Отидете към основна версия

3 062 25

Може ли Путин да се възползва от болестта на Лукашенко

  • александър лукашенко-
  • беларус-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • болест

Ако Лукашенко наистина е тежко болен, това може да дестабилизира Беларус

Снимка: БГНЕС/ EPA

"Ако нещо се случи с Лукашенко, това със сигурност ще предизвика политическа криза. В такъв случай нашата цел като опозиция ще е да използваме момента и да поведем Беларус по нов път - към демокрация и към Европа", казва беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановская пред германската медийна мрежа RND.

Тихановская предполага, че в този случай руският президент ще се опита да играе своя игра, но "беларусите никога няма да приемат руското иго". "Ако Путин се опита да осъществи политическа интервенция или да окупира страната, ще се натъкне на нашата съпротива", предупреждава Тихановская. Тя настоява Западът да увеличи натиска си спрямо Путин - от още икономически санкции до политическа изолация на Русия.

Както лидерите на опозицията в Беларус, така и политолозите смятат, че тежкото заболяване на Лукашенко - ако е действително, може да дестабилизира страната. Тихановская отбелязва: "В страните, в които има диктатура, цялата система започва да се руши, когато лидерът ѝ изчезне". Пред агенция АП тя казва още: "Трябва да сме готови за всеки сценарий".

Стратегията на опозицията остава непроменена

Лукашенко бе на военния парад в Москва на 9 май, след което шест дни не се бе появявал публично и това събуди много въпроси за неговото здравословно състояние. В понеделник за първи път се показа отново - в Централния команден пункт на беларуските ВВС. На официално разпространените снимки той се вижда с уморено лице и превръзка на ръката.

Беларуският опозиционер Павел Латушка потвърди във вторник, че Лукашенко е болен. По негова информация държавният ръководител има тежка вирусна инфекция, която довела до сърдечни усложнения. Същевременно Латушка, който живее в изгнание във Варшава, подчерта, че стратегията на опозицията остава непроменена: "Продължаваме да работим за това на Лукашенко да му бъде потърсена отговорност за извършените от него престъпления срещу човечеството".

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: