Отидете към основна версия

2 481 27

Унгария обвини САЩ, че се месят във вътрешната ѝ политика

  • унгария-
  • сащ-
  • виктор орбан-
  • украйна-
  • русия-
  • фидес

От дни се спекулира, че Вашингтон ще санкционира приближени до "Фидес", партията на Виктор Орбан, заради подозрения в корупция

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Орбан обвини САЩ, че водят "кампания за войната" на тяхна територия. Вашингтон санкционира банка в Унгария.

Унгарското правителство обвини САЩ, че искат да тласнат страната към "позициониране в подкрепа на войната", съобщава "Франкфутер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). За целта американското посолство в Будапеща водело директна кампания и се намесвало във вътрешната политика, заяви началникът на кабинета на Орбан Гергели Гуляш.

Той заговори за плакати, които са били разлепени в няколко града през последните дни и за които се твърди, че са финансирани от американското посолство. Плакатите препращат към съветската окупация на Унгария и руското нападение над Украйна, а надписите върху тях гласят: "Руснаците вън!"

САЩ санкционират служители на банка в Унгария

От дни се спекулира, че Вашингтон ще санкционира приближени до "Фидес", партията на Виктор Орбан, заради подозрения в корупция. Американското посолство в Будапеща не опровергава тази информация.

Междувременно обаче американският посланик Дейвид Пресман съобщи, че трима служители на руската Международна инвестиционна банка в Будапеща ще бъдат санкционирани. Сред тях и унгарски гражданин. Дипломатът разкритикува правителството на Орбан, че не е взело насериозно споделяните от Вашингтон опасения за дейността на руската "шпионска банка".

Отношенията между унгарското правителството и Кремъл в контекста на войната будят тревога, стана ясно още от думите му. Продължаващото икономическо сътрудничество между Будапеща и Москва финансира военната машина на Русия. Въпреки това Унгария остава "наш ценен съюзник в НАТО". Необходима е "работа вместо политически игри", подчерта посланикът.

"Приятел на Русия"

Поведението на Унгария от началото на руската агресия в Украйна е спорно. Правителството на Орбан не е съгласно с доставките на оръжия за Киев. В същото време обаче не блокира повечето европейски санкции спрямо Русия, но ги критикува в рамките на вътрешнополитическия дебат, отбелязва ФАЦ.

Междувременно унгарският външен министър Петер Сиярто посети Москва, където е договорил по-нататъшни доставки на газ, петрол и ядрено гориво. При завръщането му в Будапеща пък там го чакаше беларуският външен министър Сергей Алейник. За Сиярто, който през 2021 г. беше награден с ордена "Приятел на Русия", това беше четвъртото посещение в Москва, откакто Путин нападна Украйна.

Говорителят на кабинета на Орбан е гарантирал, че страната спазва международното право и осъжда руската агресия. Но в същото време властите осъждат остро "американската кампания”, защото тя била "кампания за войната", въпреки че плакатите настояват Русия да изтегли силите си от Украйна. Будапеща няма да се поддаде на американския натиск, каза още Гергели Гуляш, цитиран от агенция MTI.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: