Отидете към основна версия

6 367 31

Държава напуска Международния наказателен съд заради близостта си с Москва

  • хага-
  • южна африка-
  • русия-
  • съд-
  • международен наказателен съд-
  • военни престъпления-
  • украйна

През март съдът, базиран в Хага, издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Управляващата партия Африкански национален конгрес призова Южна Африка, критикувана от началото на войната в Украйна заради близостта си с Москва, да се оттегли от Международния наказателен съд (МНС), заяви президентът Сирил Рамапоса, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

През март МНС, базиран в Хага, издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за военно престъпление, свързано с депортирането на украински деца. Очаква се през август Претория да бъде домакин на среща на върха на БРИКС - група държави, включваща Южна Африка, Бразилия, Китай, Индия и Русия. Като член на Международния наказателен съд, Южна Африка трябва да арестува президента на Русия, когато той пристигне в страната.

"Управляващата партия взе решение, че е разумно Южна Африка да се оттегли от МНС", каза Рамапоса на пресконференция след посещението на финландския президент Саули Нинистьо. През почивните дни се проведе заседание на Африканския национален конгрес. Въпросът дали Южна Африка ще арестува президента на Русия Владимир Путин "се проучва", добави държавният глава.

Претория вече искаше да се оттегли от МНС през 2016 г. след посещението на бившия судански президент Омар Башир, срещу когото също бе издадена заповед за арест от съда. Южна Африка отказа да го арестува. Тогава оттеглянето на страната от МНС беше осуетено от съдебната система на страната, която постанови, че подобно решение би било противоконституционно. Южна Африка отказва да критикува Москва след началото на войната в Украйна, като твърди, че заема неутрална позиция. През февруари страната беше домакин и на военноморски учения с участието на Русия и Китай, което предизвика международна "загриженост".

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 47 гласа.

Свързани новини