Last news in Fakti

1 Август, 2023 08:50 948 0

Сезонът на тайфуните! Японските власти призоваха за евакуация заради приближаването на Ханун

  • япония-
  • окинава-
  • тайфун-
  • ханун

Само за днес са отменени над 500 полета от и до Окинава, преустановени са и фериботните и автобусните превози, съобщи държавната телевизия Ен Ейч Кей

Сезонът на тайфуните! Японските власти призоваха за евакуация заради приближаването на Ханун - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Властите призоваха днес стотици хиляди жители на префектура Окинава в Южна Япония да се евакуират на сигурно място заради приближаващия тайфун Ханун. Отменени са и стотици полети, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Няколко града в префектура Окинава, която обхваща голям брой острови, издадоха тази сутрин незадължително нареждане за евакуация. Хунан преминава през Тихия океан, придружен от ветрове със скорост до 162 км/ч, и се очаква да връхлети острова тази вечер.

По данни на японската метеорологична агенция към 10 ч. местно време днес (01:00 ч. по Гринуич) мощният тайфун, който е и със значителен обхват, се е намирал на 240 км югоизточно от столицата на Окинава - град Наха.

Местните власти призоваха застрашените жители да потърсят по-безопасни места от дома си, тъй като се очакват бурни ветрове и проливни валежи.

"Много хора си остават у дома, защото къщите им са изградени от бетон, но ние призоваваме онези, които живеят сами или в дървени къщи в ниско разположени райони, да обмислят възможността да потърсят подслон другаде, преди тайфунът да връхлети", каза за АФП служител на префектура Окинава, отговарящ за справяне с бедствия.

Днес са отменени над 500 полета от и до Окинава, преустановени са и фериботните и автобусните превози, съобщи държавната телевизия Ен Ейч Кей.

Авиокомпании "Джапан еърлайнс" и "Ол нипон еъруейз" обявиха, че от анулирането на полети днес и утре ще бъдат засегнати общо над 74 000 пътници.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: