи да помага на Украйна да се бори срещу агресията на Русия, но също така призна на съвместна пресконференция със Зеленски, че отношенията са сложни.

„Все още има отворени рани в паметта на много хора“, каза Дуда, очевидно имайки предвид избиването на около 100 000 поляци от украински националисти през 1940-те години. Полша смята убийствата за геноцид.

Трудното минало в полско-украинските отношения датира дори още по-назад от това. Поляците и украинците споделят история на екзистенциално съперничество, намирайки се в част на Европа, където цели държави са изчезвали от картата в продължение на поколения, а после са възкръсвали от пепелта на рухнали империи. Украинците например таят недоволство от вековете, прекарани под полско владичество – период, който не се помни като изцяло благоприятен.

Двамата президенти направиха публични изявления пред множество украинци и поляци във Варшава. Дуда призна, че и двете страни са правили много грешки, „за които сме платили най-висока цена“. „Днес ние изпращаме ясно послание към Кремъл: никога няма да успеете да ни разделите отново“, каза той. Представителите на полските и украинските власти до голяма степен избягват открито да засягат старите напрежения, като остават фокусирани върху оцеляването на Украйна и се тревожат, че руснаците могат да използват евентуалните разделения. Все пак това е война, изходът от която ще определи самото съществуване на Украйна и собствената сигурност на Полша за десетилетия напред.

„В бъдеще няма да има граници между нашите народи: политически, икономически и което е много важно – исторически“, каза Зеленски в послание в Телеграм преди срещата си с Дуда. „Но за да стане това, все пак е необходимо да спечелим победа. За да стане това, е необходимо да вървим рамо до рамо още малко“, добави той.

Повдигайки въпроса сега, лидерите изглежда признаха, че трудните въпроси не могат вечно да бъдат замитани под килима, въпреки че войната продължава. Дуда и други националистически власти са подложени на политическо напрежение да направят така, че полското страдание, причинено от украинска страна, да не бъде забравено, особено при нарастващата сила на крайнодясната партия Конфедерация „Свобода и независимост“, която на моменти изразява антиукраински възгледи. Парламентарните избори в Полша, които ще бъдат произведени преди края на годината, ще бъдат тест за управляващата партия „Право и справедливост“ и ще определят дали тя ще спечели трети мандат.

Вчера обаче Зеленски беше посрещнат с червен килим и пищна церемония. Дуда връчи на своя гост най-старото и най-високо гражданско отличие на Полша – „Ордена на Белия орел“. „Вие със сигурност сте един от най-изтъкнатите хора, получавали отличието“, каза полският президент. Зеленски нарече Дуда приятел и каза, че полско-украинските отношения никога не са били толкова добри. В същото време Дуда настоя, че миналото не трябва да бъде забравяно и сега е подходящото време двамата лидери да се изправят пред него.

„Не можем да забравим загиналите в миналото“, каза Дуда. „Между нас няма теми табу“, подчерта той. Вероятно най-трудният спорен въпрос е как да бъде запомнен един от националните герои на Украйна – Степан Бандера, крайнодесния водач на Организацията на украинските националисти, който за кратко е бил съюзник на германските нацисти.

Усилията на водените от Бандера сили да изградят независима територия за Украйна са ги накарали да извършат жестокости срещу поляци, евреи и съветски граждани. Подобни теми бяха забранени през съветската епоха, когато Украйна беше съветска република, а Москва също така контролираше Полша. Историци казват, че над 100 000 поляци, включително жени и малки деца, са били убити от своите украински съседи в райони, които тогава са се намирали в Югоизточна Полша, а сега са предимно в Украйна.

Върхът на насилието е бил на 11 юли 1943 г. – ден, известен като „Кървавата неделя“, когато украинските бунтовнически бойци са извършили съгласувани нападения срещу поляци, които са се молели или са излизали от църкви в над 100 села, главно в региона Волиния. Полски представители настояват, че само пълната истина може да укрепи връзките между държавите.

Поляците бяха разгневени през януари, когато украинският парламент почете паметта на Бандера за 114-ата годишнина от рождението му, като публикува в Туитър снимка на сегашния командир на украинските въоръжени сили, застанал пред портрет на Бандера. По-късно публикацията беше изтрита. Полският министър-председател Матеуш Моравецки каза тогава, че неговото правителство заема „крайно критична позиция към всяко възвеличаване или дори възпоменаване на Бандера“. След като се срещна със Зеленски вчера, Моравецки каза, че двамата са разговаряли за престъпленията и искането на Полша да извърши ексхумация на полските жертви – нещо, което Украйна засега забранява. „Имали сме много трудна история, а днес има възможност да пренапишем тази история и да я основем на истината“, каза Моравецки.

ВАНЕСА ГЕРА ОТ АСОШИЕЙТЕД ПРЕС

Превод: Илиян Могиларски


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    9 35 Отговор
    След тази операция на Пу, украинците няма да простят никога нищо на руснаците.

    Коментиран от #7

  • 2 Историк

    6 34 Отговор
    Заплахата от ултимативното зло в света ги обединява.
  • 3 Последния Софиянец

    44 6 Отговор
    Поляците не са приятели.Искат да заграбят половин Украйна.Само чакат удобен момент.

    Коментиран от #11

  • 4 Да бе

    25 5 Отговор
    Полкрайна ли ще се казва новата обединена държава? По-скоро Лвовска област ще отиде към Полша.
  • 5 ЦК на КПСС

    39 4 Отговор
    Абе не е важното че са ви били и евали, важното е да се мрази Русия. Давайте изправете се на задните си крачета и започнете да се въртите в кръг за лакомство.

    Коментиран от #13

  • 6 Перо

    17 3 Отговор
    За общото, търсете ционистите!
  • 7 А50

    38 8 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Това не е война на украйнците, това е война на запада използвайки украйнците, както на времето чеченската война. Сега чеченците се бият рамо до рамо с всички сънародници срещу световния нацизъм

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Мнение

    23 5 Отговор
    Зеленият Гаргамел още ли е в Пошла?Друг път пишат като се върне.Значи там си седи,а тези готвят да думнат АЕЦ Запорожие да докарат радиация на цяла Европа и да се задейства член 5.
  • 9 бегай

    5 22 Отговор

    До коментар #7 от "А50":

    да лижеш рошколите на КГБ джуджето
  • 10 Русофил

    5 14 Отговор

    До коментар #7 от "А50":

    Вече ги избиха. Кадирката е в Дубай.
  • 11 Абсолютно

    19 4 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Чакат руснаците да им свършат мръсната работа.Но сметките без кръчмаря обикновено излизат криви.
  • 12 Историк

    21 7 Отговор
    Украйна ще изчезне като държава, големите парчета ще ги вземат Полша и Русия, Унгария, Румъния и Словакия ще вземат малки парчета

    Коментиран от #14

  • 13 Българин

    3 19 Отговор

    До коментар #5 от "ЦК на КПСС":

    Ти така ли правиш, когато искаш подаяния от Пасьолството на Рассия в Задунайская Губерния?
  • 14 А ние

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Няма ли да си спретнем едно наше анклавче от 50 000 кв км.
  • 15 12345

    16 2 Отговор
    За фашисткия престъпник Степан Бандера ,се знае всичко от евреи, българи руснаци ,а сега поляците се пресрамиха,да съобщят ,че Степан Бандера е избивал и поляци.Е, за каква помощ ,говорим от страна на Полша против Русия???Въпрос на малко време ,е поляци ,на които са избивани роднини,деца,жени братя и сестри от Окраинските фашисти -трябва да се извинят на Руся и Путин и да си посипят главата с пепел.Полша,винаги е имала политика на лека жена,която всички използват,но я захвърлят веднага след употребата.Та, Полша докато слуша ИМПЕРИЯТА на ЗЛОТО-сащ и противна протестантска Англия и помага на фашисти окраинци, ще бере ядове ,а и може нищо да не получи от Окраина,след унищоженито й от Русия
  • 16 1100

    18 2 Отговор
    Ха,ха,ха,ха,а,а,а най-после фашистка Полша да признае за геноцид над поляци ,по време на ВСВ от Степан Бандера.Колко е прав Вл. Вл. Путин,когато разобличава неблагодарници ,като поляците,спасени от лагерите именно от Червената Армия-от Русия.
  • 17 хахаха

    6 2 Отговор
    защо ли са били клани тия поляци? Да не би защото са имали украинците за добитък? Даже така си ги и наричали - бидло/добитък на полски/...
  • 18 Зевзек

    8 2 Отговор
    Ами тоя Бандера не е фашист....той е евроатлантически герой и защитник на демокрацията.А в Украйна няма никакви фашисти,а само един мормот дето завива шоколада.
  • 19 Али и баба

    6 2 Отговор
    Поляците са хиените на Европа и сега чакат руснаците да стигнат Днепър и да вкарат "миротворци" в остатъците на Украйна.
  • 20 Булдог

    5 0 Отговор
    То и САЩ,, поизпепелиха" 200 хиляди Японци ,пък сега са първи дружки с тях!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.