Отидете към основна версия

5 646 140

Украйна ще преговаря с руските терористи след победата на ЗСУ

  • руски терористи-
  • зсу-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • мир-
  • преговори-
  • володимир зеленски-
  • михайло подоляк-
  • владимир путин

Киев не е готов на никакви компромиси с Русия, защото това означава ескалация на войната

Снимка: БГНЕС/ EPA

Офисът на украинския президент Володимир Зеленски обяви, че Украйна няма да направи никакви компромиси с агресора Русия, защото това означава удължаване и ескалация на пълномащабната война, започната от Владимир Путин непредизвикано на 24 февруари 2022 г.

Украинската формула за мир трябва да бъде основа за прекратяване на войната и всякакви опити за диалог или компромис със страната-агресор Русия ще доведат до по-нататъшна ескалация. Това каза Михайло Подоляк, съветник на Зеленски, в интервю за италианския вестник „Ла Република“.

„Първо, Руската федерация ще получи разговор за реалните условия за прекратяване на войната изключително на бойното поле. И след такъв „разговор“, предложен от нашите въоръжени сили, тя няма да има избор. Второ, нашата Формула за мир ще бъде подкрепена от глобалната демократична общност, която ще фиксира логистиката на единствения възможен край на войната“, каза Михайло Подоляк.

След всички мащабни разрушения и убийства, които Русия извърши в Украйна, нашият народ не е настроен за компромис с Кремъл, подчерта съветникът на Зеленски. Той напомни, че почти девет години Украйна се е опитвала да постигне споразумение на масата за преговори, но в резултат се е стигнало до пълномащабна война, каквато светът не е виждал от Втората световна война.

„Всеки компромис с Руската федерация е пряк път към следващите етапи на войната, ескалация и значително увеличаване на ролята на световния тероризъм. Основната точка на мирния план е изтеглянето на руските войски от Украйна. Разговорът с руснаците ще започне едва след това“, подчерта Михайло Подоляк.

Според него няма други реални планове освен украинската Формула за мир и Киев няма да приеме други предложения, тъй като те взимат под внимание единствено руския интерес.

„Всяка друга инициатива днес е опит за прокарване на руския план, при който ключовият момент е незабавно прекратяване на огъня, но без изтегляне на руската окупационна групировка. Това е абсолютно неприемлива позиция, целяща не мир, а всъщност осигуряване победата на Русия. И най-важното, защо да обсъждаме инициативи, зад които всеки може да види лицето на руснаците и тяхното нежелание да поемат отговорност за огромните престъпления срещу човечеството?“, каза още Подоляк.

В основата на украинската формула за мир е незабавното изтегляне на руските терористи от всички окупирани украински земи, включително Донбас и Крим. Подоляк заяви, че лидерите на глобалната демокрация са разбрали, че военното поражение на Русия е пътят към мира. „Ние разбираме какви инструменти са необходими за правилния край на войната: оръжия, правен механизъм за преследване на престъпленията на агресия, репарации и възстановяване, открита размяна на пленници и връщане на депортирани граждани“, обяви Киев.

„Русия никога няма да се промени. Тя винаги ще бъде агресивна. Но неизбежното поражение на Русия във войната срещу Украйна ще даде на Европа време за ефективно изграждане на паневропейска отбранителна система“, убеден е Михайло Подоляк. Той каза, че към този момент няма никакъв смисъл да се водят преговори с Русия, защото тя продължава умишлено да избива цивилни и да нарушава международното право.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 99 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: