Отидете към основна версия

1 985 14

Вучич като Нинова: Изнасяме оръжия, но не за Украйна

  • оръжия-
  • александър вучич-
  • сърбия-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • корнелия нинова

Сръбският президент твърди, че страната му не носи отговорност къде отиват тези оръжия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Сръбският президент Александър Вучич заяви отново днес, че Сърбия не е и няма да изнася боеприпаси за Украйна и че не съществува документ, който да доказва обратното, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА.

"Продаваме боеприпаси, но не на Украйна и Русия. Когато продаваме на Турция, Чехия, Испания, е ясно къде може да попаднат и внимаваме за това", отговори Вучич на въпрос на журналист за изтекъл документ от Пентагона, в който се твърди, че Сърбия е продавала оръжие на Украйна.

Документът, видян от Ройтерс и резюмиращ това как европейските правителства са отговорили на исканията на Украйна за военни обучения и оръжия, е сред десетки класифицирани документи, публикувани онлайн през последните седмици, като това може да се окаже най-сериозното изтичане на тайни на САЩ от години. Ройтерс не може да потвърди по независим път автентичността на документите.

В сряда сръбският министър на отбраната Милош Вучевич и външният министър Ивица Дачич също опровергаха изтеклата информация.

Сръбският президент добави, че Сърбия ще продължи да инвестира и изнася навсякъде, където е позволено.

Вучич посочи, че Сърбия е военно неутрална и че няма да промени позицията си на военен неутралитет.

„Няма задкулисни игри и измами и не знам какво още. Не, няма да влизаме в НАТО, няма да влизаме в никакъв военен съюз (…) Искаме сами да пазим земята и небето си“, каза Вучич.

Въпреки че Сърбия многократно е осъждала в ООН и на други международни форуми инвазията на Русия в Украйна, досега не се е присъединила към западните санкции срещу Москва. Белград също признава Украйна за независима държава в нейната цялост, а Киев отказва да признае независимостта на някогашната сръбска област Косово, населена предимно от етнически албанци, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: