Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Юни, 2023 10:00 3 565 42

Русия не иска война с НАТО. Но каква ще е цената на забавянето?

  • бесарабски фронт-
  • виталий портников-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • оръжия-
  • изтребители

Реални ли са перспективите Украйна да бъде приета в НАТО?

Русия не иска война с НАТО. Но каква ще е цената на забавянето? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цената на забавянето
© Виталий Портников

По време на редовното заседание на министрите на отбраната на НАТО за първи път от много години беше възможно да се проведе заседание на комисията Украйна-НАТО на ниво министри на отбраната (преди това провеждането му постоянно беше блокирано от Унгария). В същото време министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников каза пред репортери, че тази първа среща може да бъде последна, тъй като след срещата на върха на алианса във Вилнюс може да започне работа съветът Украйна-НАТО.

Дори самите украински чиновници по различен начин оценяват създаването на този съвет. Резников говори за нов формат на взаимодействие, „когато Украйна все още не е член на НАТО, но вече ще бъде на равна нога във всички комисии, във всички представителни срещи с право да поставя въпроси, които, наред с други неща, са записани в техните споразумения.“

А шефът на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба нарече създаването на съвета „танк без пушка“.

„Създаването на съвет НАТО-Украйна, без да се предприеме силна стъпка към членство, е като предоставяне на танк без пушка. НАТО се нуждае от Украйна като съюзник, а не само като привилегирован партньор“, каза той след разговор с германския си колега Аналена Бербок.

И все пак е ясно, че декларацията за създаването на такъв съвет е максимумът, който може да бъде постигнат на срещата във Вилнюс.

Засега между членовете на Алианса няма не само съгласие за ясен график, който може да бъде предоставен за приемането на Украйна в НАТО, но и съгласие за това приемане като цяло. На мнозина продължава да им се струва, че колкото по-близо е Украйна до НАТО, толкова по-малко са възможностите за преговори с Русия. И тази позиция, разбира се, трябва да зарадва Владимир Путин и да демонстрира истинското му влияние върху съзнанието на политиците от „колективния Запад“. Защото всъщност е точно обратното.

Колкото по-близо е Украйна до НАТО и колкото по-очевидна е нейната интеграция в Алианса, толкова по-очевидно за Путин ще бъде безсмислието на войната.

Ето защо дори самата формула „Украйна непременно ще стане член на Алианса след войната“, която се застъпва от най-преданите съюзници на Киев, засега изглежда като форма на политическо самоубийство. Изглежда, че западните политици, които излизат с подобна формулировка, са сигурни, че в Киев чуват думите им, а в Москва не ги забелязват.

Но в Киев от тази формула се прави важен извод: ако тази война приключи и Украйна влезе в НАТО, тогава няма да има нова война, тъй като Русия няма да рискува да се бие с целия Алианс. Същият извод обаче може да се направи и в Москва: ако тази война бъде спряна, втори шанс може и да няма. Това означава, че трябва да се воюва до безкрай и дори да няма достатъчно сила, в никакъв случай не трябва да се договаря за нищо.

Наистина, НАТО няма да приеме в редиците си държава, която продължава да воюва с ядрена държава? Те не са самоубийци!

Така че, за голямо съжаление за Запада, ако Алиансът беше готов да приеме Украйна в редиците си дори не утре, а вчера, това щеше да е краят на украинските страдания. Защото не само НАТО не иска война с Русия. Русия също не иска война с НАТО. А Путин е готов за война с Украйна извън НАТО. И ако Западът наистина някога иска да сложи край на тази война, лидерите на водещите страни от цивилизования свят пак няма да се мине без рисковано решение. Просто колкото по-късно го приемат, толкова повече хора ще загиват и толкова повече украинска територия ще бъде опустошена. Това е цената на забавянето.

Източник: Виталий Портников за Vot-Tak

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    43 14 Отговор
    Русия ще помете половин НАТО в рамките на минути, а другата половина ще се изпокрие в миша дупка. Ако си мислите, че янките ще си рискуват мегаполисите за тинята на северозапада, много се лъжете.

    Коментиран от #12, #26

  • 2 НАТЮ –ФАЩ

    37 7 Отговор
    Имат остра нужда от голяма война.
    Разни такива, като Ирак, Либия, Сирия вече не им вършат работа на фалиралите.

    Коментиран от #15

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 2 Отговор
    "танк без пушка“😀😀😀😀😀

    Да Ви имам и преводачите ‼️‼️‼️

    Коментиран от #33

  • 4 Беше

    32 7 Отговор
    ,,НАТО няма да се разширява и със сантиметър на изток от Берлин."

    Коментиран от #11

  • 5 Знаем

    25 7 Отговор
    Фащ винаги лъжат.
  • 6 Превеждайте

    25 0 Отговор
    като хората, танкът няма пушка, а оръдие. На руски оръдие е пушка.

    Коментиран от #29

  • 7 кокорчо

    18 4 Отговор
    Че тя сега с кого е военна техника от хато боеприпаси от нато разузнаване от нато стратези и командващи от нато ама войната не е с нато пародия
  • 8 мхааа

    8 13 Отговор
    Тези така се мотаха с един друг диктатор сега пак се мотаят с джуджето и накрая знаем как приключва такова мотаене.

    Коментиран от #13

  • 9 провинциалист

    19 5 Отговор
    Тъкмо реших да прочета статията, ама видях "бесарабски фронт" и се отказах.

    Коментиран от #35

  • 10 Калин

    24 8 Отговор
    Напротив, след демилитаризацията на фашистите от Украйна, руснаците се усетиха че могат да демилитаризират и терористите от НАТО и затова в момента не бързат за никъде, а методично като валяк превръщат натовската техника в ненужна скрап. Ще дойде моментът когато Русия ще поиска НАТО да се оттегли в границите си до 1997 , каквито са били договорени преди години и няма да има кой и с какво да и се противопостави . В този момент ще дойде и новото освобождение на България!
  • 11 Беше

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "Беше":

    България е поделена на зони на влияние 70/30 СССР/Съюзниците.

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Васил

    20 7 Отговор

    До коментар #8 от "мхааа":

    Кое джудже - Шолц или Зеленски? Защото Шолц е по-голямото джудже от двамата фашисти, само 1,60см?!
  • 14 Гост

    7 12 Отговор
    Тя и с Украйна казваше, че не иска, а я нападна.
  • 15 Ще си решат

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "НАТЮ –ФАЩ":

    проблемите и без война. Няма да фалират, просто властта ще премине в ръцете на тия които са дали парите, те са от тяхната черга. Ще има фалити на банки, фирми, смяна на ръководства тук и там, но всичко ще стане задкулисно и без много шум. През 1929г. САЩ са във фалит, но само след 12г. започва ленд-лиза към СССР, а преди това са помагали на Великобритания и дори на Германия. Още преди войната(Русия -Украйна) САЩ казаха на страните от НАТО да си увеличат военните разходи на поне 2% от БВП, самите те харчат 3,5%. Германия например беше под 1%, но се коригира. Сега натискът е да се дадат всички стари оръжия на Украйна и да купят нови и съвременни от най-добрия производител (САЩ). Ето така ще си оправят дълга, а към Китай дългът им е $1трлн. - нищо на фона на $32трлн.
  • 16 Варненец

    3 14 Отговор

    До коментар #11 от "Беше":

    Така е трябвало да бъде, но сталин го е зачертал и е написал 100% от сесесере-то. То затова ни направиха блатно подобие на тяхното и все още не искат да се изнесат.
  • 17 Павел

    18 5 Отговор

    До коментар #12 от "Варненец":

    Нацистите от Украйна 9 години с помощта на цялото НАТО не могат да превземат един Донбас воювайки срещу опълченци и миньори, въоръжени с кирки и лопати. Още се помни позорът който претърпя украинската армия 2015 при Дебалцево, когато миньорите ги обкръжиха и ги спукаха от бой . От тогава украинските нацисти не само че не са мръднали и метър напред ами загубиха нови огромни територии въпреки всичките наемници, щабове, разузнаване и оръжия от НАТО и въпреки всички милиардни финансирания ( колкото два годишни военни бюджета на Русия).
  • 18 Вечният въпрос

    20 4 Отговор
    Ако на краварите им пукаше толкова за Украйна, защо не сключиха отбранителен договор с въпросната Украйна още 2014г.? САЩ сключиха отбранителен договор с Швеция, без изобщо да ги интересуват последствията. Защо не сключиха такъв и с Украйна? Отговорът е прост, на САЩ не им трябва мир в Европа. Трябва им война срещу Русия, но не с техните ръце, а с ръцете на някой не много умен. И такъв се намери
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Русия

    9 4 Отговор
    решава какво и как. нато слуша. И си записва. Внимателно.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Урюрвкос

    3 3 Отговор
    след като Ердо пусне Швеция в НАТО ще обещаят на Турция че до година влиза в ЕС но първо трябва да въведе санкции против Русия, да спре полетите, горивата и туристите.
  • 26 да си го кажем

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    С какво бе неможач ? Само ти ли не разбра,че русия е едно абсолютно военно джудже,което на практика остана без въоръжение и то заради една малка Украйна ? Русия няма военната сила да се изправи срещу никоя държава от първите 10.камо ли срещу единствената суперсила в света САЩ.Руснаците обаче от де да знаят,че тук в коментарите във факти бг има някакъв анонимник който ги обрича на смърт.На САЩ ще са им нужни буквално няколко часа за да прегазят русия като хлебарка и то без да си дават зор дори.

    Коментиран от #27, #39

  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "да си го кажем":

    Мечтите са безплатни ‼️
    САЩ не воюва с Русия, но изпразни складовете на НАТО, че и на Южна Америка ❗
    Дойче веле дори пише, че Алигаторите закусват с Леопарди, но ти ще останеш последния неразбрал тези новини ❗
    На територията на У---йна се води Световна война с личен състав основно от две държави , но с оръжие от ВСИЧКИ континенти ❗

    За заядливкото - без двата полюса ❗
  • 28 пенко

    2 3 Отговор
    КОЛКО ВРЕМЕ ОСТАВА НА ДОЛАРА / ЦИОНИСТКОТО БАНКОВО ГОСПОДСТВО / ?????????? ЮЖНА АМЕРИКА - АФРИКА И ЦЕЛИЯТ БЛИЗЪК И ДАЛЕЧЕН ИЗТОК -В БРИКС ---НОВА ВАЛУТА И ТЛЕННИ ОСТАНКИ ОТ --- / БЕЗ - ЦИКЛОН -Б /??????????????

    Коментиран от #31

  • 29 Тя всичката им такава

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Превеждайте":

    Само некадърници и неграмотници!
    Само триещите са много бързи.
  • 30 Гого

    2 1 Отговор
    НАТО е вече по-силно, а русия по-слаба.
  • 31 Петър

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "пенко":

    Долара е вечен, рублата е минало свършено
  • 32 Иван

    0 0 Отговор
    Овце, не "пушка",а цев.
  • 33 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Овцете превеждат от руски (или укри).
  • 34 Иван

    1 0 Отговор
    Края на Юни е,а вие овце още не сте стригани.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 кратко и ясно

    1 1 Отговор
    След края на войната Украйна много бързо ще бъде приетъа в НАТО. Точно това е страха на Путин да прекрати войната със справедлив мир, а не чрез налагане на своите условия. Колкото по дълго прдължава обаче тази война толкова повече Русия ще уби позиции и накрая ще загуби всичко. Цивилизования свят винаги е заставал на страната на жертвата, а не на агресора. Много бързо обаче руския иправленски елит забрави Втората световна война, където Русия беше жертвата и цивилизования свят защити нея, а не Хитлер, но още в края на войната се дистанцира защото предвиди , ч е тя може да стане бъдещия агресор. Прогнозата се оказа реална действителност.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.