Last news in Fakti

14 Май, 2023 19:41 1 291 1

Атина: Турската политика няма да се промени за една нощ

  • турция-
  • гърция-
  • егейско море-
  • реджеп ердоган-
  • кириакос мицотакис-
  • кемал кълъчдароглу

За много гърци опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу също не вдъхва особени надежди за промяна в двустранните отношения

Атина: Турската политика няма да се промени за една нощ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Атина ще следи внимателно днешните избори в Турция. Но който и да победи, Гърция няма как да очаква благоприятен обрат в отношенията.

Независимо от това какви са резултатите от изборите в Турция, те няма да обнадеждят особено Гърция, отбелязва "Франкфуртер Рундшау". Германското издание припомня, че през септември миналата година президентът Реджеп Тайип Ердоган все още заплашваше съседната държава с военна атака. Той почти не пропускаше възможност да провокира Атина, включително за отклоняване на вниманието от вътрешнополитическите проблеми.

Сближи ли ги земетресението?

В момента изглежда, че конфликтът се е успокоил. Една от причините за това вероятно е опустошителното земетресение, ударило Турция и Сирия през февруари, което доведе до десетки хиляди жертви. Атина веднага оказа мащабна подкрепа на Турция и изпрати помощ. След труса прелитанията на турски военни самолети над гръцките острови изведнъж спряха. През 2022-а година полетите, регистрирани над територията на Гърция, бяха 234, което се смята за сериозно нарушение на териториалния суверенитет, припомня n-tv.

Оттогава тонът между двете държави се промени, но мнозина предполагат, че ако бъде преизбран, Ердоган ще се върне към агресивността в изявленията си, която напоследък бе спаднала, пише "Франкфуртер Рундшау". "Можем да загърбим враждебността и антагонизма. Това е твърде много и за двете страни", бе заявил Ердоган пред консервативния гръцки ежедневник "Катимерини", цитиран от n-tv. "Надявам се, че изборите в Гърция и Турция ще сложат началото на нова ера", каза още турският президент. В края на март той дори изпрати дипломатически поздравления за гръцкия национален празник и обеща "усилия за сътрудничество и по-нататъшно развитие на отношенията ни", припомня RND.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази по-предпазливи очаквания. В телевизионно интервю, цитирано от "Политико", той заяви: "Приветствам относителното подобрение на климата след опустошителните земетресения в Турция, но нямам илюзии. Турската политика няма да се промени за една нощ."

Съществена промяна надали ще настъпи

За много гърци опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу също не вдъхва особени надежди за промяна в отношенията. Възможно е дипломатическите връзки да се подобрят, но вярата, че ще има съществена промяна, е малка, коментира "Политико". Сред основните спорни теми между двете държави са гръцките острови Родос и Лесбос, Кипър, морските граници и газовите запаси в Източното Средиземноморие. Те ще останат и при евентуална смяна на правителството, прогнозира "Франкфуртер Рундшау".

Турция предявява териториални претенции и изисква демилитаризация на гръцките острови в Егейско море, докато Гърция се позовава на правото си на самозащита, макар това да е в нарушение на международните договори. Брюксел многократно е критикувал Ердоган заради заплахите му да нахлуе на гръцките острови. RND припомня моментите, в които турският президент бе загубил всякакво чувство за мярка в отношенията със съседната държава и цитира скандални изказвания на Ердоган като: "Когато дойде подходящият момент, ще направим необходимото. Някоя нощ може да дойдем внезапно".

Но и в Гърция предстоят парламентарни избори на 21-и май, в резултат на които новото начало в отношенията между двете страни не е изключено, смята "Франкфуртер Рундшау". RND обаче отбелязва, че ще е необходимо време за възстановяване на разрушените отношения.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 . разбира се

    9 3 Отговор
    Докато вие не се промените не можете да очаквате и те да се променят.
Новини по държави: