Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Май, 2023 19:23 2 515 11

Ердоган с важна новина: Сделката е удължена

  • украйна-
  • черно море-
  • зърнена сделка-
  • реджеп ердоган-
  • русия

На 22 юли 2022 г. в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на зърно и торове на международния пазар

Ердоган с важна новина: Сделката е удължена  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Споразумението за износ на зърно през Черно море е удължено с още два месеца, съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, ден преди възможното оттегляне на Русия заради пречки пред износа на руско зърно и торове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ердоган каза това пред представители на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР), след като последният кораб отплава от украинско пристанище по силата на споразумението.

Още новини от Украйна

Сделката, чийто срок изтичаше утре, осигурява безопасен износ през Черно море на украинско зърно.

"Споразумението за зърнения коридор през Черно море беше удължено с два месеца с усилията на Турция", каза президентът, като благодари на лидерите на Русия и Украйна и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за помощта.

На 22 юли 2022 г. в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на зърно и торове на международния пазар. Първоначално споразуменията бяха сключени за 120 дни, а през ноември миналата година бяха удължени за същия срок.

На 18 март тази година Русия обяви удължаването на сделката с 60 дни, като предупреди, че това време ще бъде достатъчно за оценка на изпълнението на меморандума, подписан с ООН. Москва многократно е отбелязвала, че по-нататъшно решение за удължаване на сделката зависи от изпълнението на руската част от споразумението, отбелязва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    21 6 Отговор
    Русия не забравя приятелите си и удължи сделката.Ердоган ще е спокоен за изборите и следващия мандат.

    Z

    Коментиран от #3

  • 2 честито

    16 5 Отговор
    робите в източна европа ще продължават да нагъват радиоактвините боклуци от покрайнината

    Коментиран от #4

  • 3 Истината

    5 18 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    "Приятелството" в случая е СТРАХ. Издирвания престъпник Путлер трепери от страх.
  • 4 Сделано в СССР

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "честито":

    Ура, другари!
    Мечтата ви се сбъдва! Чрез подписване на указ на 15.05.23 г, Путин е отворил широко вратите за гражданство в Русия. Вече всеки от вас може да отиде и само за една година ще стане гражданин на тази велика страна. Страданията ви да живеете в натовска държава и сред империалисти вече могат да приключат.
    Руский мир ви очаква!

    Коментиран от #7

  • 5 Последния Софиянец

    6 3 Отговор
    Половината територия на Украйна е минирана за 3000 години напред а другата половина заразена с обеднен уран.Какво ще ядат.
  • 6 ако сте

    4 4 Отговор
    запознати с тази тема тяхната религия поставя вярата в бога им Аллах като двигател на цялата им цивилизация.Мюсюлманската общност не пие алкохол и не играе хазарт,жените ходят забулени.Един вид техният Бог ги учи на висок морал и справедливост,но единствено в Турция е позволено да се отклониш малко от нормите,защото те са (светска страна).Това какво говори,и другите арабски страни да станат светски,защото във всичките в момента се води въоръжен бой.

    Коментиран от #10

  • 7 Ти пък за какво се радваш?

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сделано в СССР":

    Големия новина съобщаваш. Айде стига с алкохолни и наркомански излияния.
    Отиди да си легнеш и утре на чиста главица ела да пишеш тук
  • 8 Мишел

    4 1 Отговор
    Така Путин почерпи за днешното освобождаване на Артьомовск.😁😁
    Сделката едва ли ще изкара още два месеца, защото Украйна ползва коридора за диверсии срещу руските военни кораби в Крим. Появят ли се украински морски дронове пред Севастопол, сделката се анулира.
  • 9 Урюрвкос

    9 1 Отговор
    сделката е продължена само за турски кораби
  • 10 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ако сте":

    Ако човек наистина се счита за вярващ,няма значение, къде живее, неговите морални действия ще произтичат само от религиозното убеждение!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: