Отидете към основна версия

3 745 24

Тотален хаос! Нови анкети показват, че президентските избори в Турция ще приключат на първия тур, но не и името на победителя

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кемал кълъчдароглу-
  • партия на справедливостта и развитието

Кандидатът за президент трябва да получи повече от 50 процента от гласовете, за да спечели още на първия тур на 14 май

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Две нови предизборни анкети в Турция показват, че изборите ще приключат още на първия тур утре, но дават различни прогнози за това кой ще ги спечели, пише БТА.

Според проучване на агенция Ареда, цитирано във в. "Йени шафак", победител ще излезе досегашният президент Реджеп Тайип Ердоган, който ще събере 51,3 на сто от гласовете на гласуването утре. Главният му съперник - Кемал Кълъчдароглу, кандидата на опозиционния Национален алианс, съставен от шест политически партии, ще събере 44,2 процента.

Анкетата е била осъществена на 11-12 май сред 25 хиляди души от цялата страна. Тя отчита подкрепата и за четиримата първоначални кандидат-президенти, единият от които - Мухарем Индже, лидер на Партията на родината, се оттегли впоследствие.

Друго проучване на "Тюркийе рапору", за което съобщава днес сайтът Т24, представя различна картина. То е било осъществено на 12 май, след оттеглянето на Индже от изборната надпревара, а в него са участвали 1500 души от 26 (от общо 81) окръга на Турция.

Според тази анкета 50,5 на сто от анкетираните подкрепят кандидата на опозицията Кълъчдароглу срещу 45,6 на сто, които са за досегашния президент Ердоган.

Кандидатът за президент трябва да получи повече от 50 процента от гласовете, за да спечели на първия тур на 14 май. В противен случай се насрочва втори тур (на 28 май) между двамата кандидати, които са получили най-голяма подкрепа. Кандидатът, който получи мнозинство от гласовете на втория тур, се избира за президент на Турция за срок от пет години.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: