Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Април, 2023 12:08 2 931 72

Трибунал за Путин, но не и за Буш и Обама: двоен аршин ли е?

  • хага-
  • геноцид-
  • военни престъпления-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин-
  • международен наказателен съд-
  • барак обама-
  • украйна-
  • сащ-
  • ирак-
  • афганистан-
  • трибунал

Между "американските войни" и агресията на Путин в Украйна има сериозни разлики

Трибунал за Путин, но не и за Буш и Обама: двоен аршин ли е? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Демонстрира ли Западът лицемерие и двоен морал? Заповедта на Международния наказателен съд (МНС) в Хага за арест на Владимир Путин предизвика в социалните мрежи бурни дискусии, включително и около въпроса дали МНС не работи с двоен аршин.

Ако Путин е виновен, нима сходни вини не носят и американски президенти като Джордж У. Буш и Барак Обама, да не говорим за Си Дзинпин, Реджеп Тайип Ердоган или египетският лидер Сиси? Такъв въпрос задават и критични медии, които изброяват редица доказани военни престъпления, геноцид или престъпления срещу човечността.

Още новини от Украйна

"Западен съд" ли е МНС в Хага?

Тази дискусия не е нова. Атаките с дронове по времето на Обама, в резултат от които загинаха цивилни граждани, както и войните в Ирак и Афганистан, често се привеждат като аргументи за предполагаема подсъдност в Хага. През миналото десетилетия по темата излязоха редица публикации в западни медии. В британския "Индипендънт" например се появи статия под многозначителното заглавие "Военните престъпления не бива да остават ненаказани: Буш, Блеър и Хага." Друга публикация в американското издание "Демокрация сега" също пита "Трябва ли Обама да бъде обвинен за военни престъпления?"

На пръв поглед обвинението срещу Запада в двойни стандарти може да бъде разбрано. Но при по-задълбочено и професионално анализиране на сложната материя то увисва във въздуха - не случайно досега и международната общност не му обръща особено внимание.

Най-напред трябва да се каже, че въпросът с подсъдността за извършени предполагаеми престъпления от изброените видове представлява много сложна плетеница от често противоречащите си изисквания на международното право и съответните национални наказателни юрисдикции. Към този пъзъл трябва да се добави и конституирането на МНС.

Тук веднага трябва да се каже, че МНС не е "западен" съд - неговият статут e приет и подписан от 123 държави по цял свят. Сред подписалите е и Украйна, тъй че съдът има юрисдикция за престъпления, извършени там по време на руската агресия. От друга страна редица държави, сред които неслучайно са Русия, САЩ, Турция и Китай, не признават юрисдикцията му. Един от огласените аргументи по въпроса може да се формулира опростено така: "Една сериозна държава не може да си позволи неин лидер да бъде арестуван в чужбина по решение на МНС."

Разликата между войните на САЩ и руската агресия в Украйна

На страниците на германския седмичник "Ди Цайт" реномираният журналист Михаел Туман също се опитва да постави дискусията на фокус. Туман смята, че САЩ наистина са извършили военни престъпления в Ирак и Афганистан, но прави важното уточнение, че двете американски войни съществено се различават от руската война в Украйна.

"САЩ не са водили война с оповестената цел да унищожат нападнатата държава. В Ирак и Афганистан американците искаха да сменят неприемливи режими, което със сигурност не е легитимна цел. Но Владимир Путин иска да унищожа Украйна като държава."

Туман припомня още, че САЩ не анексираха територии нито в Ирак, нито в Афганистан, докато Русия завзе Крим и още четири региона, при това с конституционно решение. Той добавя, че американците никога не са извършвали систематични нападения срещу цивилната инфраструктура в споменатите две страни. "В същото време руски политици оправдават атаките срещу украински пречиствателни станции, електроцентрали и гари с набелязаната цел "да се направи невъзможен животът в градовете". С други думи: унищожение", пише журналистът.

В САЩ съдят извършителите на престъпления, в Русия ги награждават

Авторът не премълчава и изтезанията в затвора Абу Граиб в Ирак, които нарича "едно от най-срамните петна в американската история". "Но престъпленията на униформени хора от американската армия влязоха в съда в САЩ. Някои от извършителите и техни съучастници бяха осъдени или деградирани – за съжаление, това не се отнася до носещите политическа отговорност. Владимир Путин обаче затрупа с ордени извършителите на кланетата в киевските предградия. Руският режим съвсем сериозно се гордее с такива престъпления", пише Туман.

Според журналиста това във всички случаи дава основание за съдебно производство. В допълнение той обяснява, че заповедта на МНС за арест на Путин е заради посегателства срещу украински деца. "САЩ не са отвличали деца нито в Ирак, нито в Афганистан, докато по нареждане на Владимир Путин украински деца систематично биват депортирани в Русия. Той дори сам го обяви по телевизията - незнайно защо. На тези деца им сменят имената, заличават биографиите, съсипват им семействата. Само и само, за да ги направят руснаци", четем в анализа в "Ди Цайт".

В края на този анализ авторът Михаел Туман пише: "Малко вероятно е Владимир Путин да се изправи пред съда в Хага. Но неговият международен радиус ще бъде чувствително ограничен. Не се знае например дали Южна Африка, която е ратифицирала статута на МНС, ще приеме Путин на срещата на върха на страните от БРИКС през тази година. С други думи: заповедта за арест вече дава резултати. А пък историята е отворен процес. Ако един ден на руснаците им писне от Путин и се зачудят какво да го правят: в Хага винаги ще се намери едно помещение за него."


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    51 5 Отговор
    Нито за Обама и Буш ще има трибунал, нито за Вова, щота са от едно котило и на един господар служат.

    Коментиран от #11, #20

  • 2 Не, нe e!

    16 104 Отговор
    Никой от останалите не е тръгнал да завладява територии, както в средновековието. Точка по темата!

    Коментиран от #40, #67

  • 3 САЩ..

    65 2 Отговор
    Естествено....че е....
  • 4 Путин ги размазва..

    100 3 Отговор
    Оттам е и глобалната истерия на глобалистите..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аз съм

    86 2 Отговор
    Смешници,смъртта на невинни хора винаги трябва да е подсъдно,а не се дели на демократично убити и недемократично убити!!!!
  • 8 Българин

    5 86 Отговор
    Путин е световен терорист

    Коментиран от #21

  • 9 Американската демокрация сее смърт

    98 2 Отговор
    Хората много бърза забравиха войните на американските президенти в Ирак, Афганистан, Сирия, Либия, Йемен, Сърбия и още други места

    Коментиран от #35

  • 10 Студопор

    103 3 Отговор
    Няма какво да ми го разисквате и обяснявате, дами и господа от Дойче зеле. Не ми обяснявайте как има разлики между бойните действия, които проведе САЩ на територията на Афганистан и Сирия и това, което прави Путин в Украйна.
    Някой от родените след въпросните събития може и да клъвне, но хора като мен, които сме живяли и гледали събитията от тогава, няма как да повярваме.
    Не ми казвайте, че убитите цивилни украинци са по-важни или по-брутално убити от цивилните сирийци или афганистанци! Живота е живот, смъртта е смърт и убийството е убийство - без значение от религия и националност.
    Това, което САЩ правеха тогава е също толкова подсъдимо, колкото и това, което Путин прави. Ако на Обама и Буш-младши може да им се размине, значи и на Путин би трябвало. В противен случай, да - аршинът е двоен!!
    Спестете си пропагандата!

    Коментиран от #19

  • 11 За Вова, роднини и приятели ще има

    6 57 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Защото в 21-ви век тръгна да забива руско знаме в съседите. Това не го е правел никой друг в последните 80 години. Другите са се намесвали в режими, конфликти и т.н., но никой не е искал да завземе територия. Недопустимо е днес в етапа на човешната еволюция да си помислиш дори за това.

    Коментиран от #39, #61, #65, #69

  • 12 Инфинитимежър

    52 2 Отговор
    Не двоен а направо отиващ в безкрайността а и няма място за сравнение
  • 13 баце

    50 1 Отговор
    МНС не е съд , а политически инструмент.
  • 14 Тошо

    29 2 Отговор
    МИСИРА ТУМАН Е ДОБРЕ ДА СЕ ПРЕКРЪСТИ НА ТУПАН.
  • 15 DW - Пропаганден машинен

    50 2 Отговор
    "Демонстрира ли Западът лицемерие и двоен морал?"
    ДА, ДА и Да!!
    Точно DW наследниците на нацисткия Трети Райх да не ни говорят за военни престъпления, морал и т. н.!
  • 16 Гост

    51 4 Отговор
    Аз, заедно с всички останали читатели на този "анализ" сме канарчета и летим - летим и пеем....
    Сериозно, нито един човек с поне една мозъчна гънка не вярва на такова съшито с бели конци оправдание на двойните стандарти и обявяване на чернозо за бяло, лошото за добро и т.н. Както се казва, "войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила". Проблемът е, дали някой,някога, някъде би повярвал на такава глупост? Колкото и да мразиш Путир и Русия...да повярваш на това е обидно, най вече за собствената ти ингилигентост. Защо ги пишат такива, не знам! То поъчка, поръчка, ама чак пък толоква ли?! Все пак за читатели пишат, не за говеда!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 3.14К

    32 2 Отговор
    DW: инфантилно и малоумно!
  • 19 Руснаков

    5 47 Отговор

    До коментар #10 от "Студопор":

    За 10 год.война в Афганистан СССР избива почти 2 милиона афганистанци...за 20 год...САЩ са убили около 340 хил..Задай си въпроса в тъпата........................кой жали цивилните...не ми разправяй басни...

    Коментиран от #24, #25

  • 20 Много си прав(а)

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Всичко е театър и реконструкция на един изхабена модел.

    Коментиран от #62

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дългият

    6 27 Отговор
    Пак имат сбирка...проруските талибани...

    Коментиран от #28, #30

  • 24 веселяк

    22 1 Отговор

    До коментар #19 от "Руснаков":

    Може ли поименно жертвите, за да сте по достоверен в твърденията си!
  • 25 Козяк

    32 2 Отговор

    До коментар #19 от "Руснаков":

    Ко?Не.Статистиката ти куца,мой.Въпреки това,въпрос:Колко избиха УСА само във Виетнам?Може и да не отговаряш,направо мий краката и лягай.
  • 26 Освен джуджака

    6 30 Отговор
    не се сещам някой друг в 21в.да присвоява чужди територии и да избива мирното население!

    Коментиран от #37, #38, #54, #59

  • 27 Баро

    17 1 Отговор
    Кви трибунали ви гонят,бе многопалави сме6ници,на един Кинал разстояние сте от вечността.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Г-ца каприз

    25 1 Отговор
    Квит едните такива и другите.....с тази разлика че краварите са далеч по агресивна нация... И имат много повече съсипани държави......
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Леля Гошо

    30 0 Отговор
    Един незаобиколим въпрос, който жалките отрепки от Дойче Зеле удобно пропускат в посредствения си анализ е БРОЯТ НА ЗАГИНАЛИТЕ НЕВИННИ ЦИВИЛНИ ГРАЖДАНИ. Или ще кажете че изгубеният живот на стотиците хиляди иракски мъже, жени, деца и старци не се смята, защото не са англосаксонци. Срам и позор за ДВ и за техните лакеи които публикуват такива "задълбочени" бълвочи
  • 33 Дойче Лъже

    28 2 Отговор
    "САЩ не са водили война с оповестената цел да унищожат нападнатата държава. В Ирак и Афганистан американците искаха да сменят неприемливи режими, което със сигурност не е легитимна цел. Но Владимир Путин иска да унищожа Украйна като държава."

    Защо толкова много лъжете ?
  • 34 абсолютно

    26 1 Отговор
    АБСОЛЮТЕН ДВОЕН АРШИН
  • 35 Не не са забравили

    2 26 Отговор

    До коментар #9 от "Американската демокрация сее смърт":

    Затова могат да направят сравнение кой и за какво е започнал войната в Украйна.Сеещите мир и цветя руснаци в Афганистан,Унгария,Чехословакия,Сирия,Грузия,Армения,Чечня,.....Украйна... в коя графа да ги слагаме?

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    20 3 Отговор

    До коментар #26 от "Освен джуджака":

    Сърбибия кога я бомбиха и кога създадоха Косово през 20-ти ли беше или през 21-ви?
    Ако преминал, да, прав си! Няма друг през 21-век, последно през 20-ти беше, за териториите. За населението не знам, че то си е постоянно.... На Западния бряг, в Сирия, в Африка на няколко места, в Йемен, в Афганистан до оня ден....
  • 38 Тексаско говедо,

    26 1 Отговор

    До коментар #26 от "Освен джуджака":

    Пирати. Те не присвояват територии, защото трябва да изхранват населението. Те просто кра...двАт ресурсите им. Ама ти отде да знаеш, кой да ти каже -ДВ или БФ нямат интерес такива като теб да се образоват
  • 39 Пенчо

    21 2 Отговор

    До коментар #11 от "За Вова, роднини и приятели ще има":

    Ти за неоколониализъм чувал ли си ? Ясно, американците в повечето случаи действат с финансови и политически методи; с военни в краен случай. Гледай Дънди Прешъс - копаят ни златото с концесионна такса 1-2 процента от печалбата. Защо да водят война, като ние им го даваме директно ?

    А за забиване на знаме - и сега има американска база в Сирия до малкото им нефтени находища. Пазели да не би петрола да попадне в ръцете на сирийската държава. Или прочети за базата им на остров Диего Гарсия

    Руснаците като по-първични - знаят си само войната

    Коментиран от #47

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Б .М .Б.

    3 0 Отговор
    Ти па си много убав.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 А ти за диагноза неоолигофренизъм

    1 7 Отговор

    До коментар #39 от "Пенчо":

    Чувал ли си. Не си, ама само защото не си ходил на преглед при психиатър.

    Коментиран от #52

  • 48 Доживях

    6 0 Отговор
    DW да зададе по-умен въпрос.

    Коментиран от #53

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Малийййй,

    13 0 Отговор
    Толкова усукване, толкова извъртане, толкова наглост скоро не бях чел! САЩ не завладявали чуждите ритории, самос хаос. Бе що ви не ъъъъ нагли слуги.
  • 51 Ехааа

    14 0 Отговор
    А бе тва Америка не знаех че граничи с Ирак и Афганистан и че там имало области с преобладаващо население американци...толкова за анексирането( как си го представя зелето 52-ри американски щат на 5000 км от Америка?!?) А за унищожаване на гражданска инфраструктура зелето удобно забрави ме Сърбия и какво бомбандираше запада там
  • 52 Я па ти,

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "А ти за диагноза неоолигофренизъм":

    Това твоята диагноза ли е?
  • 53 Ама

    13 0 Отговор

    До коментар #48 от "Доживях":

    Отговорите са много примитивни, но това е нормалто за DW и хора на каишка.
  • 54 1234

    12 0 Отговор

    До коментар #26 от "Освен джуджака":

    Да те светна тогава
    1. Турция - член на НАТО - Кипър
    2. Хирошима и Нагазаки
    3. Гренада , Коста рика , Афганистан, Ирак, Сърбия, незаконни затвори за изтезания по цял свят за да извън юрисдикцията на сащ, Гуантанамо, списъкът е толкова дълъг, че не ми се пише.
  • 55 Артилерист

    16 0 Отговор
    Толкова блудкаво, плитко, безсрамно... Видите ли, щото Русия искала да унищожи Украйна като държава, то американските войни били едва ли не като мехлем за Ирак и Афганистан. Там американците искали само да сменят неприемливи-за кого, с какво, защо-режими и като че ли друго нищо не им направили!? В Ирак, например, американците правеха такова брутално килимно бомбене, а тоя говори, че жалели били инфраструктурата! Ако Ирак беше в състояние да извърши подобни диверсии по американски обекти, както укронацистите по руски, то от него нямаше тухла върху тухла да остане. Да не говорим за бомбардирането на болници, училища, жилищни и административни сгради, използването на боеприпаси с обеднен уран в Югославия, напалм и химикали срещу горите и природата и безпримерни зверства спрямо населението на Виетнам, Либия беше бомбено опустошена без абсолютно никаква обективна причина и т.н. и т.н. Изобщо самото сравнение на безбройните варварства на американците по света със СВО на руснаците за спасяване на рускоезичните в Донбас и превенцията спрямо подготвяната инвазия на американското НАТО в Русия, си е цинично извращаване и игнориране на фактите...
  • 56 Ццц

    11 0 Отговор
    Аха, да нападнеш държава, за да смениш режима й, защото не ти играе по свирката е много по-различно от това да нападнеш държава, за й смениш режима, защото не ти играе по свирката. Ясно, разбрах. Само да напомня, че Путин предупреди, че ако бъде ударен кримския мост, който е цивилна цел, ще се случи нещо, което не се е случвало до сега. Американците го изтълкуваха като ядрена заплаха, макар най-добре да знаят, че това вече се е случвало. Сега излиза, че украинците са направили добре, удряйки моста, но се забравя удобно, че Путин ги предупреди.

    Коментиран от #57

  • 57 стоян георгиев

    0 14 Отговор

    До коментар #56 от "Ццц":

    Да нападнеш държава която напада теб и съюзниците ти за да и смениш режима е точното.ирак и афганистан нападнаха сащ и кувейт .след нападението на кулите близнаци и пентагона сащ нямаха избор по отношение афганистан,а на садам му бяха набрали от седем осем години преди това и въпросния не спираше да вдига гири и да се дърви.нападенивто над кувейт и дестабилизирането на петролните страни в персииския залив е много сериозно накърняване на американския интерес.

    Коментиран от #58, #66

  • 58 А кой

    9 0 Отговор

    До коментар #57 от "стоян георгиев":

    Американски интерес засегнаха сърбите??? Значи на Америка не могат да се сърдят но на Украйна е позволено да действа срещу интересите на русия....еххх демократ

    Коментиран от #63

  • 59 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Освен джуджака":

    АЛОО СЪРВУУЛ А СЕВЕРЕН КИПЪР ПРИСВОЕН ОТ ТУРЦИЯ .??? НАТО ПАЗИ ГЪРЦИЯ ОТ ТУРЦИЯ АМА СЕВЕРЕН КИПЪР ТУРСКИ ...СКОРО И БЪЛГАРИЯ ТУРСКА ...БООКЛУУЦИ СТЕ !!!!
  • 60 бай Ставри

    6 0 Отговор
    DW, както винаги елементарни.
  • 61 Фръц

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "За Вова, роднини и приятели ще има":

    Май пропусна Косово - индиректно завладяно от краварите и подарено от тях на шиптърите... Сигурно има и други подобни случаи - като например Кипър, ивицата Газа, Фолклендските острови и т.н.
  • 62 честен ционист

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Много си прав(а)":

    Винаги съм прав.
  • 63 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #58 от "А кой":

    Интересите на русия къде са били накърнени от украйна?сърбите извършиха геницид в центъра на европа и го правиха 10 години.при тях американците действаха в коалиция с европеиските страни.
  • 64 сноу

    5 0 Отговор
    Тумане ,тумане ..пак си писал под диктовка...Така си ги овъртоглил съвсем ясни и за децата термини ,че направо си им загубил смисъла...Сашовците не били анексирали...??? Че как се анексира държава от другата част на кълбото и защо ще и се сменя управлението..А тебе като те сменят от ДВ същото ли ще плямпа тоя след тебе..А солистката в хора, а курабийката от ДД...Като ви чете човек празните безмислици ,и се чуди докъде може да я докарате с тая амерска тотална манипулация..
  • 65 Да де

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "За Вова, роднини и приятели ще има":

    Само дето завземат ресурсите,икономиката и слагат свои да управляват.
  • 66 Ццц

    5 0 Отговор

    До коментар #57 от "стоян георгиев":

    Проблемът със Садам беше, че не искаше да работи с американски фирми. С какво друго можеше да ги заплаши? На 10000 км от тях е. Ама какво да ти обеснявам. Кажи, знаеш ли какво е общото Между СадаХюсеин, Бен Ладен и Муамар Кадафи? Всички те получаваха оръжие от държавата, която после ги уби. Но винаги ще се намери по някой наркоман, който да е достатъчно глупав, за да влезе в тяхната роля.
  • 67 Истината

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не, нe e!":

    Поредната лицемерна статия на дойчетата, която оправдава де факто безобразията извършени в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия. Никога Русия не прокламирала унищожаването на Украйна. В Украйна, както и в Близкия Изток става въпрос за смяна на неприемливи режими, с една особено важна добавка - спасяване на рускоезичното население от терор., Цивилните жертви и миграцията са несъпоставими в полза на СВО на Русия
  • 68 ганю

    0 0 Отговор
    Абсолютна мафия
    САЩ имат само две справедливи войни в историята си
    Срещу робството (севера и юга) и срещу хитлер.
    за останалите около 200 вие си отговорете
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Дедо

    1 0 Отговор
    "Искаш да имаш приятел във Вашингтон? Вземи си куче.“, Хари Труман /1945-1953/
  • 71 фАНТОМасс

    0 0 Отговор
    Излиза , че руските бомби са лоши , а американските - добри и хуманни ли ?
  • 72 Все тая

    0 0 Отговор
    Американците творят само добрини. Фърлят справедливи и демократични бомби. Съда в Хага не бил западен съд…🤣 Не думай. Дойче зеле презентс 😆
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания