Отидете към основна версия

7 461 52

Някой е разкрил секретна информация за Зеленски

  • володимир зеленски-
  • германия-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • берлин-
  • полиция-
  • разузнаване

Пътуванията на Зеленски в чужбина обикновено се пазят в тайна до последния момент

Снимка: БГНЕС/ EPA

Берлинската полиция започна разследване, за да изясни как в пресата са попаднали подробности за потенциална визита на украинския президент Володимир Зеленски в германската столица, насрочена за средата на май, предаде ДПА, съобщи БТА.

"Сутринта в берлински всекидневник се появи статия, в която се твърди, че е цитиран служител на берлинската полиция. Докладът в пресата съдържа поверителни подробности за планирана операция", се казва в днешно изявление на полицията, свързано с медийна публикация от вчера.

Пътуванията на Зеленски в чужбина обикновено се пазят в тайна до последния момент по съображения за сигурност. Нито германското правителство, нито украинското посолство коментират съобщенията за планираното посещение на Зеленски в Берлин. Местният вестник "Бе Цет" (BZ) пръв съобщи вчера, че полицията в Берлин се подготвя за евентуално посещение на Зеленски на 13 и 14 май, като се позова на неназовани източници.

Берлинската полиция потвърди съобщението, когато беше запитана за него от други медии, включително ДПА. Днес полицията защити решението си да потвърди информацията за посещението, като изтъкна, че нейното по-ранно изтичане в медийното пространство е обезсмислило отричането ѝ.

Полицията "никога не е давала информация, която би застрашила държавното посещение", се казва в изявлението. "Единствено в отговор на запитвания, основани на предишни медийни съобщения, пресслужбата на берлинската полиция потвърди предстоящата операция." Полицейският началник Барбара Зловик заяви, че е "непоносимо един-единствен полицейски служител, поне според съобщението на пресата, да е уронил репутацията на берлинската полиция в национален и международен план по такъв срамен начин".

Зеленски в момента е в Нидерландия, а по-рано тази седмица се срещна със скандинавски лидери в Хелзинки. Тези пътувания не бяха обявени предварително. Западногерманският град Аахен планира да връчи на Зеленски престижната награда "Карл Велики" на 14 май. Организаторите на събитието заявиха, че се подготвят Зеленски да присъства лично на церемонията, въпреки че няма официално потвърждение на тези планове.

Очаква се и други видни личности, сред които германският канцлер Олаф Шолц, да пътуват до Аахен за събитието. Според германската медия "t-online" очевидното изтичане на информация от полицията е предизвикало гняв и недоволство в Киев. Изданието цитира неназовани източници, близки до украинското правителство, които нарекоха разкриването на информацията "безотговорно" и заявиха, че изтичането "поставя под въпрос евентуалното посещение на украинския президент".

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: