Отидете към основна версия

14 016 274

Пригожин обяви, че е превзел Бахмут

  • бахмут-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • вагнер-
  • евгений пригожин

За града от месеци се водят ожесточени боеве

Снимка: Пресс-служба Пригожина

Ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че днес руснаците са превзели украинския град Бахмут.

За източния украински град в Донецка област от месеци се водят най-тежките боеве от началото на руската инвазия в Украйна. Твърдението на Пригожин не може да бъде потвърдено от независими източници към момента. „20 май 2023 година, днес, в 12 часа, Бахмут беше напълно превзет“, каза той във видео, публикувано от неговата пресслужба. Според лидера на частната армия „Вагнер“ операцията по превземането на града е продължила 224 дни.

След като руската армия не успя да превземе Киев в първите седмици на войната, насочи усилията си към превземане на Донбас. Бахмут е разглеждан от руснаците като ключов град за постигане на тази цел. В битката за града и украинци, и руснаци дават огромен брой жертви.

Пригожин обяви победа в Бахмут, докато украинският президент Володимир Зеленски е в японския град Хирошима, където се провежда срещата на върха на Г-7. Зеленски настоява от западните партньори на Киев да дадат изтребители Ф-16 на украинските въоръжени сили.

Украйна заяви вчера, че войските ѝ са напреднали още в района на Бахмут в резултат нови, успешни контраатаки. "Вътре в града врагът продължава да атакува", каза в ефира на държавната телевизия говорителят на източното командване на украинската армия Сергий Черевати. На други места извън града по думите му украинските подразделения са поставили под напрежение руските части и продължават да настъпват там.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 120 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: