Last news in Fakti

30 Май, 2023 15:39 3 436 37

Сблъсъци и ранени: Какво се случва в Косово?

  • косово-
  • сблъсъци-
  • сърбия-
  • балкани-
  • кфор-
  • нато-
  • албанци-
  • сърби-
  • албания

Сръбското малцинство в Косово живее предимно в северната част на страната

Сблъсъци и ранени: Какво се случва в Косово? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Десетки хора, сред които и военни от мироопазващите сили на НАТО за Косово КФОР, са били ранени в сблъсъци в Северно Косово. От Рим и Будапеща потвърждават, че повече от 30 италиански и унгарски войници от КФОР са били ранени - някои от тях сериозно. Сблъсъците бяха със сръбски протестиращи, които се опитаха да нахлуят в общината в Звечан.

Войниците са използвали зашеметяващи гранати и сълзотворен газ. Протестиращите са хвърляли камъни, бутилки и други предмети по военните, съобщават местни медии. По информация на сръбския президент Александър Вучич 52 сръбски граждани са били ранени, трима от тях тежко.

От КФОР обявиха, че войници от италианския и унгарския им контигент са пострадали, като някои от тях са получили фрактури и изгаряния. Нападението е определено от мироопазващите сили като "абсолютно неприемливо". Италианската министър-председателка Джорджа Мелони също коментира, че по-нататъшни нападения срещу КФОР "няма да бъдат толерирани".

Защо са сблъсъците в Северно Косово?

Протестите в Звечан и други градове в северната част на Косово са срещу новоизбраните кметове, които са етнически албанци. Почти всички етнически сърби в района бойкотираха изборите, което е и причината победителите да са представители на етническите албански партии. Досегашните кметове, които бяха от сръбски произход, подадоха оставки през ноември 2022 година в знак на протест срещу правителството в Косово.

Около 300 войници на КФОР трябваше да осигурят безопасността на областната управа в Звечан, докато полицията ескортира новия кмет до резиденцията му. Събра се и голяма група демонстранти. По информация на новинатската агенция dpa ситуацията е ескалирала, когато тълпата се опитала да спре полицейските коли, които се опитвали да преминат.

Политиците, които представляват косовските сърби в северната част на страната, искат оставката на новия кмет. Освен това очакват и косовските специални части да напуснат региона.

Сръбската армия беше в готовност още в петък

Сръбското малцинство в Косово, където иначе мнозинството от хората са етнически албанци, живее предимно в северната част на страната. Напрежение и сблъсъци има периодично. Много косовски сърби не признават Косово и неговото правителство и искат да принадлежат към съседна Сърбия. Косово се отдели от Сърбия през 2008 г., но Сърбия все още не признава независимостта му.

Сръбската армия по границата с Косово беше приведена в повишена готовност още в петък. Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич заяви, че армията ще бъде готова да "изпълни всяка задача или заповед". Той изрази надежда за политическо решение и обвини КФОР, че защитава "полицията от невъоръжени хора".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    48 5 Отговор
    Чичу Сам клати европата яко. Кво друго да се случва? Имат си псета навсякъде, уср@ина, Косово, македония, тайван.....

    Коментиран от #4, #5, #24, #34

  • 2 Джамбaза

    37 2 Отговор
    ...по-нататъшни нападения срещу КФОР "няма да бъдат толерирани
    И какво ще направят мироопазващите сили на КФОР?
    Ще започнат война?
    Пак?

    Коментиран от #36

  • 3 ХАХАХА

    40 3 Отговор
    Ах вие от зелето ,лицемери такива ! Какво се случва в Косово ли ? Случва се втора осрайна ,ама сърбите ще ви .......... макята.
  • 4 Гост

    14 33 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    А дали не е чичо ти Путя, който най-много има интерес от нестабилност в Косово и Европа?
  • 5 Гост

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Да да ама не Руснаците го правят!
  • 6 Механик

    44 6 Отговор
    В Косово няма сръбско малцинство, защото Косово си е сръбско. А както знаем, в Сърбия има шиптърско малцинство.
    А се случва, това, което беше ясно, че ще се случи. Изкуствено и насила създадените неща, не живеят дъгло. Точно като ГМО-то и джендърите - не им е дадено да се размножават.
    Природа, кво да се прави.

    Коментиран от #26

  • 7 мироопазващите сили на НАТО

    35 6 Отговор
    това е някакъв виц ли ,що ли?!Откога окупаторите са мироопазващи сили?! Значи РФ е с мироопазващи сили в УССР!
  • 8 Иван

    26 2 Отговор
    Санкции срещу масоно-ционисткия НАТО-ОТАН
  • 9 Тони

    14 26 Отговор
    Eиии няма да спре да ръчка където не и е работа кремълската сган.

    Коментиран от #10, #11, #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ХАХАХА

    23 3 Отговор

    До коментар #9 от "Тони":

    Ей няма да спрат козяците да наемат ратаи без образование, на които да пробутват пропагадно злобните си опорки.
  • 12 Aлфа Bълкът

    4 7 Отговор
    Тия май, забравиха 1999г?

  • 13 Калмук

    11 12 Отговор
    Хем не щат да гласуват, хем реват, че кметът е албанец ?!?! А Косово, видите ли, било Сърбия ? Ами то и Ниш е било България, и Босилеград, и Пирот, че и Белград ... Да продължавам ли ?

    Коментиран от #15, #18

  • 14 Ами

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "Тони":

    що не ти сложат на теб кмет албанец от Шкодра!?
  • 15 Наа

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "Калмук":

    това другарите амери му казват етническо прочистване "с избори"!!!

    Коментиран от #19

  • 16 1529

    13 3 Отговор
    Има ли нато конфликта е готов , тези кравари нямат спиране докато не запалят Европа , че и света
  • 17 ами

    11 2 Отговор
    макетата ни плюха ...биха...крадоха история-идентичност-език ......ние си траем........................на краварите им омръзна и решиха да запалят косово пак

    конфликт им требва да пласират оръжие....долара скача...външният дълг се обезценява .....краварска му схема

    Коментиран от #25

  • 18 Механик

    15 7 Отговор

    До коментар #13 от "Калмук":

    Ами да, косово е било Сърбия и пак ще бъде. А натото няма работа там.
    И сега не е 99-та и в Кремъл не е стои Елцин-Горбачов.
    И на САЩ много ще му се събере, ако дава оръжие на укрите и воюва в Сърбия.
    И сърбите не са забравили обеднения уран.
    И сърбите не са меки китки.
    И Турция няма да позволи на американските изтребители да бомбардират Сърбия излитайки от Измир, щото там сега е Ердоган, а той си каза, че не е със САЩ.

    Коментиран от #22

  • 19 Калмук

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Наа":

    Една територия може да се вземе със сила, но се удържа САМО С ПОПУЛАЦИЯ !!! Косово стана албанско с тиха и упорита работа в албанските спални още от Титово време - много преди американците да научат къде се намира ...

    Коментиран от #23, #27

  • 20 пешо

    6 1 Отговор
    работа на краварите
  • 21 Македонски българин

    15 5 Отговор
    Докато има българи, които подкрепят сърбите, които в историята са се доказали като най-големите българофоби, ние като нация няма да заслужаваме уважение и подкрепа.
    Отворете един чат в соц. мрежи и вижте какво мислят братята ви сърби за българите. Продължавайте да ги подкрепяйте в имперските им амбиции.
  • 22 Македонски българин

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Косово е било и българско някога, но сега живеят 2 млн. албанци и 10 000 сърби. А доколкото до САЩ те имат неогранични военни и икономически ресурси.
  • 23 Кърлеж

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Калмук":

    Така де, и като ти помогнат малко с някоя друга бомба от НАТО. Все едно Мексико да помогне на Тексас с популация!Какво ще кажеш!?
  • 24 Не си Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    И имаш други Чичо!
  • 25 Македонски българин

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "ами":

    За разлика от сърбите ние българите сме толерантен народ като култура. Ония са арогантни шовинисти, които си живеят със заблудите на собствената си пропаганда.
  • 26 Механик без инструменти

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    И държава без популация на населението води до това, което е в момента Косово - 4% Сръбско население.И каквито и да ги дъвчем по-натам е просто безсмислено, както и да съжаляваме сърбите - те са от години най-големия враг на България!
  • 27 Албанец ама реалиста моля

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Калмук":

    Да , вярно е твърдението казано ОД теб, ако е така тогава Косово щеше да се граничи със Босилеград ,както дедо ми говориш е че сме се граничише със България.
    Това е било но требва да се интересуваме да няма насилие, а всички тези проблеми въф северната част идват ОД режима на Вучич,значи на снощните нападения над полиция и КФОР е използвано огнестрелно оръжие, да сме точни, има трима войници на КФОР ранени ОД коршуми на протестиращите ул мирни граждани.
    Всичко това е един блог които не може и няма да минава, на протестите има полицаи ОД Сърбия , ултраси те свързани със подземния бизнес ,и няма как да не се вижда ОД тяхното облекло и шапки.
    Само вчера и днес има две запалени коли на журналисти, много изпочупени камери и бити журналисти, ако някои ми каже че така се протестира значи или ас не разбирам нещата, или те са идиоти.
    Вижте малко и други новини освен Танюг и ще разберете истината.
  • 28 иво

    5 7 Отговор
    Много пъти съм казвал не само в Косово но и на Балканите няма да има мир докато в Прищина Американското посолство има персонал около 2.500 да 3.000 хиляди.? С какво се занимават тези престъпници тая сган ?-- естествено Англосаксонският манталитет конфликти, хаос, етнически и междунационални проблеми Сърбия-Косово, Македония- България , Сърбия- България списъка е дълъг и безкраен. Докато тези убийци са там никога няма да има ни мир ни спокойствие не само на Балканите но и в Света.

    Коментиран от #33

  • 29 Ком

    1 3 Отговор
    В Косово е същото като Украйна и Домбас, като Китай и Тайван, като Испания и Каталуня, като България и Македония, Ирак и Кувейт,Кюрдистан и Турция.....

    Коментиран от #37

  • 30 Запознат

    0 6 Отговор
    Колективният Запад, во главе с марионетното им правителство на непризнатата от ООН държава Косово, се опитват чрез безпрецедентен натиск граничещ с терор на сръбското население там да принудят Сърбия да признае отнетата територия Косово за държава. И Сърбия би направила това, ако и позволят да прибере поне териториите населени с сърби. Ала не, атлантическите Хегемони не знаят що е то компромис, а налагат само безприкословно изпълнение .

    Коментиран от #31

  • 31 Мнение

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Запознат":

    Сърбите трябва да признаят Косово за самостоятелна държава, това е желанието на 99% от населението на Косово.
    Ако сърбите си стояха в Косово, а не правеха бели по териториите населени с българи, сега нямаше да имат такъв проблем. Когато един народ започне да вярва на националната си пропагнда, рано или късно си получава заслуженото.
  • 32 Герги

    6 0 Отговор
    Накрая така става с измислените държави...СССР и Югославия...пълен хаос...
  • 33 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "иво":

    Понамали....те цяла бригада бре...
  • 34 фкю

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    България
  • 35 Вирус

    0 0 Отговор
    Е па много ясно какво втора Украйна западняците си нулират огромните дългове
  • 36 КФОР

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Джамбaза":

    Че защо не?!
  • 37 Историчар

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ком":

    Ем е, верно , па и е истина! Ама, решението нема стане без много кръв! Нема смисъл! По-добре по-бавно , ама безкръвно!