Отидете към основна версия

5 737 88

Пригожин: Специалната военна операция не постигна резултати

  • война-
  • евгений пригожин-
  • вагнер-
  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • бахмут

Днес украинците имат една от най-силните армии, каза той

Снимка: Пресс-служба Пригожина

Евгений Пригожин, основател на ЧВК "Вагнер", заяви в поредното си интервю, че "специалната операция", инициирана от Русия, не е довела до резултатите, на които Москва се е надявала и за които Путин първоначално е говорил: Украйна е станала известна в целия свят, а нейната армия се е превърнала в една от най-силните на планетата, предаде News.bg.

Това съобщи Би Би Си. Пригожин обаче не споменава Путин, а атакува, както обикновено, ръководството на Министерството на отбраната и останалата част от руското висше ръководство.

Стенограмата (със съкращения) на частта от 77-минутното видеоинтервю, в която Пригожин говори за целите и резултатите от "специалната военна операция", както се нарича войната с Украйна от руските официози:

***

- Дойдохме по хамалски начин, като ходехме с ботушите си по цялата територия в търсене на нацисти. Докато търсехме нацисти, убивахме всички, които можехме, след това се приближихме до Киев, след това - както се казва на руски език! - се осрахме и се оттеглихме. След това продължихме към Херсон. Осрахме се и там и се оттеглихме. След това - или преди това? Времената се объркват - Изюм, Красный Лиман. И някак си нещата не се връзват.

- Специалната операция беше проведена с цел денацификация и демилитаризация. По този начин денацификацията на Украйна, за която говорихме, превърнахме Украйна в държава, която е известна по целия свят [...] Украйна стана държава, която е известна абсолютно навсякъде.

Това е, що се отнася до денацификацията. Сега, що се отнася до демилитаризацията. [...]

- Ако в началото на специалната операция украинците имаха 500 танка, [сега] те имат 5000 танка. Ако са имали 20 000 души, сега имат 400 000 души. И така, как сме го демилитаризирали? Оказва се, че напротив - милитаризирали сме го по дяволите [...].

- Мисля, че днес украинците са една от най-силните армии. Те имат високо ниво на организация, високо ниво на обучение, високо ниво на разузнаване, разполагат с различни видове въоръжение, и нещо повече - те оперират с всяка система, съветска, натовска, каквато и да е, със същия успех.

***

Интервюто с Пригожин е проведено от Константин Долгов, бивш проруски активист и политически технолог от Харков.

Както напомнят експертите на Би Би Си по руска политика, Долгов се премества в Русия след 2014 г., където дълго време работи в екипа на Владислав Сурков, занимаващ се с Минските споразумения. Когато Сурков е отстранен от тази работа, Долгов преминава към екипа от политически технолози, които вече работят за Сергей Кириенко, настоящия заместник-ръководител на руската президентска администрация, и за известно време участва в работата на няколко депутати от Думата.

Появата на Долгов именно като интервюиращ в това видео, според наблюдатели на Би Би Си, може да подсказва, че информацията за конфликта на Кириенко с министъра на отбраната Сергей Шойгу, която беше оповестена преди няколко дни от Игор Стрелков (Гиркин), е вярна.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: