Отидете към основна версия

1 318 8

Киев: Споразумението трябва да работи ефективно

  • украйна-
  • русия-
  • реджеп ердоган-
  • зърнена сделка-
  • пшеница

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи по-рано през деня, че зърнената сделка е била продължена с още два месеца

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна приветства продължаването на черноморската зърнена сделка, но предупреди, че не бива да се позволява на Русия да саботира споразумението и я призова да престане да използва храната "като оръжие и средство за изнудване", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Приветстваме продължаването на инициативата, но подчертаваме, че тя трябва да работи ефективно", заяви в своя публикация във "Фейсбук" украинският вицепремиер Олександър Кубраков.

ООН и Турция посредничиха за сключването на черноморската зърнена сделка за срок 120 дни през юли миналата година. Тя трябваше да помогне за справяне със световната продоволствена криза, допълнително утежнена от инвазията на Москва в Украйна, която е един от водещите износители на зърно в света, посочва Ройтерс.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес съобщи, че сделката е била продължена с още два месеца.

Русия потвърди, че сделката е била удължена. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че това било направено, за да се помогне на нуждаещите се страни, но добави, че цялостната оценка на Русия относно ситуацията около сделката не се е променила.

Русия заплашваше да откаже да продължи действието на сделката, освен ако не бъдат изпълнени редица нейни условия, припомня Ройтерс.

"Фундаменталната ни оценка за споразуменията от Истанбул, сключени на 22 юли 2022 г., не се е променила, а нарушенията в прилагането им трябва да бъдат коригирани възможно най-бързо", заяви Захарова.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: