Отидете към основна версия

983 18

Недостигът на вода е нарастващ проблем за окупирания Донецк

  • украйна-
  • русия-
  • донецк-
  • вода-
  • достъп-
  • недостиг-
  • канал

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи това в нова актуализация на разузнаването в "Twitter"

Източник: БГНЕС

Недостигът на вода се превръща в нарастващ проблем за окупирания от Русия град Донецк.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи това в нова актуализация на разузнаването в "Twitter", според "Ukrinform".

„На 28 април 2023 г. ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република обяви, че регионалните доставки на вода са опасно ниски. Недостигът на вода е нарастващ проблем за окупирания от Русия Донецк след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.“, се казва в актуализацията.

Каналът Сeверский-Донец, който снабдява региона, остава до голяма степен под украински контрол, но често е оспорван по дългия си маршрут.

Каналът преминава през град Часов Яр, приблизително на 6 километра западно от Бахмут.

Британското разузнаване смята, че интензивното използване на непряка артилерия от страна на Русия за подкрепа на превземането на Бахмут и околните територии вероятно е причинило съпътстващи щети на канала и друга регионална водна инфраструктура, подкопавайки усилията на Русия да коригира липсата на вода, която инвазията ѝ първоначално създаде.

„За да компенсира липсата на успех в превземането и задържането на канала, Русия вероятно ще изгради водопровод, за да намали недостига на вода в град Донецк. Това обаче е много малко вероятно да компенсира напълно намаления достъп на окупираните региони до вода“, казаха британски анализатори.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: