Отидете към основна версия

3 138 16

Токио уверява: Няма да нападаме никого!

  • япония-
  • фумио кишида-
  • китай-
  • северна корея-
  • тайван-
  • нато

Правителството на премиера Фумио Кишида се тревожи, че войната на Русия в Украйна може да насърчи Китай да атакува съседен Тайван

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Япония няма да използва растящата си военна сила срещу други страни. Това заяви японският министър на отбраната Ясуказу Хамада в събота, предаде Reuters.

Същевременно той потвърди стремежа си да даде приоритет на дипломатическите усилия и диалога за "предотвратяване на недоразумения".

"Ние не търсим съперничество или конфликт", увери Хамада по време на конференция за сигурност в Сингапур с 600 делегати от 49 страни.

Като нация, която желае предимно мир, Япония се стреми да подобри способностите си за възпиране и да насърчи разрешаването на различията чрез диалог, допълни министърът на отбраната.

Укрепването на отбраната на Япония, включително чрез ракети с по-голям обсег, цели да възпре Китай от прибягване до сила в Източна Азия.

Правителството на премиера Фумио Кишида се тревожи, че войната на Русия в Украйна може да насърчи Китай да атакува съседен Тайван.

Японската агресия преди и по време на Втората световна война все още е причина за напрежение в отношенията с някои страни, особено Южна Корея и Китай.

През последните години Япония засилва отбранителния си капацитет и през декември разкри най-голямото си военно натрупване след войната.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: