Отидете към основна версия

4 905 47

Руските военни доставки за Индия са спрени

  • оръжия-
  • доставка на оръжия-
  • индия-
  • китай-
  • русия-
  • санкции-
  • украйна-
  • владимир путин

Русия е най-големият доставчик на Индия на оръжия, необходими в граничните спорове с Пакистан и Китай

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските военни доставки за Индия са спрени, тъй като страните се борят да намерят механизъм за плащане, който да не нарушава санкциите на САЩ, съобщава Bloomberg, предаде De Re Militari.

Индийските плащания за оръжия, възлизащи на над 2 милиарда долара, са спрени от около година, а Русия спря да предоставя кредити за тръбопровод с резервни части на стойност около 10 милиарда долара, както и две батареи за С-400, които все още се очаква да бъдат доставени. Русия е най-големият доставчик на Индия на оръжия, необходими в граничните спорове с Пакистан и Китай.

Индия не е в състояние да плати сметката в щатски долари поради опасения относно вторични санкции, докато Русия продължава да не желае да приеме рупии поради нестабилност на обменния курс. Едно възможно решение би било да се използват евро и дирхами, валутите, използвани за плащане на индийския внос на руски суров петрол. Използването на тези валути за плащане на оръжия обаче може да предизвика по-голям контрол от страна на САЩ по отношение на санкциите, отколкото петрола, както и да увеличи разходите поради неблагоприятните обменни курсове за Индия.

Друг обсъждан вариант е механизъм за Русия да компенсира покупките на индийски внос срещу цената на оръжията. Това не е лесно, тъй като Русия има търговски излишък от 37 милиарда долара миналата година с Индия, третият по големина след Китай и Турция.

Индия в момента експлоатира повече от 250 произведени в Русия изтребители Су-30 MKи, седем подводници от клас “Кило” и повече от 1200 произведени в Русия танкове Т-90 – всички те са в експлоатация още десетилетие и се нуждаят от резервни части. Три от петте системи за противоракетна отбрана С-400 вече са доставени. Индийските военновъздушни сили, които зависят от руски флот от изтребители и хеликоптери, са сред най-тежко засегнатите от прекъсването на доставките от Москва. Не е сигурно дали Русия може да извършва редовна поддръжка, което потенциално води до уязвимости по границите на Индия с Китай и Пакистан.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания