Отидете към основна версия

6 443 71

Украинската армия има много по-дълбок и интересен замисъл за Бахмут

  • бесарабски фронт-
  • бахмут-
  • украйна-
  • русия-
  • александър коваленко-
  • вагнер

Бахмут се превръща в стрелбище на руснаци

Снимка: БГНЕС/ EPA

Бахмут... 02 юни 2023
© Александър Коваленко

ЧВК "Вагнер" продължават да изтеглят частите си от града, но процесът е много бавен. През май Пригожин обяви, че до 1 юни всички сили на "Вагнер" ще бъдат изтеглени от Бахмут, но това не се случи и сега от „готвача“ звучи нова дата, при това тя не е последната.

Командването на РОВ има проблем с бързата смяна на "Вагнер", което се дължи на недостиг на свободен човешки ресурс. Те дори започнаха да изтеглят смелите Лугандонски мачо от 1 AK и 2 AK в града. Позициите заеха подразделенията на 57-а мотострелкова бригада и 31-ва специализирана стрелкова бригада, все пак са малко, и пак излизането върви бавно.

Очевидно е, че изтеглянето на ЧВК "Вагнер" от града ще отслаби позициите на окупаторите и това вече се усеща в редица много дръзки действия на Силите за отбрана на Украйна в предградията. Продължава дейността на ДРГ и разузнаването в боя, съпроводено с постоянни артилерийски двубои, в които имаме предимство.

Извън града движението поспря. Но не защото не могат да се движат, а защото имат нужда, да го наречем така, да съберат мислите си. СОУ успяха много успешно да разширят зоната на контрол в северозападната и югозападната част на града и да достигнат пряката линия на видимост на най-близките села и населени места.

Сега въпросът е какво следва? Някой твърди, че цялата тази операция е имала разсейващ смисъл, някой говори за изравняване на фронта, но според мен всичко е много по-интересно и по-дълбоко. Контролът над височините се връща на Силите за отбрана на Украйна и Бахмут се превръща в стрелбище.

От своя страна, въз основа на действията на СОУ в секторите СЗ и ЮЗ в близко бъдеще, ще можем да говорим за това какъв е истинският план. Ако след две-три седмици, плюс-минус, но ще чуем за прерязване и физически контрол на 0513 и движение по М03, не може да има съмнения в това.

Пляс!

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3 от 83 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: