Отидете към основна версия

3 046 29

Той ли е новият шеф на НАТО? - Май 2023

  • бен уолъс-
  • великобритания-
  • нато-
  • русия-
  • йенс столтенберг

Последният мандат на Йенс Столтенберг беше удължен, за да се гарантира стабилността на алианса на фона на руската инвазия в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският министър на отбраната Бен Уолъс изрази интерес към това да наследи на поста генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който ще се оттегли по-късно тази година, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Винаги съм казвал, че това ще е добра работа. Това е работа, която би ми харесала", каза Уолъс пред ДПА в Берлин.

"Аз обаче обичам и сегашната си професия. Имам предвид – да бъда министър на отбраната в британското правителство във време на реформи и инвестиции, също като Борис Писториус", допълни Уолъс.

Британският министър на отбраната се срещна вчера с германския си колега.

Уолъс посочи, че е "развълнуван" от факта, че след 30 години на съкращения сега отново се влагат пари за отбранителни цели.

"Генерален секретар на НАТО – това е една фантастична работа, изключително важна част от сигурността на всички ни. Аз обаче не съм този, който решава. Това зависи от всички останали съюзници", продължи британският министър на отбраната.

Последният мандат на Йенс Столтенберг беше удължен, за да се гарантира стабилността на алианса на фона на руската инвазия в Украйна.

Страните членки обикновено се разбират зад кулисите кой да бъде следващият ръководител на НАТО, отбелязва ДПА.

Неотдавна британският вестник "Сън" писа, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е бивша министърка отбраната на Германия, също участва в надпреварата за поста. Тя обаче отхвърли въпросните твърдения.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: