Отидете към основна версия

7 232 61

Украинският износ е парализиран

  • язовир-
  • износ-
  • украйна-
  • херсон-
  • днепър-
  • русия

Украйна е важен световен производител на зърнени и маслодайни култури

Снимка: БГНЕС/ EPA

Разрушаването на стената на язовир "Каховка" в Южна Украйна направи невъзможно плаването по участъци на река Днепър, лишавайки страната от важен маршрут за износ на селскостопански продукти, съобщиха украинските морски власти, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Загубата на маршрута е проблем за Украйна, след като стана ясно, че бъдещето на черноморската зърнена сделка, позволяваща безопасен износ на зърно през три украински пристанища, е несигурно. Украйна е важен световен производител на зърнени и маслодайни култури, но нейният износ е намалял значително след началото на руската инвазия в страната.

Река Днепър традиционно се явява бърз и евтин маршрут за доставка на зърно и маслодайни семена. "Река Днепър е основната речна навигационна артерия в Украйна. Шлюзът на "Каховка" беше последният, който пропуска всички кораби в открито море", се казва в изявление на украинската държавна администрация по корабоплаване.

"Всъщност вратата за украинския износ е блокирана", пише още в съобщението. Около 50 плавателни съда са заседнали в язовир "Каховка", където нивото на водата спада, и се полагат усилия за преместването им нагоре по течението до град Запорожие, съобщи Администрацията по корабоплаването.

Над Запорожие река Днепър ще остане плавателна, но не и надолу по течението, се посочва в съобщението. Украйна вече беше изправена пред трудности при износа си на селскостопански продукти. Три украински пристанища бяха деблокирани в рамките на Черноморската зърнена сделка през юли миналата година, но Русия заяви, че инициативата ще бъде прекратена, настоявайки да бъде изпълнено споразумение, насочено към преодоляване на пречките пред руския износ на зърно и торове.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: