Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Април, 2023 22:42 2 503 33

Лавров: САЩ и ЕС грубо спекулират за Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • ес-
  • сащ-
  • оон

Западът диктува своите искания на целия свят, каза руският министър

Лавров: САЩ и ЕС грубо спекулират за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ и ЕС "грубо спекулират по темата Украйна, отклонявайки вниманието на развиващите се страни от проблемите на Близкия изток с помощта на шантаж и заплахи", заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, предаде агенция ТАСС, цитирана от БТА.

"По този начин кризите, от чието урегулиране развиващите се страни отдавна са заинтересовани, стават жертва на двойните стандарти и на колониалните инстинкти на Запада. Той, обзет от егоистичните си интереси, диктува своите искания на целия свят, като същевременно игнорира културата и традициите на другите народи и като цяло се подиграва с международното право", каза още Лавров.

Още новини от Украйна

Руският външен министър отбеляза, че според Москва е необходимо "отново да се потвърдят общите знаменатели" на урегулирането на проблемите в Близкия изток и да се спре заплахата от нова въоръжена конфронтация в зоната на арабско-израелския конфликт.

Същевременно Русия приветства позитивните промени, които неотдавна изглеждаха трудно постижими, подчерта Лавров, като даде за пример възстановяването на отношенията между Саудитска Арабия и Иран с посредничеството на Китай. Той изтъкна също, че с руско съдействие се работи за нормализирането на връзките между Дамаск и Анкара. "До голяма степен благодарение на енергичните действия на Риад бяха предприети и стъпки за по-бързото урегулиране на кръвопролитния конфликт в Йемен", допълни руският външен министър.

По думите му обаче САЩ и ЕС "продължават с деструктивните си опити да заменят истинския мир с някакви половинчати икономически мерки". Лавров призова израелците и палестинците да прекратят всички едностранни действия, които застрашават създаването на две държави.

Русия иска палестинските движения "да се издигнат над партийните амбиции" и да се сплотят в рамките на политическата платформа Организация за освобождение на Палестина. "Това ще позволи въпросната платформа да подобри социално-икономическото положение, да укрепи административните институции и да постигне готовност за диалог с Израел вече от името на целия палестински народ", обясни Лавров. "Виждаме, че се увеличава интересът към руската инициатива за колективна сигурност с участието на всички страни от Залива - както арабските държави, така и Иран", посочи руският външен министър.

Според него Близкият изток е в процес на дълбока трансформация, която се развива по "изключително противоречив" начин. В този контекст е по-необходимо от всякога "да се подобрят отношенията между държавите в региона, да се стабилизират конфликтните зони и да се увеличат усилията за тяхното разрешаване по политически и дипломатически път въз основа на принципите, залегнали в Устава на ООН", подчерта той. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира отказа на САЩ да издадат визи на руски журналисти, които да отразяват заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, предаде ТАСС.

"Очакваме, че Секретариатът на ООН и ръководствата на специализираните структури на ООН… ще положат необходимите усилия за коренно подобряване на тази неприемлива ситуация", заяви тя по време на заседание в централата на ООН в Ню Йорк. "Американските консулства в Русия не издават визи на кореспонденти. Журналистите са принудени да подават заявления в консулските служби на САЩ в трети страни. Нерядко процедурата по издаване на визи се забавя", каза още Захарова.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вярно

    40 26 Отговор
    Украйна приключи , а някои кретени още си фантазират , за настъпление към Москва ! Какво ще чакат , да умрат , за да разберат , че са пълни идиоти ли ?!

    Коментиран от #23

  • 3 Ото фон Бисмарк

    35 23 Отговор
    Даже най-благополучната война няма да доведе до разпад на Русия, която се държи на милионите православни християни. Тези последните, дори да бъдат разделени с международни договори, така бързо пак ще се съединят едни с друг в едно, както бързо и цялостно се сливат капките живак. Тази неразрушима държава на руската нация е силна както със своя климат, своите пространства и своята непретенциозност, така и с осъзнатата необходимост от постоянна защита на своите граници. Тази държава, даже след пълно поражение ще бъде за нашето потомство стремящ се към реванш противник (из отговор на принц Генрих VII Рьойс в секретно писмо № 349, Берлин, 03.05.1888 г.)

    Коментиран от #8, #9, #24

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хохо Бохо

    22 35 Отговор
    Конят се притеснява за Близкия изток...
    Но не му пука, че ватенките губят войната, а Русия ще изчезне от картата на света

    Коментиран от #16, #20, #22

  • 6 да бе

    19 12 Отговор
    че тия държави, оставени на самотек, ще се избият помежду си, а после ще бягат отново към гадните ес и сащ

    Коментиран от #25

  • 7 Забъркани сме във някаква криза казаха

    7 10 Отговор
    Каква конфронтация може да има като Израел са въоръжени до зъби и всички техни "доброжелатели" са пребити
    Тях ги интересува само позицията на Египет с Иран ще се разправят сами
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    7 18 Отговор

    До коментар #3 от "Ото фон Бисмарк":

    Абе то приказка и Химлер има за тях.

    При всички предишни кампании, враговете на Германия имаха достатъчно здрав ум и порядъчност, за да отстъпят на превъзхождаща ги сила, благодарение на старата си и цивилизована… западноевропейска изтънченост. В битката за Франция вражеските части се предаваха, още щом получеха предупреждение, че по-нататъшната съпротива е безмислена. Разбира се, ние, есесовците отидохме в Русия без илюзии, но до последната зима твърде много немци не осъзнаваха, че руските комисари и твърдоглави болшевики са преизпълнени с жестока воля за власт и животински инат, които ги карат да се бият до край и нямат нищо общо с човешката логика или дълг... а са инстинкт, присъщ на всички животни.

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 од3

    8 13 Отговор
    тея с медведев само на глава растат явно са много умни
  • 12 Радката

    14 18 Отговор
    Този бул-дог много е взел да плаче. Запада това, запада онова, а братушките трепят братушки. А сега кажете кои са братушки и кои са добрите братушки? И кои са радвате братушки. Аман от спасители.
  • 13 Раза

    12 13 Отговор
    Кога ви видим синовете на фронтовата линия вместо в Тесли тогава ще повярвам че сте родолюбци - взимайте пример от идола си Сталин
  • 14 Тоя Химлер

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Не беше ли "открил" огромно златно съкровище на "древната" арийска раса ⁉️
  • 15 изкуствовед(

    12 16 Отговор
    На тоя скоро телото нема да има сила да му носи главата...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ХА ХА

    14 18 Отговор
    Личи си, че копейкин се е учил от тоя кон, да приказва глупости! Сигурно американците са му виновни, че се е родил толкова грозен!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мдаа

    8 16 Отговор
    Винаги съм се чудил, защо обесиха Рибентроп в Нюрнберг, та той беше само дипломат! После видях какво прави Лавров, и всичко ми стана ясно.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Напротив

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "да бе":

    Живееха си кротко без значителна миграция преди Новият Световен Атлантически Ред да ги "разръчка". След последните войни в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Йемен, хукнаха милиони, а също толкова изгинаха.
  • 26 Ян Бибиян

    6 17 Отговор
    Такъв кон не бях виждал! Несъразмерно голяма, крива и ръбеста чугунена кратуна. Не това не е арабски кон, този е руски!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ВПЕЧАТЛЯВАЩА РЕЧ !!НУЖНА РЕЧ!!

    12 1 Отговор
    ИИИИИИИ, НЯМА КОЙ ДРУГ ДА ВИ ИЗЛОЖИ ТАЗИ ТОЧНА ИНФОРМАЦИЯ ,ТОЗИ ТОЧЕН СБИТ АНАЛИЗ НА ТОЛКОВА ЖИЗНЕНО ВАЖНИТЕ СЪБИТЯ ПО СВЕТА . ЯСНО ,ТОЧНО В СТЕГНАТ СТИЛ .ИНТЕЛИГЕНТНО БЕЗ ЗАКАНИ И ДЕМОНСТРАЦИИ НА ПРЕВЪЗХОДСТВО , БЕЗ ДОСАДНИ ШАБЛОНИ , С КОЕТО ПРИКОВА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ. ТАКА СЕ ПРАВИ ИСТИНСКА ДИПЛОМАЦИЯ!!!!!!!! ТАКА СЕ СЪЗДАВАТ СЕРИОЗИТЕ , ЦЕННИТЕ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО ВЗАИМООТНОШЕНИЯ М/У ВЕЛИКИТЕ СИЛИ !! НЯМА ПЕРЧЕНЕ, НЯМА ЕРЧЕНЕ , НЯМА ИНФАНИЛНОСТ И ЛЕКИ ИЗПЪЛНЕНИЯ.
  • 29 оабсолютно

    10 2 Отговор
    прав е
  • 30 Бай араб

    0 5 Отговор
    САЩ са груби към нас , не дават салам , ние обичаме салам
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Един българин

    1 0 Отговор
    Ще помагаме на Украйна да победи !
    Лавров да си плаче..
  • 33 Ник

    0 0 Отговор
    Държава терорист и даже с претенции. Този кон е много нагъл. Съсипаха сгради, домове, училища, болници, убиха хиляди хора в Украйна и нагли без мярка.