Отидете към основна версия

2 569 52

Сръбската армия е „готова да защити сърбите в Косово“

  • косово-
  • сърбия-
  • ивица дачич-
  • армия-
  • балкани

Ситуацията в Косово е следствие от постоянна ескалация, каза министърът

Снимка: БГНЕС/ EPA

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич оцени, че ситуацията в Косово е следствие от постоянна ескалация, предизвикана от косовския премиер Албин Курти, както и от деескалацията, върху която работи част от международната общност, съобщи сръбската телевизия Н1, цитирана от БТА.

"Резултатът от това е коварен план, който е, че на Курти е позволено да направи нещо, а международната общност сякаш протестира... Всички сега протестират срещу Прищина заради това, което направи, включително КейФОР. Ролята на КейФОР не е да протестира, а да възпрепятства този едностранен акт“, заяви Дачич пред РТС. Според него силите КейФОР днес защитават новоизбраните кметове от "собствениците" на общинските сгради - сърбите, които работят там.

Коментирайки предупрежденията и осъжданията от международната общност на действията на властите в Прищина, Дачич каза, че "на терена не се живее от предупреждения“. "Ако Америка не може да накара Прищина да уважи това, тогава наистина не знам какво доверие можем да имаме в международната общност и поддръжниците на този опасен военен авантюризъм в Прищина“, каза Дачич.

Той посочи, че силите на сръбската армия са в готовност и че Сърбия ще защити сърбите в Косово и Метохия, ако се наложи. "Да позволим да паднат сръбски жертви заради неподготвеността на международната общност или заради военния авантюризъм на Курти – със сигурност няма да позволим това“, каза Дачич.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: