Last news in Fakti

16 Април, 2023 10:00 2 797 41

Готова ли е Европа да откликне на призива на Макрон за "стратегическата автономия" от САЩ

  • европейски съюз-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • сащ-
  • нато

В своя реч Макрон каза, че както пандемията от коронавируса, така и войната в Украйна са показали ясно, че Европа трябва да намали своите зависимости, за да запази идентичността си

Готова ли е Европа да откликне на призива на Макрон за "стратегическата автономия" от САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът на Франция Еманюел Макрон породи полемика сред западните държави и предизвика недоумението на Тайван с изказване, касаещо острова, което той направи в интервю за изданията "Политико" и "Лез Еко". За сметка на това китайците не спират да хвалят, както те казват, добрите идеи на Макрон относно острова, обобщава Франс прес.

По време на пътуването си в Китай Макрон заяви пред двете гореспоменати издания, че Европа не трябва да става последовател нито на САЩ, нито на Китай в случай на конфликт относно Тайван. Това негово изказване двете издания публикуваха едва, след като той се върна от визитата си в Китай.

"Тези коментари (на Макрон) са очевидно плод на едно дългосрочно наблюдение и размисъл", отбеляза китайското издание "Глобал таймс", близко до властта в Пекин.

По време на посещението си в Нидерландия тази седмица френският президент поднови призива си за по-голям суверенитет на Европа. В своя реч Макрон каза, че както пандемията от коронавируса, така и войната в Украйна са показали ясно, че Европа трябва да намали своите зависимости, за да запази идентичността си, предаде ДПА.

Европейските лидери стават все по-благосклонни към стремежа на френския президент Еманюел Макрон за "стратегическа автономия" от САЩ, заяви във вторник председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от "Политико".

В момент, когато се разрастват споровете около коментарите на Макрон, че Европа трябва да устои на натиска да се превърне в "последовател на Америка", Мишел предположи, че позицията на френския политик не е изолирана сред лидерите на ЕС. Макар Макрон да говори в качеството си на френски президент, неговите възгледи отразяват назряваща промяна в позициите на лидерите на ЕС, каза Мишел. "Налице е скок напред по отношение на стратегическата автономия в сравнение с преди няколко години", заяви още Мишел пред френско телевизионно предаване.

"По въпроса за отношенията със САЩ е ясно, че около масата на Европейския съвет може да има нюанси и чувствителност. Някои европейски лидери не биха казали нещата по същия начин, по който ги каза Еманюел Макрон... Мисля, че доста от тях наистина мислят като Еманюел Макрон", посочи председателят на Европейския съвет.

"Наистина има голяма привързаност, която продължава да присъства - и Еманюел Макрон не е казал нищо друго - към този съюз със САЩ. Но ако този съюз със САЩ би предполагал, че сляпо, систематично следваме позицията на САЩ по всички въпроси, не", обясни Мишел.

"Европа е по-склонна да приеме един свят, в който Китай се превръща в регионален хегемон", смята Янмей Си, геополитически анализатор от "Гавикал драгономикс" (Gavekal Dragonomics). "Някои от нейните лидери дори смятат, че такъв световен ред може да бъде по-изгоден за Европа", добавя той.

По време на тристранната си среща с Макрон и Фон дер Лайен в Пекин Си Цзинпин е излязъл извън сценария само по две теми - Украйна и Тайван, заяви служител, който е присъствал в залата.

"Си беше видимо раздразнен от това, че е държан отговорен за конфликта в Украйна и омаловажи неотдавнашното си посещение в Москва", каза служителят. "Той беше явно разгневен от САЩ и много разстроен заради Тайван, от транзитното преминаване на тайванския президент през САЩ и [факта, че] европейците повдигат външнополитически въпроси", добави той. По време на тази среща Макрон и Фон дер Лайен са заели сходни позиции по отношение на Тайван, каза още служителят. Впоследствие обаче Макрон е прекарал повече от четири часа с китайския лидер, през голяма част от които са присъствали само преводачи, и тонът му е бил далеч по-примирителен от този на Фон дер Лайен.

Макрон също така смята, че Европа е увеличила зависимостта си от САЩ по отношение на оръжията и енергията и сега трябва да се съсредоточи върху стимулирането на европейската отбранителна промишленост.

Освен това той предложи Европа да намали зависимостта си от "екстериториалността на американския долар", което е ключова политическа цел както на Москва, така и на Пекин. "Ако напрежението между двете суперсили се засили... ние няма да имаме нито време, нито ресурси да финансираме стратегическата си автономия и ще се превърнем във васали", каза той.

През последните години Русия, Китай, Иран и други държави бяха засегнати от американски санкции, които се основават на отказ на достъп до доминиращата световна финансова система, деноминирана в долари. Някои наблюдатели в Европа се оплакват, че Вашингтон превръща долара "в оръжие", което принуждава европейските компании да се отказват от бизнеса и да прекъсват връзките си с трети страни.

В интервюто си пред "Политико" Макрон заяви, че вече е спечелил "идеологическата битка за стратегическа автономия" на Европа.

Той обаче не засегна въпроса за американските гаранции за сигурността на континента, който разчита в голяма степен на помощта на САЩ за отбрана в условията на първата голяма сухопътна война в Европа след края на Втората световна война. Коментарите на френския президент не се харесаха и на страните от Източна Европа, които подкрепят по-тесни връзки с американците.

"Вместо да изграждаме стратегическа автономия от САЩ, предлагам стратегическо партньорство със САЩ", заяви във вторник полският премиер Матеуш Моравецки, преди да отлети на тридневно посещение в САЩ.

В частни разговори дипломатите бяха още по-откровени.

"Не можем да разберем позицията на (Макрон) по отношение на трансатлантическите отношения в тези много трудни времена", каза дипломат от източноевропейска държава, който, както и други, говори при условие за анонимност. "Ние, като ЕС, трябва да бъдем единни. За съжаление, това посещение и последвалите го френски забележки не са от полза", добави той.

Реакциите отразяват дългогодишните разделения в Европа относно това как най-добре да се да се отбранява тя. Макрон отдавна настоява Европа да стане по-автономна в икономическо и военно отношение - стремеж, за който мнозина в Централна и Източна Европа се опасяват, че може да отчужди САЩ, дори ако подкрепят повишаването на способността на ЕС да действа независимо.

"В сегашния свят на геополитически промени и особено на фона на войната на Русия срещу Украйна, е очевидно, че демокрациите трябва да работят в по-тясно сътрудничество от всякога", каза друг високопоставен дипломат от Източна Европа. "Всички ние трябва да си припомним мъдростта на първия посланик на САЩ във Франция Бенджамин Франклин, който правилно отбелязва, че или ще се държим заедно, или ще бъдем обесени поотделно", добави той.

"Не за първи път Макрон изразява възгледи, които са негови собствени и не представляват позицията на ЕС", посочи пък трети дипломат.

Разочарованието в Централна и Източна Европа се дължи отчасти на усещането, че френският президент така и не е изяснил кой ще замени Вашингтон в Европа - особено ако Русия разшири войната си отвъд границите на Украйна, каза Кристи Райк, ръководител на външнополитическата програма в естонския мозъчен тръст Международния център за отбрана и сигурност.

"Чуваме Макрон да говори за европейска стратегическа автономия, а някак си просто напълно мълчи по въпроса, който стана толкова ясен в Украйна, че всъщност европейската сигурност и отбрана зависят много силно от САЩ", смята Райк.

Все пак експертката отбелязва, че европейските държави, най-вече Германия, искат да модернизират своите армии. Франция също е обещала значително увеличение на бюджетите си за отбрана. Но тези промени, предупреждава тя, ще отнемат "много дълго време".

Ако Макрон "иска сериозно да покаже, че наистина се стреми към Европа, която е способна да се защитава сама, той също така трябва да покаже, че Франция е готова да направи много повече, за да защити Европа от Русия", казва Райк.

Владимир Арангелов, БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    46 0 Отговор
    Изместват темата от Франция с протестите като лансират темата, че Макрон не е ротшилдски слуга.
  • 2 Не и с такива " лидери"

    49 3 Отговор
    С такива като Орбан- да.
  • 3 Комуниста

    53 0 Отговор
    Франция се тресе от протести , а те ви занимават с разни измислици дето се правил на независим от говедарската синагогата.
  • 4 Българин🇧🇬

    52 3 Отговор
    Договора с ЕС вече е невалиден никъде в него не пише, че РБ ще става 2022 колония на ФАЩ.
  • 5 Какво й пречи на Европа

    4 62 Отговор
    Един солиден североатлантически съюз със Щатите,Канада(,а що не и Япония).Културата ли пречи?Религията ли пречи?Нивото на богатството ли пречи?Нищо не пречи.

    Коментиран от #13, #14, #25

  • 6 Же суи

    52 1 Отговор
    В това отношение Макароньо е прав, но само думи май. Видяхме и неговата демокрация колко струва.
  • 7 Макрон пак не е в час

    3 27 Отговор
    Разузнаването което се изложи най-много относо плановете на рашистите да нападнат Украйна. Макрон уволни шефа на службите си и какво от това? НИто ВСВ са били в час със случващото се по света, нито сега.
  • 8 да де

    37 2 Отговор
    С такива като Микрончо и Урсулата Европа отива на кино за никаква автономия не може да се говори...
  • 9 Французите се осетиха

    51 3 Отговор
    Светът е на страната на Русия, а не на Украйна
    Панталоните на хегемона в региона се пукат по шевовете!
    Украйна получава отказ от подкрепа от страните от Африка, Азия и Латинска Америка, които по политически и икономически причини все повече се насочват към Москва или избират неутралитет, пише Asia Times.

    Така Бразилия подкрепи няколко резолюции на ООН в полза на Украйна, но не осъди директно Русия. Позицията на Боливия, Куба, Салвадор и Венецуела в ООН премахна част от западните санкции от Русия, докато Бразилия, Аржентина и Чили категорично отказаха да изпратят военна техника в Киев.
    Индия, като основен партньор на Русия в търговията с оръжие и петрол, последователно се въздържа от гласуване по украинския конфликт. А Южна Африка, на която Русия доставя оръжие, реколта и азотни торове, промени неутралната си позиция на проруска.

    Коментиран от #22, #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Европа не е Държава

    31 3 Отговор
    а конгломерат от държави - така както и бг.Парламентът не е сума от "коалиции" а конгломерат от партии,от които най-голямата е Възраждане..
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    41 0 Отговор

    До коментар #5 от "Какво й пречи на Европа":

    Ти чичовото, в кой клас си ?

    Щото Северен Атлантически пък Европа и Япония🤔
    А и Европа и ЕС са РАЗЛИЧНИ неща 🤔
    А и за какво точно БОГАТСТВО става дума в най-големите ДЛЪЖНИЦИ в световен мащаб 🤔

    Коментиран от #31

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Додо

    36 1 Отговор
    Статията съдържа важни теми за размисъл.
    1,Макарон зове за автономия за Европа,което значи,че Европа я няма.
    2,Да не са последователи нито на Задокеанците,нито на Китай,в случай на конфликт в Тайван.
    Тук Макарон зове за неутралност(защо ли?)
    3,Да не се предоверяват прекалено на зелените гущери.
    4,Борбата всъщност е за чипове и ресурси,а ,,справедливите каузи" са пушека от рокконцерта.
  • 16 Гост

    25 5 Отговор
    Що да не е готова? Да се оправят американците сами, ние не сме им длъжни да ги храним. На Европа и трябват на за съюзници Русия с ресурсите си и Китай със заводите си.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Макс

    16 2 Отговор
    Макрон не може да диктува на Тайван , нито да определя действията на цяла Европа .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 конете когато се ритат, магаретата бяга

    2 11 Отговор
    Коментарите на Макрон, не ми изглежда да са плод на дългосрочен анализ, защото не става ясно, дали са отчетени, такива исторически моменти, като немската окупация на Франция, приноса на САЩ за нейната деокупация, неуспешният опит на генерал Де Гол да се еманципира от САЩ, непрекъснатите заплахи от Русия, ролята на САЩ като гарант на мира, благодарение на научната, икономическата, индустриалната, технологичната и военната й мощ, както и непредвидимата реакция от страна на Тайван, защото отношенията му по отношение на Китай, са заредени с ужасно много напрежение и е голяма гршка, да се замесваш между тях! Да не говорим, и за вероятността от възникване на изселническа вълна, от Китай към Франция и Европа!
  • 21 Гертруд

    22 2 Отговор
    Европа е превзета чрез американското протеже Урсули. То задава дневния ред диктуван от Вашингтон и Ленгли. Макрон ще загуби следващите избори за сметка на някой послушник на янките. Европа задълбочава, не решава кризите и няма идея как да излезне от това състояние на инерционен и постояннен упадък последното десетилетие. Не са случайни националистическите вотове в ръст вътре в съюза.
  • 22 Само питам

    1 19 Отговор

    До коментар #9 от "Французите се осетиха":

    Колко държави признаха, че Крим е руски? Колко д пжани са признали фалшивите референдуми за присъединяване съм Руслямската фашизация за легитимни?

    Коментиран от #28, #37

  • 23 Артилерист

    19 1 Отговор
    Ако казаното от Макрон наистина е плод на ДЪЛГОСРОЧНО НАБЛЮДЕНИЕ И РАЗМИСЪЛ, то той е назовал отдавна известната истина: американците са най-голямото зло на планетата и колкото по-далече от тях толкова по-добре!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Крос

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "Какво й пречи на Европа":

    Съюз е партньорство между Равноправни партньори, къде виждаш в такъв съюз равностойно партньорство? Макрон не иска Европа да е повече марионетка на САЩ.

    Коментиран от #27

  • 26 Госあ

    13 2 Отговор
    Като марионетки на краварите, швабите саботират този процес !
  • 27 Някой да го е питал?

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Крос":

    Нъл тъй!
  • 28 Еш па тоа

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Само питам":

    А научи се да пишеш,па тогава питай!Неграмотен!
  • 29 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #17 от "Амдертлиев":

    Принципно и Орбан е от люпилнята на шорош. Нещо да кажеш ?
  • 30 Матей преображенски

    12 1 Отговор
    Макрон се опитва да де-гол-ничи ли,да се опъва на щатите,а знае ли оня колко атентата е преживял!?Едва след посещението в Китай ли го е осенило прозрението,че ЕС е щатска колония,досега може да е било за добро,но щатите вече решиха да си заколят златната кокошка,тъй като ,тя не ще да им снася вече златни яйца в шапката.Сринаха енергетиката на ЕС,наблъскаха я с цветнокожи емигранти,привнесоха икономически проблеми,социалната сфера постепенно се оголи,по челния опит от България.И сега,сепаратизъм,отцепване от американската опека и доминация.Трябваше доста по-рано да се сетят,още малко и ще почнат революциите,и като не става отгоре,ще стане отдолу.
  • 31 Слушай!

    0 5 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не само на тебе,а на цело семейство мноо топли пожелания по великдена.А да ни съ пускам на мараподробна

    Коментиран от #32

  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Слушай!":

    Дори не знаеш как да изпишеш Великден , тръгнАл си мозАк да ръсиш и мека мебел да предлагаш ‼️
    Ама ти явно само долната глава ползваш и за естествени нужди, и за половия нагон , и за мислене ‼️
  • 33 Ундердог

    0 4 Отговор
    ПРЕДАТЕЛ!
  • 34 дядо поп

    7 0 Отговор
    Призива е отправен , дали европейските главочи ще се вслушат си е вече тяхна работа , но после със сигурност ще има , ах и ох!
  • 35 свидетел

    4 2 Отговор
    когато рухне империята на мамона и на злото, ще има и въздух за Европа !
  • 36 случаен

    4 1 Отговор
    кат немаш ресурси винаги ще си зависим,въпрос на честност е ама вие не знаете какво е това
  • 37 случаен

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Само питам":

    че кой ги пита,пародията на оплетените нации ли
  • 38 Вирус

    0 1 Отговор
    Сега го правят на добрия явно ги гласят за следващия на ек типично а недоразумението къде ще покрият
  • 39 Матей преображенски

    3 1 Отговор
    Макрон напоследък води някаква странна политическа линия,може би осъзнава липсата на перспектива за американската доминация в Европа,разпадането на старите зависимости и неоколониална система,крепяща се на военната сила на пентагона и финансовата тежест на долара.Рухвайки под собствената си тежест,американската колониална империя ще завлече на дъното и ЕС,Макрон вероятно го предугажда и иска да се измъкне в последния момент.Ако във Франция избухне революция,което не бива да се изключва,него пръв ще го гилотинират.Французите ,дори да са сериозно размесени с цветнокожи,няма да търпят да ги вкара в пещерите,каквито тенденции има ,спазвайки стриктно всички американски щуротии,санкции и ограничения.
  • 40 Български дядо

    0 0 Отговор
    Ми аз първо си хвърлих пенсийката и златните зъби на бабата през балкона на ало измамниците и после отидох да гласувам за Радев
  • 41 Български дядо

    0 0 Отговор
    Ми сега какво да правя?