Отидете към основна версия

4 525 54

Гласът на Путин: Блокирахме със съжаление сметките на финландското посолство

  • русия-
  • финландия-
  • дмитрий песков-
  • владимир путин

Ще отговорим на нотата, като повторим, че принципът на реципрочност и за подходящ отговор на недружелюбни стъпки ще продължат да преобладават в нашите отношения, посочи Дмитрий Песков

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Решението за блокиране на банковите сметки на финландските посолство и консулство в Русия е отговор на "недружелюбните действия" на колективния Запад, включително Финландия. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Вчера официални лица от Финландия и Дания съобщиха, че банковите сметки на дипломатическите мисии на двете страни в Русия са били замразени, което е принудило техните посолства да извършват плащания в брой.

Финландия, която има дълга обща граница с Русия, официално се присъедини към НАТО на 4 април - историческа промяна в политиката ѝ, предизвикана от войната на Русия срещу Украйна.

От началото на конфликта руските посолства в цяла Европа имат затруднения с банковите си сметки и в някои случаи са конфискувани техни средства, за да бъде наказана Москва за действията ѝ в Украйна.

Песков подчерта, че замразяването на банковите сметки на финландското посолство не е инициатива от руска страна.

"Ние реагираме на ситуацията, създадена от властите на няколко страни от колективния Запад, включително, за наше съжаление, Финландия", отбеляза той.

Песков изтъкна, че Русия никога не е оставяла без отговор "неприятелски действия".

Вчера финландският външен министър Пека Хаависто поясни, че на 4 май Хелзинки е изпратил до руските власти нота с искане Москва да гарантира функционирането на дипломатическите мисии и да даде официално обяснение за мярката, но досега не е получил отговор.

"Ще отговорим на нотата, като повторим, че принципът на реципрочност и за подходящ отговор на недружелюбни стъпки ще продължат да преобладават в нашите отношения", посочи Песков.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания