Last news in Fakti

25 Април, 2023 19:54 3 250 6

Икономическа суперсила: Индия ли е новият Китай

  • индия-
  • китай-
  • азия-
  • икономика-
  • суперсила-
  • пари

Индия вече измества Китай от първата позиция по брой на населението и притежава сериозен икономически потенциал

Икономическа суперсила: Индия ли е новият Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Какви са икономическите предимства на Индия и кои са слабостите в управлението и развитието ѝ от последните години? АРД анализира тези въпроси в статия за напредъка и проблемите на южноазиатската страна. Според прогнозите на Организацията на обединените нации (ООН) Индия ще измести Китай като най-многолюдната държава в света най-късно до средата на тази година.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Индия се покачва стабилно от началото на Хилядолетието, а прогнозите за бъдещето ѝ изглеждат още по-добри. За тази година се очаква БВП да достигне около 3,736 трилиона долара. Премиерът Нарендра Моди обяви следната цел: до 2047 г. страната да се превърне в развита икономика.

Но Кристиан Вагнер, експерт за Азия от "Фондация наука и политика" предупреждава, че за изпълнението на тази задача ще трябва да се свърши още много работа: "За това те трябва да постигнат трайно високи темпове на икономически растеж от порядъка на 7% годишно и в продължение на 10, 20 години", посочва той.

Демографският дивидент - проклятие или благословия?

Сред основните причини за очаквания значим икономически напредък е структурата на населението. Накратко казано - Индия е млада. Според ООН в средата на 2023 г. средната възраст в нея ще бъде около 28 години. В Китай - 39 години, а в Германия - 45 години. Не просто населението на Индия нараства, нараства делът на младите. В страната се говори и за т.нар. демографски дивидент.

Кристиан Вагнер разглежда демографските тенденции и от друг ъгъл. Според него икономическото развитие може да се случи "само ако има подходящи образователни и здравни стандарти и подходящи работни места". Вагнер предупреждава, че ако не настъпят необходимите структурни промени, въпросният демографски дивидент ще се превърне в проклятие.

За да може Индия да се възползва от него, са необходими също повече и по-добре платени работни места. Вагнер посочва, че в момента има абсурдно голям брой кандидати за работа в публичния сектор. Той дава пример с щата Утар Прадеш, където преди няколко години около 93 000 души са кандидатствали за 62 работни места в полицията. Индийските железници също са получили над 12 милиона кандидатури за около 35 000 длъжности.

Но и ситуацията с грамотността също може да се окаже пречка пред икономическото развитие. Малко под 80% от индийците могат да четат и пишат. Китай и други развиващи се страни от Югоизточна Азия се справят по-добре в това отношение.

Не е задължително да е алтернатива на Китай

Инвестициите в Индия все още са свързани със сравнително високи логистични разходи, а сложната бюрокрация на някои места допълнително затруднява бизнеса. "Когато компаниите напускат Китай, Индия не е непременно на следващо място в списъка", посочва експертът по Азия Вагнер. Нейни конкуренти са държави от Югоизточна Азия като Виетнам, Тайланд и Индонезия.

Клаус-Юрген Герн от Института за световна икономика в Кил (IFW) обръща внимание на това, че държавата все още играе важна роля в индийската икономика, високите мита защитават пазара ѝ, а корупцията остава широко разпространена. Индия, също така, не инвестира достатъчно в сравнение с Китай в научноизследователска и развойна дейност.

Освен в сферата на услугите, страната има развит фармацевтичен сектор и силен ИТ бранш. Технологични компании като "Епъл" все по-често търсят производствени обекти в Индия, посочва още АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦРУ

    5 22 Отговор
    Китай и след 100 г няма да надмине САЩ нито по икономика нито по военна сила а относно амбициите на ИНдустан и Раша просто не ги броя

    Коментиран от #2

  • 2 Момчил

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "ЦРУ":

    Те са ги задминали вече , пишеш г.упости. Показателите си ги има в интернет ,прочети ги поне.

    Коментиран от #3

  • 3 ЦРУ

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Момчил":

    Китай дефакто е с остряващо населине а вече с намалено, брутен но не реален 30 тр на 30 трилиона докато САЩ имат 25 от 25 триолина от доста дълго време и средна класа, и валутния резерв на Киатй от 3 трилиона е в долари а не в юани

    Коментиран от #4

  • 4 Пловдив 1912

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "ЦРУ":

    Долара няма да е това , което беше , петро-долара ще бъде изместен от основните играчи в ОПЕК , реално 2/3 от човечеството ненавижда САЩ , Европа скоро ще разбере откъде духа вятъра , по трудния за нас начин , Скорпионс вече загряват за да изпратя отново Вятъра на промяната ! С хегемонията на САЩ е свършено , или ще има нов световен ред или има огромен шанс да няма свят...за това са виновни единствено и само САЩ , печатането на пари , вече няма да може да им помогне , другите отворковци Англия също не ги чака нищо добро , извън ЕС са , това е груба грешка за тях и дюшеш за ЕС .....
    Ако САЩ бяха подали една клонка на едни хора , тези хора щяха да си траят и да мируват, сега Щатите ще трябва да дадат половината от тяхното дърво , можеше да се разминат с няколко съчки , които даже не им трябват...Чернокожите и джендърите ще ги довършат ...
  • 5 Aлфа Bълкът

    2 4 Отговор
    Това се знае от отпреди 5-6г масово. А по-умните предприемачи го знаят от 10г, а кукловодите отпреди 30г. Кога са решили да започнат да помпат Китай.
    Китайчето се охрани, вече иска по-висока заплата, а и ресурсите му са за още 10-20г.
    Китай също се усети, че е изпята песен и вече гледа към Русия с все по-голям апетит.
    Като нападнат Русия ми е чудно колко русофила ще идат да помагат на мужиците?
  • 6 Зевзек

    2 0 Отговор
    Западът си търси нови роби....но в дългосрочен план получава конкуренти.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания