Отидете към основна версия

10 493 85

Русия бързо превзела Херсон заради предателство

  • война-
  • херсон-
  • русия-
  • украйна-
  • олег кулинич-
  • предателство-
  • къртица

"Къртица" в украинските служби е помогнала на окупаторите

Снимка: БГНЕС/ EPA

Бързото превземане на Херсон в началото на пълномащабната руска инвазия вероятно е постигнато благодарение на помощта на предатели от най-високо ниво. Това пише американското издание Politico.

Авторите на публикацията се заровиха в случая с бившия началник на кримския отдел на СБУ в Херсон Олег Кулинич, който е заподозрян в работа за руските спецслужби.

В началото на април Държавното бюро за разследване на Украйна, съвместно със СБУ, приключиха разследването срещу Кулинич. Органите на реда смятат, че той е бил „къртица“ на ФСБ, която е проникнала на строго секретни срещи в Украйна и е предавала чувствителна информация на руснаците чрез чиновници от ерата на Янукович.

Според следствието в първите часове на нахлуването Кулинич умишлено е блокирал всякакви опити да информира ръководството на страната за реалното състояние на нещата в Херсонска област. В същото време той не предприе никакви мерки за защита на суверенитета на Украйна и нареди на личния състав да напусне мястото си на служба.

Кулинич беше арестуван миналия юли и обвинен в държавна измяна. Държавното бюро за разследване и СБУ публикуваха подслушвани разговори на Кулинич с предполагаемата му връзка, бившият заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Володимир Сивкович, който избяга в Русия през 2014 г. Известно е, че Кулинич е учил в Академията на ФСБ в Москва с Андрей Деркач, друг избягал проруски депутат, който беше санкциониран от САЩ за сътрудничество с ФСБ и намеса в изборите в САЩ.

Една от основните задачи на Кулинич е била да подкопае работата на украинското правителство отвътре, да внедри в него вражески агенти и да дисбалансира работата му. Най-малко от май 2019 г. Кулинич е имал достъп до държавни тайни и неофициално ръководеше отдела за контраразузнаване.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 63 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: